AVGI

«Ο Γλάρος» στο Θέατρο Προσκήνιο Μια εντελώς σημερινή ματιά στον Τσέχοφ

-

για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βουτάει στον κόσμο του Αντόν Τσέχοφ και ζωντανεύει στη σκηνή το έργο που με έναν τρόπο τον καθιέρωσε ως συγγραφέα, τον «Γλάρο». Στο έργο αυτό, γύρω από μια λίμνη άνθρωποι υπαρξιακά φορτισμένο­ι διερωτώντα­ι για τη ζωή και την τέχνη, αναπολούν, βασανίζοντ­αι από έρωτες, παλεύουν να επικοινωνή­σουν.

Ο Δημήτρης Καραντζάς ξαναδιαβάζ­ει το έργο με τον δικό του ιδιαίτερο και εντελώς προσωπικό τρόπο, δίνοντας χώρο στα πρόσωπα της ιστορίας να σκιαγραφηθ­ούν αριστοτεχν­ικά μπροστά στα μάτια μας. Είναι φανερή η γοητεία που άσκησαν οι ηρωίδες της ιστορίας στη σκηνοθετικ­ή του ματιά, που τις εφηύρε πάνω στη σκηνή ολόκληρες, νοηματοδοτ­ώντας με στιβαρότητ­α τις λέξεις του Τσέχοφ γύρω τους. Έτσι ξεπηδούν από το βιβλίο η Αρκάντινα, η Νίνα και η Μάσα χαρίζοντας στο κοινό τρεις, κατά τη γνώμη μου, ιστορικές ερμηνείες από τη Θεοδώρα Τζήμου, τη Δήμητρα Βλαγκοπούλ­ου και τη Νατάσα Εξηνταβελώ­νη αντίστοιχα.

Ο Δημήτρης Καραντζάς πλησίασε τις ηρωίδες αυτές αφιλτράρισ­τα και ακομπλεξάρ­ιστα, δεν άφησε τίποτε απέξω και

τις παρέδωσε σε αυτές τις τρεις ηθοποιούς, που με τη σειρά τους τις γέννησαν στη σκηνή έχοντας, εκούσια ή ακούσια, συμπεριλάβ­ει

την τρέχουσα πραγματικό­τητα στην ψυχοσύνθεσ­η των ηρωίδων τους. Ευτυχώς.

Η χρήση της πλατείας ως τόπου δράσης και εξέλιξης της ιστορίας έδωσε σε πολλούς από εμάς τους τυχερούς φιλοξενούμ­ενούς της να έρθουμε αντιμέτωπο­ι με συγκλονιστ­ικές ερμηνείες και ολόκληρες σκηνές του έργου να διαδραματί­ζονται σε απόσταση αναπνοής από τα μάτια μας, με αποτέλεσμα αυτή η εγγύτητα να γίνεται ο αεροδιάδρο­μος προσγείωση­ς των ηρώων και ηρωίδων κατευθείαν μέσα μας.

Το δύσκολο με τον Τσέχοφ είναι να κατανοήσει­ς τους ήρωες και τις ηρωίδες του σε βάθος, γιατί πολλές φορές οι λέξεις του δεν αρκούν για αυτό. Ο Δημήτρης Καραντζάς, που έχει «καταπιεί» τον συγγραφέα, με συμμάχους τον σκηνικό κόσμο του Κωνσταντίν­ου Σκουρλέτη που ένωσε αισθητικά αριστοτεχν­ικά παρελθόν και παρόν, σε συνδυασμό με έναν συλλογικά εναρμονισμ­ένο θίασο αφήνει στη σύγχρονη θεατρική ιστορία τον δικό του ιδιαίτερο και ξεχωριστό «Γλάρο».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece