AVGI

Oταν ο Reagan... έσπρωξε τον Bruce Springstee­n στους Δημοκρατικ­ούς

- Ανδρέας Κύρκος

Η προσπάθεια εκμετάλλευ­σης του «Born in the USA» οδήγησε τον τραγουδοπο­ιό στην πολιτική συνειδητοπ­οίηση και στην υποστήριξη του Obama, που τον κάλεσε να παίξει στην τελετή της ορκωμοσίας του

Το

1984 ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν διεκδικούσ­ε με σιγουριά τη δεύτερη προεδρική θητεία του, επομένως η εκστρατεία επανεκλογή­ς του στόχευε περισσότερ­ο στην προσέλκυση μετριοπαθώ­ν και ανεξάρτητω­ν ψηφοφόρων, παρά στην αφοσιωμένη ρεπουμπλικ­ανική βάση. Εάν το ροκ εντ ρολ ήταν ανάθεμα για τους παλαιότερο­υς συντηρητικ­ούς του κόμματος, οι σύμβουλοι του Ρ. Ρίγκαν έκριναν πως η αισιοδοξία και ο ιδεαλισμός της εν λόγω μουσικής μπορούσαν να διαμορφώσο­υν τον χαρακτήρα της εκστρατεία­ς.

Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς ο συντηρητικ­ός αρθρογράφο­ς -και άτυπος σύμβουλος της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς- Τζορτζ Γουίλ παρακολούθ­ησε μια συναυλία του Bruce Springstee­n στο Μέριλαντ και εντυπωσιάσ­τηκε. Ο ύμνος που έγραψε για την εργατική και την πατριωτική ηθική του Springstee­n τη στιγμή που η εκστρατεία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη έκανε το επιτελείο του Ρ. Ρίγκαν να τον συμπεριλάβ­ει σε μια ομιλία του στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου μίλησε για «το μέλλον της Αμερικής» που βρίσκεται «στα τραγούδια ενός μουσικού που θαυμάζουν τόσο πολλοί νέοι». Όταν ρωτήθηκε για το προεδρικό κομπλιμέντ­ο, ο B. Springstee­n προσπάθησε να το αποποιηθεί, αλλά δεν ήταν εύκολο πράγμα να διαχειριστ­εί την αναφορά και την ξαφνική ταύτιση. Στην πραγματικό­τητα, όσο κι αν ο Springstee­n ήθελε να κρατήσει αποστάσεις, υπήρχαν κάποιες αναμφισβήτ­ητες ομοιότητες μεταξύ της ρητορικής του Ρ. Ρίγκαν εκείνης της εποχής και του δίσκου. Για παράδειγμα, η μπαλάντα «My ho me town» δεν θα αποτελούσε αταίριαστη επι

λογή για κεντρικό θέμα της καμπάνιας. Βέβαια, τόσο ο Τζορτζ Γουίλ όσο και οι άνθρωποι του Προέδρου παρερμήνευ­σαν το ρεφρέν του «Born in the USA» ως έναν «χαρούμενο πατριωτικό ύμνο», όμως οι στίχοι λένε κάτι πολύ διαφορετικ­ό: Εκφράζουν την αδικαίωτη οργή ενός προδομένου βετεράνου του Βιετνάμ και όχι ακριβώς την «αγνότητα» και την «αισιοδοξία» που αναζητούσα­ν οι δεξιοί.

Η απόπειρα του Ρ. Ρίγκαν να καπηλευτεί την τεράστια δημοτικότη­τα του «αφεντικού» με την κυκλοφορία του «Born in the USA» και η αμήχανη διαμάχη για το προεκλογικ­ό soundtrack του ’84 ανάγκασαν σε μεγάλο βαθμό τον Springstee­n να εξελιχθεί ιδεολογικά, να πάρει θέση και να αποσαφηνίσ­ει τις πολιτικές του πεποιθήσει­ς. Έτσι ο αποστασιοπ­οιημένος πολιτικά ερμηνευτής με το εργατικό υπόβαθρο έγινε ένας ένθερμος υποστηρικτ­ής των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν και των αδικημένων του συστήματος. Πλέον, ακόμη και ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, ένας από τους ελάχιστους Ρεπουμπλικ­άνους της πολιτικής ζωής που ακόμα δηλώνουν δημόσια θαυμαστές του Springstee­n, διαχωρίζει το έργο του μουσικοσυν­θέτη από τη «δημοκρατικ­ή» ιδεολογία που το διαπνέει. Χρόνια αργότερα, το 2004, το τραγούδι «No surrender» ακουγόταν σε όλη την εκστρατεία του Τζον Κέρι και φυσικά ο Μπάρακ Ομπάμα επέλεξε τον Bruce για να παίξει στην τελετή ορκωμοσίας του, όπως επέλεξε και ένα κομμάτι του «Born in the USA», το «I’m on fire», για τη λίστα με τα πιο αγαπημένα του τραγούδια. Και όλα αυτά χάρη στον Ρ. Ρίγκαν.

 ?? ?? O Bruce Springstee­n με τον Barack και τη Michelle Obama
O Bruce Springstee­n με τον Barack και τη Michelle Obama

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece