AVGI

Στα χνάρια του Frank Sinatra

Τραγουδάει για την αγάπη, τον έρωτα, τα καρδιοχτύπ­ια του. «Παραμυθάς» μουσικός-αφηγητής των παθών της ζωής, ο Alexandros Affolter από την Ολλανδία ζει τη δική του ελληνική εμπειρία

- Του ΙΛΑΝ

Ανθρωπος του δρόμου, των ανοιχτών οριζόντων, ο Alex αγαπάει τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, τον ήλιο, τις παραλίες. Και τη μουσική. Τα αρχαία μνημεία, οι χώροι που σημάδεψαν την Ιστορία της χώρας όπου μένει τα τελευταία χρόνια, τον συνδέουν με το παρελθόν της ανθρωπότητ­ας. Αυτά που του αρέσουν στα μέρη μας έχουν άμεση σχέση με τον χαρακτήρα του: τα βουνά, η θάλασσα, η φύση, τα τοπία εκφράζουν τις αγάπες του αλλά και το... ζώδιό του! Ως Αιγόκερως, είναι επίμονος, πιστός στους φίλους και συνάμα υπομονετικ­ός μαζί τους και παθιασμένο­ς μ’ αυτό που κάνει.

Προσκύνημα στο ιδεατό

Πρόσφατα, ανεβαίνοντ­ας για πολλοστή φορά στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ένιωσε μια αξεπέραστη ενέργεια. Ανεξήγητη αλλά απόλυτα δικαιολογη­μένη, λόγω των ιδεών που εκφράζει το διαχρονικό σύμβολο της Δημοκρατία­ς για τον σύγχρονο πολιτισμό. Με το πέρασμα των χρόνων οι επισκέψεις αυτές έχουν γίνει ανάγκη για τον Αλέξανδρο, τον καλό Ολλανδό φίλο μας.

Μαθαίνοντα­ς την αρχαία μυθολογία στο σχολείο, η μητέρα του Cecilia -μόνιμη πλέον κάτοικος Αίγινας- πυροδότησε το πάθος της για την Ελλάδα και την επιθυμία της να την επισκεφθεί. Πριν ακόμα γεννηθεί ο Αλέξανδρος, η μαμά είχε φτάσει στη χώρα μας μαζί με τον - υπάλληλο αεροπορική­ς εταιρείας- πατέρα του, που είχε έρθει στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ως απλός εκπαιδευόμ­ενος ναύτης του Ολλανδικού Ναυτικού. Οι συμβολικοί τους αρραβώνες στον λόφο του Φιλοπάππου, αντίκρυ στην Ακρόπολη, σήμαιναν πολλά για το ζευγάρι από τις Κάτω Χώρες.

First flight

Ο πρώτος τους γιος ονομάστηκε Διόνυσος, αποδεικνύο­ντας έμπρακτα την αγάπη που έτρεφαν για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Επτά χρόνια πέρασαν και το δεύτερο αγόρι, αναπόφευκτ­α, ονομάστηκε Αλέξανδρος. Ο Alexandros Affolter (Alex για τους φίλους) έζησε πολλά από τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα σε τακτικές επισκέψεις - όχι μόνο για καλοκαιριν­ές διακοπές. Έφτασε σε ηλικία μόλις τριών μηνών στην αγκαλιά της μαμάς με μια πτήση της KLM. Αυτή η πρώτη του φορά στη μελλοντική δεύτερη πατρίδα έγινε για να... επιδειχθεί το νέο μωρό στους Έλληνες φίλους, στην Ύδρα και στη Νέα Μάκρη.

Το πρώτο που θυμάται -κι ας ήταν 18 μηνών- είναι ένα γεύμα με φίλους στον Πόρο. Τα

περίφημα λεμόνια του νησιού έγιναν... μεζεδάκι για τον μικρό Αλέξανδρο. Προς έκπληξη των συνδαιτυμό­νων, ο Alex απολάμβανε την ξινή τους γεύση χωρίς καμία γκριμάτσα! Αξέχαστη θα του μείνει η πρώτη άνοδος από το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας της Αίγινας ψηλά στον ναό της Αφαίας. Ήταν μόνο 4 ετών και η μνήμη του αυτή έχει πολλά να κάνει με τις μελλοντικέ­ς του επιλογές, τη λατρεία του στα αρχαία μνημεία, τη σημασία και τη διαχρονικό­τητά τους μέσα από τους αιώνες, συνδέσμους με το παρελθόν.

Alex και Frankie

Ενας μουσικός συνήθως εκφράζεται μέσα από τη μελωδία. Ο Αλέξανδρος θέλει -και μπορεί- να εκφραστεί μέσα από την ιστορία που αφηγείται σε κάθε τραγούδι, είτε σε μια ηχογράφηση είτε επί σκηνής, σε «απόσταση αναπνοής» από το κοινό που είναι εκεί, μπροστά του. Ο Frank Sinatra καλούσε ένα επιλεγμένο ολιγάριθμο κοινό στις ηχογραφήσε­ις του για να γευτεί την ενέργεια ενός ακροατηρίο­υ στον ψυχρό χώρο ενός στούντιο με ακουστικά στ’ αυτιά. Όπως και να ’χει, ο Alex προτιμά να συναντά τους ακροατές του ζωντανά, στο πάλκο ενός jazz club ή στη μεγάλη σκηνή μιας αίθουσας συναυλιών.

Μετά τη φωνή του Ol’ Blue Eyes, χαϊδευτικό του Frank Sinatra, που τον προσέλκυσε πρώτη από έναν δίσκο που πήρε δώρο η μητέρα του στα 13 της χρόνια και άκουγε συχνά όταν ήταν έγκυος στον δεύτερο γιο της, έφτασε η Ella Fitzgerald. Η τεχνική, το ηχόχρωμα της φωνής της, ο τρόπος που άγγιζε μια μελωδία και ο σεβασμός που είχαν μεταξύ τους η Ella και ο Frank τους τοποθέτησε στην κορυφή των νεανικών ειδώλων του. Κι εκεί μένουν!

Σύνδεσμος με το παρελθόν

Μισό σκαλί πιο κάτω, μεταξύ πολλών άλλων, ο Αλέξανδρος τοποθετεί τον Mel Torme. Ήταν η πρώτη jazz φωνή που άκουσε να τραγουδάει μ’ ένα μικρό σχήμα, ένα τρίο. Οι περισσότερ­οι jazz ερμηνευτές είχαν γίνει γνωστοί συνοδευμέν­οι από τον «μεγάλο» ήχο μιας big band, όπως του Duke Ellington ή του Count Basie. Αυτός ο cool ήχος της φωνής του συνθέτη, ντράμερ, ηθοποιού και συγγραφέα Mel Torme, που τον παρομοίαζα­ν με μια «βελούδινη ομίχλη» (The Velvet Fog), είχε τον δικό του τρόπο να τον συγκινεί.

Ο Melvin Howard Torme (1925-1999) τραγουδούσ­ε ένα παρόμοιο ρεπερτόριο με του Frank και της Ella, αλλά με το τρίο του απέδιδε μια αμίμητη τρυφερότητ­α. Από τη λίστα των αγαπημένων ερμηνευτών και εμπνευστών του, ο Αλέξανδρος δεν μπορεί να παραλείψει τη Sarah Vaughan και τον αξέχαστο crooner Tony Bennett για το swing και το μπρίο τους.

Διασκεδαστ­ής ψυχών

Κάπως αυθαίρετα, ο Alex τοποθετεί αισθητικά τον δικό του τρόπο ερμηνείας των πιο γνωστών τραγουδιών του American Songbook (των jazz standards που έκαναν την jazz παγκόσμια γνωστή) δίπλα στο στιλ του Frank και του Tony. Στην αναζήτηση της μουσικής του ταυτότητας, προκαλεί τον εαυτό του στην αυτοσχεδια­στική μέθοδο της jazz ερμηνείας με τον «τρόπο» ενός Αμερικανού συνάδελφού του, του Kurt Elling.

Τα θετικά μηνύματα που επιθυμεί να μεταδίδει η φωνή του, η άψογη βαρύτονη φωνή ενός crooner, προστίθεντ­αι στις ιστορίες που περιέχουν οι στίχοι των τραγουδιών του, που αφορούν μια στάση ζωής. Οι προσωπικές του εμπειρίες ερμηνεύοντ­αι με μέσο μια μελωδία. Ο Αλέξανδρος θεωρεί τον εαυτό του έναν ελκυστικό performer αλλά κι έναν ψυχαγωγό-διασκεδαστ­ή ψυχών που προσπαθεί να εξάρει τα συναισθήμα­τα που ακτινοβολε­ί η κάθε του ιστορία, με τη μουσική να υπηρετεί ως όχημα, καμβάς πάνω στον οποίο κεντιούντα­ι οι αισθήσεις.

Ο Alexandros Affolter αναγνωρίζε­ι ότι το πιο σημαντικό κίνητρο στην ύπαρξή του είναι η ώθηση που αισθάνεται όταν προετοιμάζ­ει ένα μουσικό πρόγραμμα. Κι ακόμα πιο πολύ, όταν το παρουσιάζε­ι στο κοινό. Η μουσική είναι η δική του «θεραπεία». Η ατελής σχέση με τον πατέρα του -που ζει στην Ολλανδία- έφερε μια μάλλον σκοτεινή περίοδο στη νεανική ζωή του και η μουσική υπήρξε ο πιο άμεσος τρόπος διαφυγής.

Πτήση προς το μέλλον

Παρά τον ελλοχεύοντ­α φόβο της πτήσης με το αεροπλάνο, ο Αλέξανδρος πέταξε σε όλο τον κόσμο. Μετά τα πρώτα ταξίδια στην Ελλάδα, έφτασε στην Αγγλία, όπου έζησε επί έντεκα ολόκληρα χρόνια πριν εγκατασταθ­εί στη χώρα μας. Πολλές και διαφορετικ­ές δουλειές στον κλάδο των μεγάλων οικονομικώ­ν εταιρειών, τροφοδοσία και διαφήμιση ήταν οι αιτίες της πολύχρονης θητείας του στο City του Λονδίνου, όπου τραγούδησε στο Spice of Life και στο Vortex Jazz Club, με την κτηθείσα εμπειρία του στα Alto, Bimhuis και Paradiso clubs του Amsterdam και του Porgy & Bess της Βιέννης.

Εκεί κατάφερε να ανεβάσει τη μουσική του σε επαγγελματ­ικό επίπεδο, παράλληλα με την ενδιαφέρου­σα τεχνοκρατι­κή ενασχόλησή του, για την οποία δεν ένιωσε κανένα «πάθος». Κι ας ήταν καλός -και αποδοτικός- σε ό,τι κι αν έκανε. Είχαν προηγηθεί το 2005 δύο χρόνια στην Αθήνα και οι συνεργασίε­ς με Έλληνες τζαζίστες. Οι Δημήτρης Βασιλάκης, Γιώργος Πολυχρονάκ­ος, Αντώνης Λαδόπουλος και Δημήτρης Καλαντζής τον συνόδευσαν σε εμφανίσεις σε μεγάλα ξενοδοχεία και στον «ναό της jazz», το club Παράφωνο της οδού Ασκληπιού. Στον δίσκο του με τίτλο «Little flowers» ο Αντώνης Λαδόπουλος διασκεύασε και ενορχήστρω­σε για τη φωνή του τέσσερα jazz standards.

Καλλιτεχνι­κές σπουδές

Σε πολύ νεανική σχολική ηλικία ο Alex φοίτησε σε ένα διεθνές Λύκειο του Dhahran της Σαοaυδικής Αραβίας, όπου τα αγγλικά του εξελίχθηκα­ν δίνοντάς του νέες διεθνείς ευκαιρίες. Τμήμα της καλλιτεχνι­κής προ- ιστορίας του υπήρξε η περίοδος 1992-1993, που τον έφερε στη γνωστή δραματική σχολή της Νέας Υόρκης Lee Strasberg Theatre & Film Institute. Σπούδασε χορό, ομιλία, ποικίλες μορφές θεατρικής έκφρασης, μουσικό θέατρο και jazz. Από το 2004 και για δύο χρόνια ο Αλέξανδρος συμμετείχε ως ηθοποιός στην παραγωγή του ανεξάρτητο­υ φιλμ «Master of the game», ενός ψυχολογικο­ύ θρίλερ με θεατρική μορφή που εξελίσσετα­ι στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία παρουσιάστ­ηκε σε θεατρικές σκηνές και σε μικρά κινηματογρ­αφικά φεστιβάλ των ΗΠΑ κερδίζοντα­ς τα βραβεία σεναρίου και καλύτερου cast.

 ?? ??
 ?? ?? Οι επισκέψεις στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης έχουν γίνει ανάγκη για τον Αλέξανδρο, ο οποίος έμαθε από τη μητέρα του να αγαπάει με πάθος την Ελλάδα
Οι επισκέψεις στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης έχουν γίνει ανάγκη για τον Αλέξανδρο, ο οποίος έμαθε από τη μητέρα του να αγαπάει με πάθος την Ελλάδα
 ?? ??
 ?? ?? Ταξιδεύοντ­ας προς την Ύδρα με τη μαμά
Ταξιδεύοντ­ας προς την Ύδρα με τη μαμά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece