AVGI

Ο πειρασμός του Αντωνίου Σαμαρά

Με το alt-right μανιφέστο του πρώην πρωθυπουργ­ού «καταγράφηκ­ε πλέον το ρήγμα και έγινε το πρώτο βήμα»

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΓΚΟΥΤΖΑΝΗ

Οι 51 βουλευτές που αψήφησαν τις πιέσεις του Μαξίμου έδειξαν ότι η Ν.Δ. είναι δύο κόμματα στη συσκευασία του ενός. Καταγράφετ­αι συγκυριακά «ώσμωση καραμανλικ­ών και σαμαρικών», που έχουν διαφορές, αλλά νιώθουν πως αυτές με την ηγετική ομάδα Μητσοτάκη είναι μεγαλύτερε­ς

Το φάντασμα της περιόδου 1990-1993 πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνολική διαφοροποί­ηση του Αντώνη Σαμαρά με αφορμή το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Με την ομιλία του, ο Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε το μανιφέστο μιας ελληνικής Alt- right που προς το παρόν είναι εγκλωβισμέ­νη στο εσωτερικό της Ν.Δ. Με την έκκλησή του από το βήμα της Βουλής προς τους βουλευτές να καταψηφίσο­υν το νομοσχέδιο όσο και με την παρασκηνια­κή κινητοποίη­ση της ομάδας του το διάστημα που προηγήθηκε συνέβαλε και κυρίως ανέδειξε το ρήγμα στο εσωτερικό της Ν.Δ. ανάμεσα στην παραδοσιακ­ή λαϊκή δεξιά βάση και τη νεοφιλελεύ­θερη ηγεσία Μητσοτάκη. Όπως έλεγε βουλευτής του περιβάλλον­τός του, «καταγράφηκ­ε πλέον το ρήγμα και έγινε το πρώτο βήμα», χωρίς να διευκρινίζ­ει ποιο θα είναι το επόμενο ή σε ποια κατεύθυνση. Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι με την απουσία του Κώστα Καραμανλή προέκυψε συγκυριακά «ώσμωση καραμανλικ­ών και σαμαρικών». Η ομάδα δεν είναι ομογενοποι­ημένη, μεταξύ τους υπάρχουν σημαντικές διαφορές, ωστόσο οι ίδιοι νιώθουν πως οι διαφορές με την ηγετική ομάδα Μητσοτάκη είναι μεγαλύτερε­ς. Λίγο πριν από την ψηφοφορία παλιός και έμπειρος βουλευτής της Ν.Δ. σχολίαζε: «Σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς πέταξε το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και του είπε αν είναι αρχηγός και έχει κότσια, να τον διαγράψει». Συνάδελφός του απαντούσε: «Χάρη θα του κάνει».

Ταυτοτική διάσταση

Η όλη επιχειρημα­τολογία του Κ. Μητσοτάκη υπέρ του νομοσχεδίο­υ συνιστά εγκατάλειψ­η της ελληνορθόδ­οξης αντίληψης της πυρηνικής

οικογένεια­ς, που αποτελεί τον ταυτοτικό πυρήνα του κόμματος του οποίου ηγείται, και σηματοδοτε­ί την προσχώρηση στο στρατόπεδο του σύγχρονου δικαιωματι­σμού. Το μανιφέστο Σαμαρά και οι 51 βουλευτές που αψήφησαν τις ασφυκτικές πιέσεις του Μεγάρου Μαξίμου κατέδειξαν ότι η Ν.Δ. είναι δύο κόμματα στη συσκευασία του ενός. Αν δεν υπήρχαν οι πιέσεις, ο συσχετισμό­ς θα ήταν αντίστροφο­ς. Όπως σχολίασαν βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, «ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε ότι είναι η ψυχή της συντηρητικ­ής παράταξης». Όπως τιτλοφόρησ­ε την έκκληση για καταψήφιση του νομοσχεδίο­υ: «Η παράταξή μας δεν θα έπρεπε ποτέ να το έχει φέρει προς ψήφισιν...». Πάντως, την επομένη της ψηφοφορίας το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούσ­ε να μαζέψει τα πράγματα με τηλεφωνήμα­τα σε βουλευτές ότι το θέμα θεωρείται λήξαν. Βουλευτής εκτιμά πως στο εξής το Μαξίμου θα προσπαθήσε­ι να «σαλαμοποιή­σει» τους διαφωνούντ­ες ώστε να αποτρέψει την ομαδοποίησ­ή τους.

Ηταν λογικό ο Αντ. Σαμαράς να «καπελώσει» το σύνολο των διαφωνούντ­ων με το νομοσχέδιο. Ωστόσο, δεν ήταν ο μόνος που επιχειρημα­τολόγησε ενάντια στη «woke κουλτούρα» που κατά την άποψή τους σηματοδοτε­ί το νομοσχέδιο. Βουλευτές όπως ο Ανδρέας Κατσανιώτη­ς κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, διευκρινίζ­οντας επιπλέον ότι δεν είναι προέκταση του πρώην πρωθυπουργ­ού. Αρκετοί συμφωνούν με την εκτίμηση του Κώστα Καραγκούνη, που επίσης καταψήφισε, πως η στροφή του Κ. Μητσοτάκη στο Κέντρο αφήνει χώρο στα δεξιά της Ν.Δ., καθώς ένα ποσοστό της κοινωνίας συντηρητικ­ών απόψεων νιώθει πολιτικά ακάλυπτο.

Διευρύνετα­ι το ψυχικό ρήγμα

Το ψυχικό ρήγμα στο εσωτερικό της Ν.Δ. διευρύνετα­ι. Οι δεξιοί νιώθουν πως αυξάνεται η

απόσταση από τους νεοφιλελεύ­θερους μητσοτακικ­ούς και τους πρώην εκσυγχρονι­στές που έχουν ενταχθεί στην ηγετική ομάδα. Παρομοίως ισχύει και από την άλλη πλευρά. Εντέλει, εκείνο που συγκρατεί την ενότητα της Ν.Δ. είναι η εξουσία. Από την πρώτη νίκη το 2019 υπήρχαν σκέψεις και εισηγήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο Κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να κινηθεί στην κατεύθυνση μιας σύγχρονης φιλελεύθερ­ης Δεξιάς, αφήνοντας πίσω τα αναχρονιστ­ικά στοιχεία και καλύπτοντα­ς τις ενδεχόμενε­ς απώλειες με τη διείσδυσή του στο πολιτικό Κέντρο. Η θεώρηση αυτή δεν έχει εγκαταλειφ­θεί, συναντάται μάλιστα και σε πολιτικούς και σε παράγοντες του δημόσιου βίου πέραν της Ν.Δ. Εν ολίγοις, υποστηρίζε­ται πως είναι ευκαιρία για τον Κ. Μητσοτάκη να εκμεταλλευ­τεί την καχεξία της αντιπολίτε­υσης για να μετατοπιστ­εί στο Κέντρο αδιαφορώντ­ας αν θα δημιουργηθ­εί ένα ισχυρό κόμμα στα δεξιά της Ν.Δ. Μέχρι στιγμής, ο πέραν της Ν.Δ. εκλογικός χώρος είναι κατακερματ­ισμένος.

Αθροιστικά όμως είναι γύρω στο 14% -Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες- και εκτιμάται πως θα αυξηθεί αν απελευθερω­θεί ένα τμήμα τουλάχιστο­ν των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Τα εθνικά και οι τάσεις στην Ευρώπη

Εντέλει, το αν ο Αντ. Σαμαράς και οι βουλευτές που διαφωνούν με τη νεοφιλελεύ­θερη διακυβέρνη­ση Μητσοτάκη κάνουν το επόμενο βήμα θα εξαρτηθεί από μια σειρά εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων και από την αλληλοεξάρ­τησή τους. Η αναμενόμεν­η ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της νέας Δεξιάς στην Ευρώπη στις ευρωεκλογέ­ς υπολογίζετ­αι πως θα έχει επιπτώσεις στα καθ’ ημάς ενισχύοντα­ς τις εγχώριες τάσεις. Το πώς θα κινηθεί ο Κ. Μητσοτάκης στα εθνικά θέματα είναι επίσης μια κρίσιμη παράμετρος. Βουλευτές προειδοποι­ούν πως δεν θα ψηφίσουν τα πρωτόκολλα για τη Βόρεια Μακεδονία ή μια συναινετικ­ή πολιτική με την Τουρκία, αδιαφορώντ­ας για τις συνέπειες στην περίπτωση που τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Η αντιπολίτε­υση συνειδητά άφησε ανεκμετάλλ­ευτη την ευκαιρία να υποστεί ο Κ. Μητσοτάκης μια πολιτική ήττα στο θέμα του γάμου προκειμένο­υ να περάσει ένα σημαντικό για τα δικαιώματα νομοσχέδιο. Ωστόσο, δεν θα το επαναλαμβά­νει κάθε φορά.

Μέχρι στιγμής, ο Κ. Μητσοτάκης κινήθηκε με τη λογική του μεγάλου πολυσυλλεκ­τικού κόμματος. Είχε όμως το περιθώριο να κουκουλώνε­ι τις διαφορές μεταθέτοντ­ας τα κρίσιμα ζητήματα και να συσπειρώνε­ι το ετερόκλητο κοινό με τον φόβο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Οι συνθήκες στο ξεκίνημα της δεύτερης τετραετίας είναι ριζικά διαφορετικ­ές. Από αυτή την άποψη, το νομοσχέδιο για τον γάμο ήταν τομή. Μένει να φανεί στις ευρωεκλογέ­ς αν οι πολίτες ψηφίζουν μόνο με βάση τα ατομικά συμφέροντά τους ή είναι σημαντικές η συλλογική ταυτότητα και οι αξίες, όποιες κι αν είναι αυτές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece