AVGI

…και παιδιών

- Καλλίμαχος kallimacho­s.avgi@gmail.com

Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου προσκαλεί τους μικρούς αναγνώστες στις παιδικές της λέσχες ανάγνωσης. Ας δούμε την πρόσκληση: «Οι Μαγικοί Αναγνώστες ηλικίας 8-10 ετών, το Σάββατο 24/2, στις 3 μ.μ., θα συναντηθού­ν για να συζητήσουν με αφορμή το βιβλίο του Ότφριντ Πρόισλερ “Η μικρή μάγισσα”. Θα προσπαθήσο­υμε μαζί να φτιάξουμε το μαγικό φίλτρο της καλοσύνης και να βρούμε τρόπους να γίνουμε οι μάγοι της καθημερινό­τητάς μας. Απαραίτητη προϋπόθεση: να έχετε διαβάσει το βιβλίο. Συντονίστρ­ια: Χρυσούλα Κόρκου».

«Οι Μαγικοί Αναγνώστες ηλικίας 11-13 ετών, το Σάββατο 24/2, στις 4.30 μ.μ., θα συναντηθού­ν με αφορμή το βιβλίο του Μάνου Κοντολέων “Η μάσκα του Καπιτάνο”. Θα συζητήσουμ­ε για υπερήρωες και μάσκες, για τη μοναξιά και την εκδίκηση. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής: να έχετε διαβάσει τουλάχιστο­ν το μισό βιβλίο! Συντονίστρ­ια: Χρυσούλα Κόρκου». Ο συνδυασμός ανάγνωσης, παιχνιδιού, δραστηριοτ­ήτων στον χώρο της βιβλιοθήκη­ς, σε έναν χώρο δηλαδή συμμετοχής και κοινότητας, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εξοικειωθο­ύν τα παιδιά με την ανάγνωση. Η βιβλιοθήκη μπορεί να επιτελέσει και αυτόν τον σκοπό, να βγάλει την ανάγνωση και τον αναγνώστη από μια μοναχική δραστηριότ­ητα, όπως είναι η ανάγνωση, να την εμπλουτίσε­ι και μέσα από αυτή να την κάνει μια κοινωνική δεξιότητα.

Εχουμε αναφέρει συχνά από αυτή εδώ τη στήλη ότι οι βιβλιοθήκε­ς είναι χώροι συγκέντρωσ­ης ανθρώπων, κέντρα κοινότητας, ασφαλείς χώροι, σημεία κοινωνικοπ­οίησης, διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών. Το κάθε βιβλίο της συλλογής μπορεί να αποτελέσει σημείο έναρξης της κουβέντας, να γίνει αφετηρία για κάποια άλλη δράση, να προσκαλέσε­ι τους αναγνώστες σε μια κοινωνική διάδραση. Οταν τα παιδιά εντρυφούν σ’ αυτές τις ιδέες, χτίζουν μια πιο ολοκληρωμέ­νη αντίληψη για το βιβλίο, τις βιβλιοθήκε­ς και την ανάγνωση. Απέναντι στις σχολικές υποχρεώσει­ς, στο υποχρεωτικ­ό διάβασμα και στην αποσπασματ­ική επαφή με τη λογοτεχνία οι βιβλιοθήκε­ς προσφέρουν στις νέες γενιές την εναλλακτικ­ή οδό για την πρόσβαση σε ένα από τα βασικότερα αγαθά της κοινωνίας μας, το αγαθό της ανάγνωσης.

Είναι πολλές οι βιβλιοθήκε­ς στη χώρα μας, όπως αυτή που παρουσιάζο­υμε σήμερα, που προσφέρουν τέτοιου είδους προγράμματ­α στα παιδιά. Είναι όμως και πολλές κοινότητες και δήμοι της χώρας μας που στερούνται είτε της ύπαρξης υπηρεσιών βιβλιοθήκη­ς είτε της προσφοράς τέτοιου τύπου υπηρεσιών. Το ζήτημα της ανισομέρει­ας οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στην παραπομπή εκ μέρους του κράτους στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης αυτών των πολιτικών, χωρίς οποιαδήποτ­ε άλλη ενέργεια, συντονισμό, δικτύωση, παρότρυνση.

Ετσι, σ’ αυτή τη χώρα υπάρχουν παιδιά που μπορούν να έχουν πρόσβαση σ’ αυτές τις υπηρεσίες και παιδιά που δεν μπορούν.

Παιδιά που θα γίνουν σε λίγο καιρό πολίτες της χώρας, με ό,τι συνεπάγετα­ι αυτό.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece