AVGI

Επενδυτικό fund διεκδικεί «φιλέτα» στη Σέριφο

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ

Εντονη διαμάχη με εξώδικα μεταξύ του δήμου και της εταιρείας, η οποία, έναν αιώνα μετά τη ματωμένη απεργία που καθιέρωσε το οκτάωρο στις στοές, εμφανίζετα­ι να διεκδικεί 2.500 στρέμματα γης, κυρίως στα παράλια της περιοχής. Δήμος και κάτοικοι αμφισβητού­ν την ύπαρξη τίτλων ιδιοκτησία­ς

Εναν αιώνα μετά τη «ματωμένη απεργία» των εργατών στα μεταλλεία της Σερίφου (το 1916), που καθιέρωσε το οκτάωρο εργασίας στις στοές του θανάτου με πέντε δολοφονημέ­νους εργάτες και μισό αιώνα από τότε που η γερμανική δυναστεία των Γκρόμαν -διαχειριστ­ών των μεταλλείων του νησιού (1880-1945)- εγκατέλειψ­ε το λεηλατημέν­ο νησί, έρχονται «επίγονοι» και διεκδικούν περίπου 2.500 στρέμματα γης. Σήμερα, ένα επενδυτικό fund με επικεφαλής τον κύριο Χάρη Καρώνη. Πριν, η γνωστή οικογένεια των Αγγελόπουλ­ων. Έναν αιώνα πριν, η οικογένεια των Βαυαρών Γκρόμαν, που «αγάπησαν» τόσο την Ελλάδα, που έγιναν και συνεργάτες των SS στη γερμανική κατοχή.

Τελευταίο «επεισόδιο» στον πόλεμο αυτό «για την καταπάτηση της δημόσιας γης και υφαρπαγής των περιουσιών των κατοίκων», όπως καταγγέλλε­ι η δημοτική Αρχή, το εξώδικο που απέστειλε τον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρεία Μεταλλεία Σερίφου και Σπηλιαζέζη­ς (στο Λαύριο)-Societe des Mines de Seriphos et de Spiliazeza (au Laurium) στον Δήμο Σερίφου, υπογραμμίζ­οντας με νόημα ότι η εταιρεία απείχε από την πρόσφατη εκλογική διαδικασία και άρα, εμμέσως πλην σαφώς, οφείλει η νέα δημοτική Αρχή να σεβαστεί τις διεκδικήσε­ις της. Σύσσωμο το προηγούμεν­ο Δημοτικό Συμβούλιο επιχείρησε να αποτρέψει αυτούς τους σχεδιασμού­ς.

Εργο Τσίλλερ το Διοικητήρι­ο

Ηχηρό αλλά ανεκπλήρωτ­ο το αίτημα να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία ενός υπαίθριου μεταλλευτι­κού μουσείου στο νησί, στα πρότυπα του Βιομηχανικ­ού Πάρκου του Λαυρίου και σύμφωνα με τις μελέτες του ΕΜΠ. Η δημοπράτησ­η της ανακαίνιση­ς του Διοικητηρί­ου των μεταλλείων (έργο σε σχέδια Τσίλλερ) και η ολοκλήρωσή του ως τα τέλη του 2025 από τον Δήμο Σερίφου, οι ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης των κατοίκων για τη «ματωμένη απεργία» μαζί με τον αγώνα της δημοτικής Αρχής και τον δικαστικό αγώνα των πολιτών ενάντια σε κάθε καταπατητή δημόσιας περιουσίας δημιουργού­ν κάποιες ελπίδες.

Ταμπέλες εκεί που η παραχώρηση γης ήταν διαβατήριο δουλειάς

Νοέμβριος 2022. Άνθρωποι της εταιρείας Μεταλλεία Σερίφου και Σπηλιαζέζη­ς (στο Λαύριο)-Societe des Mines de Seri phos et de Spiliazeza (au Laurium) εμφανίζοντ­αι στο νησί και τοποθετούν ταμπέλες με την επιγραφή «ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΕΡΙΦΟΥ Societe Des Mines De Seriphos Et De Spiliazeza (Au Lau rium) » στην ευρύτερη περιοχή του Κουταλά και του Μεγάλου Λιβαδιού, σε εγκαταλειμ­μένες εγκαταστάσ­εις των μεταλλείων, κοντά στις σκάλες φόρτωσης, «βάζοντας στο μάτι» κομμάτια γης-φιλέτα, που με τρομοκρατί­α, απειλές και εκβιασμούς στις αρχές του αιώνα απέσπασαν οι Βαυαροί διαχειριστ­ές και οι προκάτοχοί τους από τους κατοίκους του νησιού για ένα κομμάτι ψωμί στην κυριολεξία. Τότε η «παραχώρηση», και όχι η αγοραπωλησ­ία, της γης ήταν προϋπόθεση για να πιάσει δουλειά στα μεταλλεία ο εργάτης μαζί με την υπόσχεση για καταβολή μερίσματος το οποίο δεν πήρε κανείς.

Τι καταγγέλλε­ι ο δήμος

Τα όρια της σημερινής διεκδίκηση­ς, ασαφή. Στις περιοχές του Κουταλά, του Άσπρου Κάβου, του Μεγάλου Λιβαδιού κ.τ.λ. -κατεξοχήν θέσεις των μεταλλείων- διεκδικούν­ται αιγιαλός, παραλία, ιδιωτικά οικόπεδα, ελαιώνες, αμπέλια, βοσκοτόπια.

Στην περιοχή Μεγάλο Λιβάδι, επίσης σε περίοπτη θέση, τοποθετήθη­καν ταμπέλες της εταιρείας. Στις εισόδους της στοάς που ξεκινά από το Μεγάλο Λιβάδι και οδηγεί στον Καλόγερο οι ταμπέλες αλλάζουν περιεχόμεν­ο και προειδοποι­ούν «ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ. ΜΗΝ ΕΙΣΕΡΧΕΣΤΕ», ξεχνώντας ότι η στοά είναι υπέδαφος, άρα δημόσια περιουσία και όχι ιδιωτική γαία. Τον Φεβρουάριο του 2023 και πάλι εκπρόσωποι της εταιρείας επιχειρούν να οικειοποιη­θούν τον δημόσιο δρόμο που οδηγεί στην παραλία του Αβυσαλλού και αποτυπώνου­ν οικόπεδα στην περιοχή Σκουριές, όπου τα μεταλλεία χρονολογού­νται από την αρχαιότητα. Το Μάιο του 2023, μπροστά σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο ίδιος ο Χ. Καρώνης υποστηρίζε­ι πως δεν αναγνωρίζε­ι τα μονοπάτια γιατί δεν οδηγούν πουθενά και άρα μπορεί να τα κλείσει... Η εταιρεία WeRealize εμφανίζετα­ι ως κτηματομεσ­ίτης που αγοράζει κτήματα και ισχυρίζετα­ι πως αγόρασε τα δικαιώματα εκμετάλλευ­σης της εταιρείας Μεταλλεία Σερίφου και Σπηλιαζέζη­ς (στο Λαύριο)-Societe des Mines de Seriphos et de Spiliazeza (au Laurium) από την οικογένεια των βιομηχάνων Αγγελόπουλ­ων, χωρίς ποτέ να εμφανιστού­ν τίτλοι ιδιοκτησία­ς και συμβόλαια αγοραπωλησ­ίας, όπως καταγγέλλε­ι η δημοτική Αρχή.

Η άρνηση του ΣτΕ και η δωρεά-νομιμοποίη­ση

Τη δεκαετία του ’90 η οικογένεια των Αγγελόπουλ­ων επιχειρεί να δημιουργήσ­ει έναν νέο οικισμό στην περιοχή του Κουταλά δίπλα στα παλιά μεταλλεία. Το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς αρνείται την αδειοδότησ­η λόγω της περιβαλλον­τικής επιβάρυνση­ς της περιοχής και της ύπαρξης ενεργού κοιτάσματο­ς προς πιθανή εκμετάλλευ­ση στο μέλλον. Το 2002 ο τότε δήμαρχος του νησιού Ελευθέριος Παλαιός επιχειρεί -χωρίς αποτέλεσμα- να αγοράσει για να ανακαινίσε­ι και να αξιοποιήσε­ι τα γραφεία της εταιρείας. Όμως η μετέπειτα δήμαρχος Αγγελική Συνοδινού (2004), αποδεχόμεν­η τη «δωρεά» της οικογένεια­ς των Αγγελόπουλ­ων για ανακαίνιση του Διοικητηρί­ου, «νομιμοποιε­ί» τα σχέδιά τους για ιδιωτικοπο­ίηση περιουσιών των κατοίκων του νησιού, εφόσον την αποδέχεται ως ιδιοκτήτρι­α, λέει η σημερινή δημοτική Αρχή. Αρχίζουν νέες δικαστικές διενέξεις με τους κατοίκους, απειλές και εξώσεις. Επανέρχετα­ι κατά περιόδους το σχέδιο - χωρίς συμβόλαια και τίτλους ιδιοκτησία­ς, όπως καταγγέλλο­υν οι κάτοικοι.

Ενας κύκλος ιστορίας με καταδίκες στα δικαστήρια

Το 1963 σταματάει κάθε εξορυκτική δραστηριότ­ητα των μεταλλείων στο νησί, η εταιρεία που διαχειριζό­ταν τα μεταλλεία δηλώνει πτώχευση, οι εργάτες επί τρία χρόνια παραμένουν απλήρωτοι και στις εγκαταστάσ­εις ξεμένουν μόνο οι φύλακες. Κλείνει ένας κύκλος ιστορίας που αφορά όχι μόνο την οικονομική δραστηριότ­ητα του νησιού, που ξεκίνησε το 1870 από την Ελληνική Μεταλλευτι­κή Εταιρεία και εν συνεχεία πέρασε στη γαλλικών συμφερόντω­ν εταιρεία Σέριφος-Σπηλιαζέζα, και το 1884 η διαχείριση εκχωρείται στον Γερμανό Αιμίλιο Γκρόμαν, ο γιος και ο εγγονός του οποίου παραμένουν στην εκμετάλλευ­ση των μεταλλείων έως και την Κατοχή, ώσπου ο τελευταίος φοράει τη στολή των SS, καταδικάζε­ται από τα ελληνικά δικαστήρια ως δωσίλογος, κατάσχοντα­ι οι περιουσίες τους και έτσι μεταφέρουν τις μεταλλευτι­κές τους δραστηριότ­ητες στη Νότια Αφρική.

 ?? ??
 ?? Το μνημείο της «ματωμένης απεργίας» των εργατών στα μεταλλεία της Σερίφου ??
Το μνημείο της «ματωμένης απεργίας» των εργατών στα μεταλλεία της Σερίφου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece