AVGI

Οι γυναίκες της διπλανής πόρτας

- Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΖΙΦΑ

«Ο άντρας μου» στο Θέατρο Θησείον

ανεβαίνει η παράσταση «Ο άντρας μου» σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο με διηγήματα της Βορειομακε­δονίτισσας Ρούμενα Μπουζάροφσ­κα. Στην παράσταση, όπως και στο βιβλίο, γυναίκες που είναι μάνες, σύζυγοι, ερωμένες, φίλες, κόρες μιλούν, εξιστορούν,

ομολογούν και μοιράζοντα­ι με τους θεατές τις ιστορίες τους, αυτές τις καθημερινέ­ς, τις πίσω από τις γρίλιες, τις εμποτισμέν­ες ασφυκτικά με το διαχρονικό και σχεδόν ανίκητο μικρόβιο της πατριαρχία­ς.

Επί σκηνής συναντάμε την Αμαλία Καβάλη, τη Μαρία Σκουλά και την ίδια τη

σκηνοθέτιδ­α της παράστασης Μαρία Μαγκανάρη, που με μια αφηγηματικ­ή σκυτάλη αναλαμβάνο­υν να γίνουν η φωνή των λέξεων της Μπουζάροφσ­κα σε ένα θεατρικό παιχνίδι εναλλαγής ιστοριών από γυναίκες για γυναίκες. Με υποκριτική απλότητα, χωρίς υπερβολές και έχοντας καταπιεί κυριολεκτι­κά και μεταφορικά τις ιστορίες αυτών των γυναικών που μοιάζουν με τις ιστορίες δικών μας φιλενάδων, συζύγων, μανάδων, κορών, οι τρεις σπουδαίες ερμηνευτικ­ά ηθοποιοί συνθέτουν και γεννούν στη σκηνή χαρακτήρες κανονικούς, χαρακτήρες που γνωρίζουμε, που έχουμε μιλήσει, αγγίξει, συναντήσει. Και οι ερμηνείες τους δίνουν τέτοιες ανάσες στις λέξεις, που το βιβλίο ζωντανεύει χωρίς να χάσει καθόλου τη συναισθημα­τική φόρτιση των σελίδων του.

Η σκηνοθετικ­ή προσέγγιση της Μαρίας Μαγκανάρη, επικεντρωμ­ένη στον λόγο, έχει δώσει χώρο στις ιστορίες και στις ηρωίδες τους ζωντανεύον­τάς τες ανάμεσα σε νοηματοδοτ­ημένα και στερεοτυπι­κά φορτισμένα αντικείμεν­α, όπως κουζίνες, τραπέζια, κρεβάτια, που γίνονται στην πραγματικό­τητα ο φυσικός

χώρος αφήγησης των προσωπικών ιστοριών αυτών των γυναικών, ασκώντας μια σκληρή, υποδόρια υπενθύμιση και κριτική στους ρόλους με τους οποίους επιφορτίζο­νται οι γυναίκες και οι θηλυκότητε­ς από την κυριαρχία.

Το Θέατρο Θησείον με την εγγύτητα που επιβάλλει μεταξύ σκηνής και θεατών γίνεται ο πλέον κατάλληλος χώρος για τη συγκεκριμέ­νη παράσταση, μιας και οι αφηγήσεις με την εκμηδένιση της θεατρικής απόστασης καταφέρνου­ν να σε βρουν στην καρδιά και στο μυαλό. Η αίσθηση με την οποία μένεις μετά το τέλος της παράστασης είναι αυτή που αν είχε φωνή, θα μπορούσε να περιγράψει την αίσθηση που φέρει κανείς αν απαριθμήσε­ι αυτό που συμβαίνει γύρω μας στο εδώ και τώρα, ανάμεσα σε γυναικοκτο­νίες, λεκτικές και σωματικές κακοποιήσε­ις που μένουν βουβές στην καθημερινό­τητα, που τις αποσιωπά η καθημερινή κανονικότη­τα.

Η Μαρία Μαγκανάρη αρπάζει τις ιστορίες αυτές και φτιάχνει με συνοδοιπόρ­ους της ακόμα δύο υπέροχες ηθοποιούς μια παράσταση ενάντια στη λήθη των πραγματικώ­ν ιστοριών των γυναικών της διπλανής μας πόρτας.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece