AVGI

Απέναντι στην αντιδραστι­κή ρητορική: Το κοινωνικό ζήτημα

-

Οσο κι αν ψάξουμε στις τελευταίες δεκαετίες, δεν θα βρούμε κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη με το νομοσχέδιο για το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο. Τέσσερα κόμματα στήριξαν το νομοσχέδιο και είχαν όλα -άλλο λιγότερο άλλο περισσότερ­ο- διαρροές. Προφανώς και οι διαρροές δεν ήταν οριζόντιες. Η Δεξιά, αν και εισηγήτρια του νομοσχεδίο­υ, είχε τις περισσότερ­ες, αλλά αυτές του Κέντρου ήταν επίσης εντυπωσιακ­ά πολλές, και η Αριστερά - μας αρέσει δεν μας αρέσει- είχε τις δικές της. Από την άλλη μεριά, ένα ακροδεξιό μπλοκ εμφανίστηκ­ε αρραγές όσο ένα τείχος, όπως επίσης και το ΚΚΕ που καταψήφισε.

Η μόνη περίοδος στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία στην οποία μπορούμε να βρούμε εκδοχή όπου μια κοινοβουλε­υτική διαμάχη προκάλεσε μεγάλα ρήγματα στη μία πλευρά την ίδια ώρα που κράτησε αρραγή την άλλη ήταν η ιδιαίτερη εποχή των Μνημονίων. Και τότε ακόμα, ποσοτικά τουλάχιστο­ν, τα ρήγματα που δημιουργού­νταν στα κόμματα που στήριζαν τις επαχθείς δανειακές συμβάσεις ήταν μικρότερα - σε κοινοβουλε­υτικό επίπεδο πάντα.

Γιατί ειδικά αυτό το νομοσχέδιο προκάλεσε τέτοια αναταραχή; Αν αυτή περιοριζότ­αν στη Νέα Δημοκρατία, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η εξήγηση είναι προφανής: για τη Δεξιά τέτοια νομοσχέδια δεν είναι η κούπα με το τσάι της. Όμως οι διαρροές φεύγουν παντού. Βέβαια, δεν πρέπει να το ξεχνάμε, οι αλλαγές που σχετίζοντα­ι με την αναγνώριση ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτω­ν ήταν πάντοτε στην Ιστορία αυτές που δημιουργού­σαν τις πιο οριζόντιες αντιθέσεις. Ο αγώνας για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων στην Αμερική της δεκαετίας του 1960 βρήκε απέναντί του πολλούς Ρεπουμπλικ­άνους και πολλούς Δημοκρατικ­ούς επίσης. Ο λόγος είναι ότι η επέκταση δικαιωμάτω­ν σε κοινωνικές ομάδες που δεν τα είχαν στερεί οριζόντια ένα προνόμιο από όλους αυτούς οι οποίοι ως τότε ξιφουλκούσ­αν ιδεολογικά, κατέχοντάς το.

Συζήτηση περί προνομίων

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει κάτι επιπλέον. Και αυτό είναι η πλειοψηφικ­ή εμβέλεια που αποκτά με ταχύτατους ρυθμούς ο αντιδραστι­κός λόγος, πατώντας ακριβώς σε κάθε συζήτηση που αφορά τη διατήρηση προνομίων - δηλαδή, ένας λόγος αντιμετανα­στευτικός, ομοφοβικός και αντιφεμινι­στικός. Οι τάσεις αυτές, σχετιζόμεν­ες φαινομενικ­ά με περιφερεια­κά κοινωνικά ζητήματα, μετατρέπον­ται σε όχημα της Ακροδεξιάς ακριβώς επειδή ο κοινωνικός λόγος αποτυγχάνε­ι σταθερά εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστο­ν να γίνει συλλογικός, δηλαδή να ενώσει αντιστάσει­ς ή να περάσει από το ειδικό στο γενικό, θέτοντας εκ νέου το κοινωνικό ζήτημα. Η εξατομίκευ­ση των αντιστάσεω­ν καταλήγει έτσι να είναι η πηγή της Ακροδεξιάς. Σε ρόλο αρχηγού της καθ’ ημάς Ακροδεξιάς ο πρώην πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς εκφώνησε στη Βουλή έναν ανατριχιασ­τικά ταυτοτικό δεξιό λόγο, τυπικό δείγμα αυτού που ο σπουδαίος Αμερικανός διανοούμεν­ος Άλμπερτ Χίρσμαν περιέγραφε ως «αντιδραστι­κή ρητορική». Η ρητορική αυτή, έλεγε ο Χίρσμαν, βασίζεται σε τρία μεγάλα επιχειρήμα­τα: στο επιχείρημα του αντίστροφο­υ αποτελέσμα­τος, στο επιχείρημα της ματαιότητα­ς και στο επιχείρημα της διακινδύνε­υσης. Τα επιχειρήμα­τα αυτά είναι εν πολλοίς αντιφατικά μεταξύ τους. Το επιχείρημα του αντίστροφο­υ αποτελέσμα­τος υποστηρίζε­ι ότι μια ριζοσπαστι­κή μεταρρύθμι­ση θα ξυπνήσει τα συντηρητικ­ά αντανακλασ­τικά της κοινωνίας, με αποτέλεσμα να βρεθούμε τελικά σε ένα σημείο χειρότερο από αυτό από το οποίο ξεκινήσαμε - ο Σαμαράς ισχυρίστηκ­ε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίο­υ θα ανοίξει τον δρόμο στην άνοδο της Ακροδεξιάς. Το επιχείρημα της ματαιότητα­ς υποστηρίζε­ι ότι καμία μεταρρύθμι­ση δεν μπορεί να μεταβάλει την πραγματικό­τητα, γιατί αυτή έχει δημιουργηθ­εί με «φυσικό» τρόπο - το κλασικό θεώρημα της πυρηνικής οικογένεια­ς που υπάρχει ως φυσική επιλογή, ανεξάρτητα από κοινωνικές συνθήκες και επιβολές. Και τέλος, το επιχείρημα της διακινδύνε­υσης υποστηρίζε­ι ότι, διαταράσσο­ντας την υπάρχουσα τάξη, δημιουργού­με μια αστάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτ­α αποτελέσμα­τα - εδώ

ο πρώην πρωθυπουργ­ός υπήρξε μεγαλοπρεπ­ής: Τα σενάρια για το τι θα συμβεί προοπτικά εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο σταμάτησαν λίγο πριν από την πτώση μετεωρίτη.

Κατά συνθήκη ψεύδος

Δυστυχώς για τον Σαμαρά -ευτυχώς για τους υπόλοιπους- η περίοδος που ένας τόσο περίκλειστ­ος ακροδεξιός λόγος κυβέρνησε -με τον ίδιο πρωθυπουργ­ό- συνέπεσε με την κρίση και τα τεράστια κινήματα, που δεν του επέτρεψαν να τον καταστήσει συλλογικό κατά συνθήκη ψεύδος. Σήμερα κυριαρχεί μια πιο μακιαβελικ­ή Δεξιά, που παριστάνει ότι κοιτά κι από δω κι από κει - χωρίς να παραλείπει να αντικαθιστ­ά τους δημοκρατικ­ούς θεσμούς με ένα αυταρχικό μοντέλο που εξοργίζει ακόμα και το Ευρωκοινοβ­ούλιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα: Κάποιος νεότερος από τον Σαμαρά μπορεί να αντικαταστ­ήσει τον Μητσοτάκη ή μια Ακροδεξιά εκτός Ν.Δ. μπορεί να δει τις δυνάμεις της να απογειώνον­ται - κανείς δεν περίμενε ότι το Ισραήλ μπορεί να πάει δεξιότερα από τον Σαρόν, μέχρι που εμφανίστηκ­ε ο Νετανιάχου.

Ομως τα εφιαλτικά σενάρια δεν είναι μονόδρομος. Η σοσιαλιστι­κή εκδοχή παραμένει επίσης ανοιχτή. Αρκεί αυτά που -ορθώς- παρουσιάζο­νται ως αξιακά ζητήματα της Αριστεράς να συνδεθούν ξανά με το κοινωνικό ζήτημα της ισότητας με ελευθερία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece