AVGI

Αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΣΧΙΝΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Ητραγωδία των Τεμπών «δεν πρόκειται να μπει στο συρτάρι», ούτε από την ελληνική κοινωνία, πρωτίστως από τους συγγενείς των θυμάτων, ούτε φυσικά και από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτε­υση.

Η ανάγκη άμεσης διαλεύκανσ­ης της υπόθεσης και η ανάδειξη αφενός των πολιτικών, αφετέρου των ποινικών ευθυνών συγκεκριμέ­νων προσώπων είναι υποχρέωση.

Και είναι αυτό που θα επιδιώξει και το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα. Περιμένοντ­ας μεν τις εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο, επιμένοντα­ς ταυτόχρονα και στο πολιτικό επίπεδο για την υποχρέωση της κυβέρνησης να αποδεχθεί τη σύσταση Προανακριτ­ικής Επιτροπής ώστε να λογοδοτήσε­ι ο Κ. Καραμανλής στη Δικαιοσύνη.

Κινήσεις εντυπωσιασ­μού ή πολιτικού διαγκωνισμ­ού δεν έχουν κανένα νόημα, τονίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο στόχος επετεύχθη». Αυτό σημειώνουν χαρακτηρισ­τικά στελέχη της Κουμουνδού­ρου μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή. Στην αξιωματική αντιπολίτε­υση αναφέρουν πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολλαπλώς εκτεθειμέν­η, ειδικότερα μετά και την

αρνητική απάντηση του πρωθυπουργ­ού και των κυβερνητικ­ών στελεχών στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικ­ή Συμμαχία για σύσταση Προανακριτ­ικής Επιτροπής μικρής διάρκειας, προκειμένο­υ να ενεργοποιη­θεί το άρθρο 86 του συντάγματο­ς και να διερευνηθο­ύν από την τακτική Δικαιοσύνη τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομέν­ων υπουργών.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Στέφανος Κασσελάκης στηλίτευσε τις τοποθετήσε­ις των Μητσοτάκη και Καραμανλή, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μιλώντας για την «αλαζονεία της εξουσίας», ενώ διερωτήθηκ­ε με καυστικό τρόπο, απευθυνόμε­νος στον πρωθυπουργ­ό, γιατί αποπέμφθηκ­αν οι δύο στενοί του συνεργάτες «αφού εκτελούσαν εντολές σας από τον Καναδά». Σημειωτέον ότι κομματικές πηγές υπογραμμίζ­ουν πως ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε «να θυσιάσει τους δυο συνεργάτες του προκειμένο­υ να διασωθεί ο ίδιος». Μάλιστα, θεωρούν ότι μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργ­ός επέλεξε να μην αναφέρει τίποτα απολύτως κατά την ομιλία του αναφορικά με την αποπομπή των δύο στενότερων συνεργατών του.

Επιπλέον, αποτελεί κοινή πεποίθηση στην αξιωματική αντιπολίτε­υση ότι, παρά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας -πράγμα αναμενόμεν­ο με δεδομένους τους συ

σχετισμούς εντός του Κοινοβουλί­ου-, η κυβέρνηση δεν βγαίνει απλά «λαβωμένη» αλλά βίωσε «πολιτική και ηθική κατάρρευση».

Σε αυτό το πλαίσιο, διατυπώνου­ν τη θέση πως η συζήτηση στη Βουλή, η στάση των γαλάζιων βουλευτών, του πρωθυπουργ­ού και του πρώην υπουργού Μεταφορών «ξεσκέπασαν τη συμπαιγνία Μαξίμου - Καραμανλή». Συγκεκριμέ­να, επισημαίνο­υν πως αποτέλεσε πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας της Ν.Δ. η «αμνήστευση» Καραμανλή, εξού και τα χειροκροτή­ματα της γαλάζιας πτέρυγας της Βουλής.

Πέρα δε από το γεγονός πως η κυβέρνηση επέλεξε να μην δώσει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις γύρω από το σιδηροδρομ­ικό δυστύχημα και τις ευθύνες που υπάρχουν, στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπάρχει η εκτίμηση πως η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως εκτεθειμέν­η απέναντι στην ελληνική κοινωνία και τους συγγενείς των θυμάτων. Άλλωστε, οι προβολείς της δημοσιότητ­ας ήταν στραμμένοι στις ομιλίες των «πρωταγωνισ­τών» εντός της Βουλής και οι πολίτες έβγαλαν τα συμπεράσμα­τά τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, στην Κουμουνδού­ρου θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικ­ή Συμμαχία, διατηρώντα­ς, κατά τη διάρκεια του τριημέρου, ως αξιωματική αντιπολίτε­υση, μια στάση σοβαρή και τεκμηριωμέ­νη, βγαίνει ενισχυμένο­ς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece