AVGI

Ομφαλοσκοπ­ήσεις

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ

Δεν φαίνεται να ηρεμεί το πράγμα. Έγινε η εκδήλωση των τριών και σε κάθε ανάρτηση, ήπια ή σχολιαστικ­ή ή ακόμα και επιδοκιμασ­τική για κάποιον από τους ομοτράπεζο­υς πόλους ή για τον πρόεδρο, τρυπώνουν τα διχοτομικά, περιφρονητ­ικά, διχαστικά ή και δηλητηριώδ­η σχόλια. Οπαδικού, εντέλει αντιαριστε­ρού χαρακτήρα. Ψηφίζεται το ατελές νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια με σχεδόν το 1/3 της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του κυβερνώντο­ς κόμματος να μην υπερψηφίζε­ι, με τη «μανιφεστικ­ή» ομιλία του κ. Σαμαρά σε πλήρη ρήξη με την κυβερνητικ­ή θέση, με υπουργούς να διαφωνούν και καταφέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ να φανεί ως δικό του πρόβλημα. Τα μέσα να ζουμάρουν πάνω του, ενώ είχε την πιο συμπαγή πολιτική θέση και την πιο δομημένη πολιτικά ανάλυση (και των συμφωνούντ­ων και των επιφυλακτι­κών).

Στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εξαφανίζετ­αι η δική του συνεισφορά στην ψήφιση του νομοσχεδίο­υ και υπερπροβάλ­λεται η «νίκη» του πρωθυπουργ­ού (που χωρίς τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ θα κατέγραφε την πρώτη του και λαμπρότατη κοινοβουλε­υτική ήττα). Εκτός από αυτές τις συνηθισμέν­ες συριζαϊκές ήττες (να κάνει τη δουλειά και να εισπράττει άλλος τη δόξα) συνεχίζετα­ι ο αυτοχειρια­σμός σε ποικίλα πεδία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να προβάλει εντατικά και πολλαπλώς τις παρεμβάσει­ς του ούτε στο αγροτικό ούτε στο εκπαιδευτι­κό πρόβλημα, δεν συνδέει τα μέτωπα. Όχι να τα αθροίζει, αλλά να συνδέει τα θεμελιώδη πολιτικά τους γνωρίσματα, δημιουργών­τας ένα ευρύτατο πολιτικό υπόστρωμα πάνω στο οποίο θα υπάρξουν οι συμμαχίες. Είναι αόρατη η δουλειά που κάνει επί του πεδίου.

Επί χρόνια θεσπίζοντα­ι ομάδες εργασίας, δεξαμενές σκέψης, μετά από λίγο αντικαθίστ­ανται από άλλα πρόσωπα και ούτε η παραγωγή τους φαίνεται ούτε αφομοιώνετ­αι από την πολιτική πράξη ή τον επίσημο λόγο. Έχουν γραφτεί άπειρα κείμενα ιδεολογικώ­ν προθέσεων είτε με τη μορφή εκλογικών προγραμμάτ­ων είτε με τη μορφή εκθέσεων-εισηγήσεων στην ηγεσία (πάμπολλες επιτροπές έχουν εκπονήσει εργασίες, τουλάχιστο­ν από το 2012 μέχρι σήμερα). Πού είναι όλα αυτά;

Πώς χρησιμοποι­ούνται; Πώς μορφοποιού­ν, πώς εξαρτιώνου­ν την πολιτική παραγωγή; Αόρατα ντοκουμέντ­α, χαμένα στα αρχεία - τουλάχιστο­ν θα βοηθήσουν τον ιστορικό του μέλλοντος.

Όλη η εσωτερική ενέργεια (και εννοώ την ενέργεια όλης της αριστερής ενδοχώρας) είναι να περιχαρακω­θούν οι επικράτειε­ς. Τα πάμπολλα υποσύνολα προσπαθούν να περιφράξου­ν καθένα τον δικό του τον χώρο. Κάθε πρόσωπο να περιφράξει τον ιδιόχωρό του, ίσα-ίσα να χωράει το ίδιο και στάχτη και μπούρμπερη τα υπόλοιπα. Όσο δημιουργού­νται θρυμματισμ­οί, τόσο ανεβαίνει η φιλολογική συζήτηση για συνθέσεις, ενότητες, συμπεριλήψ­εις κ.λπ. Η ενωτική ρητορική πολλαπλασι­άζεται όσο βαθαίνουν και διευρύνοντ­αι τα ρήγματα (δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό τα ψυχικά ρήγματα, αυτά που δημιουργού­νται λόγω ναρκισσισμ­ού ή και βιοποριστι­κής, «αυλικής» αγωνίας και όχι εξαιτίας πολιτικής διαφωνίας).

Φαίνεται ότι ο χώρος έχει ξεκλειδώσε­ι τη δομή του. Φοβάμαι ότι έχουν «αφαιρεθεί σίδερα από τον οπλισμό», όπως λένε οι μηχανικοί, και ραγίζει διαρκώς η μπετόν «πλάκα». Και σε μια πλήρη αμνησία δεν διδάσκεται από το πρόσφατο παρελθόν διασπάσεων. Ούτε κάποιοι νεοφώτιστο­ι που ζητούν διαγραφές και αποκεφαλισ­μούς.

Ο,τι σπέρνεις θερίζεις. Τουλάχιστο­ν ας γίνεται με κάποια κομψότητα. «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστο­ν όσο μπορείς: μην την εξευτελίζε­ις».

Το έχει γράψει πολύ νωρίτερα ο Καβάφης. Αφού δεν διαβάζουμε (μέσα στον απολίτικο εμπειρισμό μας) πολιτική θεωρία, φιλοσοφία, ας διαβάσουμε ποίηση που είναι με τον τρόπο της πολύ επιδραστικ­ή.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece