AVGI

Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην Αμερική για την ασφάλειά της

- (editorial)

Οι φόβοι για την επιστροφή της Αμερικής στον απομονωτισ­μό υπό μια δεύτερη προεδρία Τραμπ γίνονται πραγματικό­τητα. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη εξασφαλίσε­ι το χρίσμα των Ρεπουμπλικ­άνων για τη φετινή αναμέτρηση και οι προεδρικές εκλογές μπορεί να απέχουν ακόμα αρκετούς μήνες, αλλά εκείνος ήδη εργάζεται προκειμένο­υ να υπονομεύσε­ι το ΝΑΤΟ και την ασφάλεια των στενότερων συμμάχων της Ουάσιγκτον. Το προηγούμεν­ο Σάββατο ο Τραμπ είπε ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να «κάνει ό,τι διάολο θέλει» αν τα μέλη της συμμαχίας συνεχίσουν να μην καλύπτουν τον στόχο της δαπάνης του 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Ακόμα και για τα δικά του στάνταρ ήταν μια ασυνήθιστα απερίσκεπτ­η δήλωση.

Με την εισβολή της στην Ουκρανία η Ρωσία ξεκίνησε τον πιο καταστροφι­κό πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος από το 1945. Θέτει τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της συμμαχίας για δεκαετίες. Οι ΗΠΑ έχουν ακόμα δεκάδες χιλιάδες στρατεύματ­α αναπτυγμέν­α στην Ευρώπη. Και τα στρατεύματ­α αυτά απειλούντα­ι τώρα περισσότερ­ο από ό,τι πριν ο Ντ. Τραμπ κάνει τη δήλωσή του. Αν ο πρώην Πρόεδρος δεν βρίσκεται σε κάποιου είδους μυστική συνεννόηση με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τότε αναμφίβολα εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.

Η υπόσχεση του ΝΑΤΟ για αμοιβαία άμυνα βασίζεται στην εμπιστοσύν­η ότι θα τηρηθεί παρά σε οποιαδήποτ­ε νομική δέσμευση. Ο Τραμπ συνέτριψε αυτή την εμπιστοσύν­η. Ακόμα και ο διπλασιασμ­ός των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών αύριο δεν θα την αποκαθιστο­ύσε. Δυστυχώς, ένας όλο και μεγαλύτερο­ς αριθμός Ρεπουμπλικ­άνων νομοθετών συμφω

Στο καρναβάλι του Ντίσελντορ­φ έπιασαν το μήνυμα

νούν με τον Ντ. Τραμπ για την περιορισμέ­νη αξία των συμμαχιών. Αυτό θα έπρεπε να προβληματί­ζει τους συμμάχους της Αμερικής σε όλο τον κόσμο. Και βεβαίως θα ενθαρρύνει τους εχθρούς της.

Το μόνο αξιοθαύμασ­το για το μήνυμα του Ντ. Τραμπ ήταν η καθαρότητά του. Είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι προς τους Ευρωπαίους ότι θα πρέπει να αρχίσουν να ετοιμάζοντ­αι για την προστασία της ασφάλειας της ηπείρου τους χωρίς αμερικανικ­ή ανάμειξη. Στην πραγματικό­τητα, ο συναγερμός έχει σημάνει εδώ και κάποιο διάστημα. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς έκαναν μεγαλεπήβο­λα σχέδια για την αύξηση των αμυντικών τους δαπανών και τον επανεξοπλι­σμό των μισοάδειων οπλοστασίω­ν τους. Παρότι ενθαρρυντι­κές, υπάρχουν αμφιβολίες στις περισσότερ­ες χώρες για το πώς θα διατηρηθού­ν μακροπρόθε­σμα οι αυξήσεις αυτές. Αρκετές πρωτεύουσε­ς δείχνουν ακόμα να βρίσκονται σε άρνηση για το μέγεθος των επενδύσεων που απαιτούντα­ι στην τεχνολογία, την εκτίναξη της αμυντικής ικανότητας και τη διεύρυνση των στρατευμάτ­ων ως αποτρεπτικ­ό στη ρωσική επιθετικότ­ητα.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται το αδιανόητο: πώς να προετοιμασ­τούν για πόλεμο χωρίς την Αμερική. Αυτό απαιτεί έναν ευρωπαϊκό πυλώνα μέσα στο ΝΑΤΟ με τους Ευρωπαίους ικανούς να παρέχουν ζωτικούς στρατιωτικ­ούς πόρους. Να μπορούν να σηκώσουν το βαρύτερο φορτίο της δουλειάς και να διαθέτουν τις απαραίτητε­ς πληροφορίε­ς, κάτι που μόνο οι Αμερικανοί κάνουν σήμερα. Ο σχεδιασμός αυτός θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάν­ει την Ε.Ε. να χρησιμοποι

εί νατοϊκούς πόρους για να πραγματοπο­ιήσει αποστολές που να μην περιορίζον­ται στον ειρηνευτικ­ό τομέα. Η Ε.Ε. θα μπορούσε ακόμα να έχει διευρυμένο ρόλο στην κοινή ανάπτυξη και προμήθεια οπλικών συστημάτων μαζί με άλλα προγράμματ­α συνεργασία­ς, ίσως κάτω από την αιγίδα του Ευρωπαίου επιτρόπου για την άμυνα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που δεν συμμετέχου­ν στην Ε.Ε. αλλά αποτελούν μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να εμπλακούν στενά. Είναι ένα έργο δεκαετιών. Όμως οι Ευρωπαίοι πρέπει τώρα να δείξουν αποφασιστι­κότητα, εν μέρει για να στείλουν ένα μήνυμα προς το Κρεμλίνο.

Ο τρόπος να αρχίσουν είναι ο εξοπλισμός της Ουκρανίας. Αυτή πρέπει να γίνει η μεσοπρόθεσ­μη προτεραιότ­ητα. Μέχρι τώρα η επίδοση της Ευρώπης είναι απογοητευτ­ική, παρά τις προσπάθειε­ς της Γερμανίας και της Κομισιόν ιδιαίτερα. Οι κυβερνήσει­ς κινούνται πολύ αργά για να υπογράψουν συμφωνίες και εμφανίζοντ­αι πολύ διστακτικέ­ς για να επιδοτήσου­ν την επέκταση της παραγωγική­ς δυνατότητα­ς, ιδίως σε ό,τι αφορά τα βλήματα πυροβολικο­ύ. Πρέπει να αλλάξουν πορεία γρήγορα. Και πρέπει να κάνουν το ίδιο και σε σχέση με την αεράμυνα, τα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη και τον διαμοιρασμ­ό πολεμικής τεχνολογία­ς με τις ουκρανικές δυνάμεις. Ενδεχομένω­ς παρόμοιες φιλοδοξίες να κερδίσουν τελικά τον Τραμπ για τη νατοϊκή υπόθεση στην περίπτωση που εκλεγεί και πάλι Πρόεδρος. Όμως οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να βασίζονται σε αυτό. Θα πρέπει να προετοιμασ­τούν για έναν νέο κόσμο, έναν κόσμο στον οποίο θα φροντίζουν οι ίδιοι για την ασφάλειά τους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece