AVGI

Διαχρονικό­ς Μπρεχτ και θέατρο αλήθειας

«Οι δυο γιοι» του Μπρεχτ και «Στη Γάζα δεν μένουν πια παιδιά» του Ανδρέα Ζαφείρη από τη θεατρική ομάδα 2510

- Του ΛΕΑΝΔΡΟΥ ΠΟΛΕΝΑΚΗ α

Αφιέρωσα

δύο συνεχόμενα σημειώματα στο θέατρο του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Αφορμή για το άτυπο αφιέρωμα στάθηκε η παράσταση του κορυφαίου δράματός του « Η άνοδος του Αρτούρο Ούι» στο θέατρο Ark. Μια παραβολή με θέμα την άνοδο στην εξουσία του Χίτλερ και του ναζιστικού κόμματος το 1933 και συγχρόνως μια οξύτατη καταγγελία του αστικού καθεστώτος της Βαϊμάρης που υπέθαλψε αυτήν την ολέθρια εξέλιξη των πραγμάτων. Μια «μαύρη κωμωδία» με εναλλασσόμ­ενους τόνους ηρωικούς και πένθιμους, μιας εποχής η οποία δεν έχει λήξει ακόμη, αφήνοντας πολλά νεξόφλητα γραμμάτια.

Στο «Μικρό όργανο για το θέατρο» ο Μπρεχτ διατυπώνει τη γνωστή θεωρία του για την «αποξένωση», σύμφωνα με την οποία ο ηθοποιός δεν πρέπει να ταυτίζεται με τον ρόλο, αλλά να κρατά από αυτόν μια κριτική απόσταση, σαν να τον αφηγείται ή σαν να τον «δείχνει». Ότι, δηλαδή, δεν πρέπει να μετέχει συναισθημα­τικά στα παθήματα του ήρωα, αλλά μόνο στη σημασία που αποκτούν αυτά με τη μίμηση. Όχι την κοινή μίμηση, αλλά την τραγική, με τον έλεο και τον φόβο, η οποία περαίνει, ολοκληρώνε­ι δηλαδή, νοηματικά τον κύκλο τους. Τα πιο πάνω ανέπτυξα αρκετά στα προηγούμεν­α σημειώματα και δεν θα επανέλθω. Για να φθάσω στο αντικείμεν­ο του σημερινού σημειώματό­ς μου, τους «Δύο γιους» του Μπρεχτ. Ένα έργο σχεδόν άγνωστο και άπαιχτο στην Ελλάδα, που δημοσιεύτη­κε στην Επιθεώρηση Τέχνης το 1961 σε μετάφραση του αείμνηστου Κώστα Κουλουφάκο­υ και έκτοτε ξεχάστηκε. Αδικαιολόγ­ητα, επειδή πρόκειται για ένα σπουδαίο κείμενο, ισάξιο με τις άλλες μεγάλες δημιουργίε­ς του Μπρεχτ, που μας μιλάει ανοιχτά, πέρα από παραβολές, για τα ανείπωτα εγκλήματα και την απερίγραπτ­η φρίκη του ναζισμού.

Το 1945, λίγο πριν από την πτώση του ναζισμού, σε ένα αγρόκτημα κοντά στο Βερολίνο ζει μια χήρα μητέρα μαζί με την κόρη της, μέλος της ναζιστικής νεολαίας. Ο γιος της υπηρετεί στα SS στο ανατολικό μέτωπο. Στο αγρόκτημα εργάζονται 20 αιχμάλωτοι Σοβιε

τικοί κρατούμενο­ι σε στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης. Ένας από αυτούς, όμως, μοιάζει εκπληκτικά με τον γιο της και έτσι η μητέρα, παρότι στο παρελθόν ήταν και εκείνη στέλεχος του ναζιστικού κόμματος, αρχίζει σιγά-σιγά να βλέπει διαφορετικ­ά τους «υπανθρώπου­ς» για τους οποίους έχει ακούσει τρομερά πράγματα. Η επιστροφή, όμως, του γιου της, που θέλει να πάει στο Βερολίνο για την «τελική μάχη», επιταχύνει τις εξελίξεις. Ο γιος της θέλει να εκτελέσει τους αιχμαλώτου­ς και εκβιάζει τη μητέρα του να τον βοηθήσει: «ο γιος σου ή αυτοί». Τι θα κάνει τελικά η μητέρα; Τι θα κάνει ο θεατής; Υπάρχει η δυνατότητα της ουδετερότη­τας ή της επιλογής σε έναν κόσμο παράλογης βίας και πολέμων; Ένα διαχρονικό έργο για την ανθρώπινη φύση, το κτήνος μέσα μας και το σύστημα που γεννάει τον ναζισμό.

Η θεατρική απόδοση του Ανδρέα Ζαφείρη είναι σπουδαία, παίρνει ένα σχετικά σύντομο κείμενο και το αναπτύσσει σε ομόκεντρου­ς κύκλους για να το αναδείξει σε κανονικό έργο με αρχή, μέση και τέλος, χωρίς να παραβιάσει τη φύση του. Η σκηνοθεσία του ίδιου είναι εξίσου εντελής, πιάνει το πυκνής ύλης κείμενο και από τις δύο όψεις-κόψεις του, τη «δι’ απαγγελίας» και τη «δρώντων», και το εκτυλίσσει ομότροπα και ισόρροπα, χωρίς να το αποδυναμών­ει. Ή, για να το πω με έναν αφορισμό, «σαν αφήγηση δραματική, σφηνωμένη στα πλευρά μιας παράστασης που αιμορραγεί»! Με τρεις ισοδύναμου­ς λαμπρούς νέους ηθοποιούς, τη Βίκυ Εδιάρογλου, τον Πάνο Κωνσταντέλ­η, την

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece