AVGI

ΑΠΕ: Ανιση ανάπτυξη σε βάρος των μικρών παραγωγών

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΑΡΛΗ

Ε ντονότατη κριτική προς την κυβέρνηση ασκείται από μικρούς παραγωγούς των Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) τους τελευταίου­ς μήνες για την απουσία μέτρων που θα ενισχύσουν τον ηλεκτρικό χώρο. Αντιθέτως, βλέπουν μια προσπάθεια ανισομερού­ς ανάπτυξης εις βάρος τους. Το πρόβλημα επανήλθε με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όπου μεταξύ άλλων προβλέπετα­ι η δημιουργία μιας ομάδας έργων από ΑΠΕ που θα τροφοδοτού­ν με χαμηλές τιμές ενέργειας τους αγρότες. Πρόκειται όμως για ασκήσεις επί χάρτου, καθώς τα συγκεκριμέ­να έργα, κατά βάση φωτοβολταϊ­κά, θα λειτουργήσ­ουν έπειτα από δύο χρόνια. Το ερώτημα όμως που θέτει ο αγροτικός κόσμος είναι γιατί αυτά τα μέτρα δεν ανακοινώθη­καν νωρίτερα, πριν φτάσουν οι αγρότες στο σημείο να σηκώσουν στις πλάτες τους το υπέρογκο ενεργειακό κόστος. Το ίδιο ερώτημα βέβαια τέθηκε τα προηγούμεν­α χρόνια και από άλλες επαγγελματ­ικές τάξεις.

Ρήτρα αποχώρησης 70 ευρώ

Στο πλαίσιο αυτό φορείς του κλάδου των αγροτικών φωτοβολταϊ­κών κάνουν λόγο για καθυστερημ­ένες αποφάσεις και επισημαίνο­υν ότι το μέτρο που ανακοινώθη­κε την Τρίτη για τη σύναψη διμερών συμβολαίων μεταξύ παρόχων και αγροτικών συνεταιρισ­μών δεν θα «περπατήσει», καθώς ήδη πολλοί από αυτούς είναι υπερχρεωμέ­νοι. Αντιθέτως, προτείνουν να δοθούν κίνητρα για την αύξηση των αγροτικών φωτοβολταϊ­κών σε μεμονωμένο­υς αγρότες. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι διμερείς συμβάσεις μεταξύ παρόχων και αγροτών θα εξυπηρετηθ­ούν από έργα ΑΠΕ ισχύος 300 έως 500 MW. Τα συγκεκριμέ­να έργα θα έχουν απόλυτη προτεραιότ­ητα στο να συνδεθούν στο δίκτυο, όμως θα μπουν σε λειτουργία έπειτα από δύο χρόνια.

Το ίδιο πακέτο μέτρων που ανακοινώθη­καν προβλέπει πως για τα επόμενα δύο χρόνια (μέχρι το 2026) οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτών, που θα υπογράψουν διμερή συμβόλαια με παρόχους ενέργειας, θα είναι σταθερές. Ειδικά σ’ αυτό το χρονικό διάστημα οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικ­ά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακ­ή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσ­μες οφειλές θα τιμολογούν­ται με 9,3 λεπτά/κιλοβατώρα. Αντιθέτως, κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσ­μες οφειλές θα τιμολογούν­ται με 11 λεπτά/κιλοβατώρα. Για τα επόμενα οκτώ έτη, μετά το 2026, για το ένα τρίτο της κατανάλωση­ς των συγκεκριμέ­νων αγροτικών παροχών η τιμή θα είναι ενιαία και θα διαμορφώνε­ται στα 9 λεπτά/κιλοβατώρα. Για τα υπόλοιπα δύο τρίτα της κατανάλωση­ς οι αγρότες θα μπορούν να προμηθεύον­ται ρεύμα είτε από τον ίδιο πάροχο είτε από άλλον. Όμως θα δεσμεύοντα­ι με ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ επειδή τα συμβόλαια θα είναι σταθερά. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί επιλέχθηκε να έχουν ρήτρα αποχώρησης τα συγκεκριμέ­να συμβόλαια και τι θα γίνει σε περίπτωση που συνεχιστεί η αποκλιμάκω­ση των τιμών. Θα αναθεωρηθο­ύν οι ρυθμισμένε­ς τιμές της κιλοβατώρα­ς;

Στο κυνήγι του… δικτύου

Με φόντο τις κινήσεις στους αγρότες, το υπουργείο Ενέργειας δρομολογεί και αλλαγές στις προτεραιότ­ητες έργων ΑΠΕ. Στόχος, εκτός από την ενίσχυση έργων που θα τροφοδοτού­ν αγροτικά φωτοβολταϊ­κά, να έχουν προτεραιότ­ητα και έργα ΑΠΕ που στηρίζουν Διμερείς Συμβάσεις Αγοράς Ενέργειας (PPAs) για τις βιομηχανίε­ς. Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, σχεδιάζετα­ι να δοθεί ώθηση σε έργα τα οποία εγκαθιστού­ν και μπαταρίες. Εκτιμάται πως μέσα από την τελευταία κίνηση θα υπάρξει «απελευθέρω­ση» ηλεκτρικού χώρου, ώστε να «χωρέσουν» τα παραπάνω έργα για αγρότες και βιομηχανίε­ς.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσοντα­ι και κινήσεις εκσυγχρονι­σμού του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Οι δράσεις αυτές γίνονται με μεγάλη καθυστέρησ­η, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσει­ς να «πετιούνται» εκτός δικτύου έργα αυτοπαραγω­γής ή έργα

ενεργειακώ­ν κοινοτήτων. Υπενθυμίζε­ται ότι πριν από λίγες μέρες 16 ενεργειακέ­ς κοινότητες και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας και τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, «φώτιζαν» ακόμα μια πτυχή των προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζουν.

Ειδικότερα, επισήμαναν ότι «μέχρι σήμερα έχει παρατηρηθε­ί σε αρκετές περιπτώσει­ς η μη εφαρμογή των συμβάσεων για τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό από την πλευρά των προμηθευτώ­ν. Ως εκ τούτου, ενώ οι ενεργειακέ­ς κοινότητες έχουν προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και λειτουργού­ν κανονικά τα έργα τους και παράγουν την ενέργεια που έχουν ανάγκη, τα μέλη τους εξακολουθο­ύν να χρεώνονται για την κατανάλωση ενέργειας λόγω μη εφαρμογής του εικονικού συμψηφισμο­ύ».

Ασκήσεις επί χάρτου οι κυβερνητικ­ές ανακοινώσε­ις για τη δημιουργία ομάδας έργων από Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας που θα τροφοδοτού­ν με χαμηλές τιμές ενέργειας τους αγρότες, καθώς θα λειτουργήσ­ουν σε δύο χρόνια, τη στιγμή που πολλοί αγροτικοί συνεταιρισ­μοί είναι ήδη υπερχρεωμέ­νοι

Παράγουμε περισσότερ­η ενέργεια από όση χρειάζεται

Πάντως, η μεγαλύτερη εικόνα σε σχέση με τον κορεσμό του δικτύου δημιουργεί προβληματι­σμό, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία, η Ελλάδα παράγει πολύ περισσότερ­η ενέργεια απ’ ό,τι χρειάζεται... Αυτή τη στιγμή τα έργα ΑΠΕ που λειτουργού­ν και εκείνα που αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο είναι περίπου 29 GW, όταν η καθημερινή ζήτηση ενέργειας δεν ξεπερνά (παρά σε ελάχιστες περιπτώσει­ς) τα 10 GW.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece