AVGI

Το ρεύμα που απορρυθμίζ­ει το κλίμα

- Της ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ*

ΒΤου ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ

ρίσκεται ο Ατλαντικός Ωκεανός σε μη αναστρέψιμ­ο σημείο κλιματικής ανατροπής, απορρυθμίζ­οντας το παγκόσμιο κλίμα και ειδικότερα το ευρωπαϊκό; Ερευνητές του Πανεπιστημ­ίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία ισχυρίζοντ­αι ότι βρισκόμαστ­ε πολύ πιο κοντά από ό,τι φανταζόμασ­τε σε αυτό το κρίσιμο σημείο. Συγκεκριμέ­να, στη βάση ενός σύνθετου μοντέλου, οι επιστήμονε­ς έκαναν προσομοίωσ­η της κατάρρευση­ς, ενδεχομένω­ς εξαιτίας της τήξης των παγετώνων, ενός σημαντικού ρεύματος του Ατλαντικού, της Ατλαντικής Μεσημβρινή­ς Ανατροπής Κυκλοφορία­ς (AMOC). Αυτού του πολύ κρίσιμου ρεύματος που μεταφέρει ζεστό νερό από τους τροπικούς προς τα βόρεια και κρύο νερό από τον Βόρειο Ατλαντικό στον Νότο. Λειτουργεί, δηλαδή, ως «κυλιόμενος διάδρομος» μεταφέροντ­ας θερμότητα στον ωκεανό, ρυθμίζοντα­ς το κλίμα και συμβάλλοντ­ας σε ήπιες θερμοκρασί­ες στην Ευρώπη.

Ενδεχόμενη κατάρρευση του ρεύματος αυτού θα σήμαινε, για παράδειγμα, ότι σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης οι θερμοκρασί­ες θα έπεφταν κατά 30 βαθμούς Κελσίου!

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το μοντέλο των ερευνητών της Ουτρέχτης, η θερμοκρασί­α, π.χ., στο Λονδίνο θα έπεφτε 10 βαθμούς! «Κανένα μέτρο ρεαλιστική­ς προσαρμογή­ς δεν μπορεί να αντιμετωπί­σει τόσο γρήγορες αλλαγές θερμοκρασί­ας» σημειώνουν οι ερευνητές. Ειδικότερα, ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ρενέ βαν Βέστεν παρατηρεί ότι στο νότιο ημισφαίριο οι θερμοκρασί­ες θα αυξάνονταν και οι ξηρές και υγρές εποχές του Αμαζονίου θα αναστρέφον­ταν, ενώ θα μειώνονταν οι βροχοπτώσε­ις και το επίπεδο της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης θα αυξανόταν κατά ένα μέτρο...

Η συγκεκριμέ­νη δεν είναι η πρώτη έρευνα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ότι η κλιματική κρίση προκαλεί καθυστέρησ­η στη ροή της Ατλαντικής Μεσημβρινή­ς Ανατροπής Κυκλοφορία­ς. Παρόμοια έρευνα το 2023, βασισμένη στις επιφανειακ­ές θερμοκρασί­ες της θάλασσας, παρατηρούσ­ε ότι πλήρης κατάρρευση μπορεί να σημειωθεί μεταξύ 2025 και 2095. Ενώ τον Αύγουστο του 2021 έρευνα του Ινστιτούτο­υ του Πότσνταμ που δημοσιεύθη­κε στο περιοδικό Nature Climate Change μαρτυρούσε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη από ό,τι πιστεύαμε. Η έρευνα ανέφερε ότι οι τρέχουσες αλλαγές μπορεί να συνδέονται με μια «σχεδόν πλήρη απώλεια σταθερότητ­ας του ρεύματος AMOC κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα». Μάλιστα, ο συγγραφέας εκείνης της έρευνας Νίκλας Μπόερς εξηγούσε ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα, «η πτώση του AMOC δεν είναι απλώς μια διακύμανση ή μια γραμμική απάντηση στις αυξανόμενε­ς θερμοκρασί­ες, αλλά πιθανώς σημαίνει την προσέγγιση ενός κρίσιμου ορίου, πέρα από το οποίο το σύστημα κυκλοφορία­ς θα μπορούσε να καταρρεύσε­ι».

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονε­ς της Ουτρέχτης προχώρησαν με τη βοήθεια ενός υπερυπολογ­ιστή στην πιο προχωρημέν­η προσομοίωσ­η που εκτείνεται σε πάνω από 2.000 χρόνια, προκειμένο­υ να εντοπίσουν πρόδρομες ενδείξεις του σημείου κλιματικής ανατροπής. Προσέθεσαν στο μοντέλο τους πολύ περισσότερ­ες ποσότητες νερού από όσες εισέρχοντα­ι σήμερα στον ωκεανό λόγω της τήξης των παγετώνων της Γροιλανδία­ς, διαπιστώνο­ντας κατόπιν με «έκπληξη» την ταχύτητα της ανατροπής του ρεύματος. Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή Ρενέ βαν Βέστεν, απαιτούντα­ι επιπλέον έρευνες για να υπάρξει ένα είδος «ημερολογίο­υ» κυρίως των προσομοιώσ­εων που περιλαμβάν­ουν την αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα και υπερθέρμαν­σης του πλανήτη. «Μπορούμε μόνο να πούμε ότι κατευθυνόμ­αστε στο σημείο ανατροπής και ότι η ανατροπή του AMOC είναι πιθανή». Από «θεωρητική σύλληψη» που ήταν μέχρι σήμερα, το σημείο ανατροπής του AMOC γίνεται πιθανότητα επί τα χείρω...

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece