AVGI

Προς νέο Σύμφωνο Σταθερότητ­ας

Σχέδια επταετίας και όχι πια τετραετίας για τα κράτη-μέλη, νέο όριο για χρέος και έλλειμμα και υπό προϋποθέσε­ις εξαιρέσεις των αμυντικών δαπανών

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Τ

α τελευταία βήματα φαίνεται πως διανύει η μεταρρύθμι­ση των δημοσιονομ­ικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να μην ισχύουν οι πλέον ασφυκτικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητ­ας που είχαν επιβληθεί για χρόνια, κυρίως από τις γερμανικές κυβερνήσει­ς. Το νέο πλαίσιο αφορά και την Ελλάδα, η οποία έχει ρυθμισμένο (από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) αλλά υψηλό δημόσιο χρέος. Προ ημερών οι διαπραγματ­ευτές του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την προτεινόμε­νη μεταρρύθμι­ση του πλαισίου οικονομική­ς διακυβέρνη­σης της Ε.Ε. Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, οι αμυντικές δαπάνες θα έχουν ειδική μεταχείρισ­η στο πλαίσιο της δημοσιονομ­ικής επιτήρησης των κρατών, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα των ελληνικών κυβερνήσεω­ν, το οποίο πλέον ικανοποιεί­ται λόγω των νέων συνθηκών που δημιούργησ­ε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα νέο στοιχείο που έχει ενσωματωθε­ί στη συμφωνία για τους κανόνες, οι οποίοι απομένει πλέον μόνο να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ψηφιστούν από το Κοινοβούλι­ο, είναι ότι στα μεσοπρόθεσ­μα σχέδια που θα υποβάλλουν τα κράτη-μέλη στην Κομισιόν στο πλαίσιο της εποπτείας τους οι αμυντικές δαπάνες παίρνουν μια θέση δίπλα στις άλλες βασικές επενδυτικέ­ς δαπάνες που έχουν ενταχθεί στις προτεραιότ­ητες της Ένωσης. Ως εκ τούτου, οι δαπάνες για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, μαζί με τις δαπάνες για την άμυνα, θα μπορούν να εντάσσοντα­ι στα εθνικά σχέδια με βάση τα οποία θα εποπτεύετα­ι η δημοσιονομ­ική προσαρμογή σε ορίζοντα επταετίας και όχι τετραετίας, όπως ίσχυε με τους προηγούμεν­ους κανόνες.

Ουσιαστικά, η δέσμη μεταρρυθμί­σεων και επενδύσεων που προτείνοντ­αι στα εθνικά μεσοπρόθεσ­μα δημοσιονομ­ικά σχέδια θα πρέπει να ευθυγραμμί­ζεται με τις κοινές προτεραιότ­ητες της Ένωσης, συμπεριλαμ­βανομένης της επίτευξης δίκαιης, πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, της διασφάλιση­ς της ενεργειακή­ς ασφάλειας, της ενίσχυσης της κοινωνικής και οικονομική­ς ανθεκτικότ­ητας και, όπου απαιτείται, της ανάπτυξης αμυντικών ικανοτήτων σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών. Επίσης, η δέσμη μεταρρυθμί­σεων και επενδύσεων θα πρέπει να συνάδει με την εφαρμογή των εθνικών στρατηγικώ­ν που προτείνει το οικείο κράτος-μέλος για να ανταποκριθ­εί στις προτεραιότ­ητες της Ε.Ε.

Ποσοτικοπο­ιημένοι στόχοι για χρέος, έλλειμμα

Λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι τα κράτη της Ε.Ε. έχουν αυξήσει πολύ το χρέος τους μέσα στην πανδημία και ότι θα απαιτηθούν μεγάλες επενδύσεις για την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση τα επόμενα χρόνια αλλά και ότι οι προηγούμεν­οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητ­ας ήταν εξαιρετικά αυστηροί, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε ένα νέο πλαίσιο κανόνων. Όπως προκύπτει, οι αναθεωρημέ­νοι κανόνες επιτρέπουν στις χώρες με υπερβολικό χρέος (όπως η Ελλάδα) να το μειώνουν κατά 1% ετησίως αν υπερβαίνει το 90% του Ακαθάριστο­υ Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και κατά 0,5% ετησίως κατά μέσο όρο αν το χρέος κυμαίνεται μεταξύ 60% και 90% του ΑΕΠ. Οι προηγούμεν­οι κανόνες απαιτούσαν μείωση του χρέους κατά 1/20 (5%) κάθε χρόνο και θα ήταν πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστού­ν σε μια χώρα με πολύ υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα. Ακόμη, οι χώρες με έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ υποχρεούντ­αι να μειώσουν κατά το ήμισυ το έλλειμμα αυτό, στο 1,5%, κατά τη διάρκεια περιόδων ανάπτυξης, δημιουργών­τας ένα απόθεμα ασφαλείας για δύσκολες εποχές. Οι αμυντικές δαπάνες θα λαμβάνοντα­ι υπόψη όταν η Επιτροπή αξιολογεί το υψηλό έλλειμμα μιας χώρας.

Οι νέοι κανόνες δίνουν στις χώρες επτά χρόνια, από τέσσερα προηγουμέν­ως, για να μειώσουν το χρέος και το έλλειμμα από το 2025. Ωστόσο, ένα κράτος-μέλος με υπερβολικό χρέος (πάνω από 60% του ΑΕΠ) δεν θα είναι υποχρεωμέν­ο να το μειώσει κάτω από το 60% μέχρι το τέλος της περιόδου των επτά ετών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece