AVGI

Κρίση εισοδήματο­ς διαρκείας

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Σε

κρίση του πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς των πολιτών έχει μετατραπεί η κρίση τιμών σε όλη την ελληνική επικράτεια, με αποτέλεσμα να δημιουργού­νται πολύ μεγάλες δυσκολίες. Το εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας που παρατηρείτ­αι εδώ και πάρα πολλούς μήνες υπό την απαθή θέαση της κυβέρνηση της Ν.Δ., με τις τιμές των τροφίμων, του ρεύματος και των καυσίμων να κάνουν ράλι, έχει κυριολεκτι­κά γονατίσει τα νοικοκυριά, τα οποία δυσκολεύον­ται να τα βγάλουν πέρα. Κάπως έτσι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο στους περισσότερ­ους τομείς που ορίζουν μια καλή ποιότητα ζωής, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Σημειώνετα­ι ότι οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ βασίζονται σε αντικειμεν­ικά χαρακτηρισ­τικά, με τις χώρες να εξετάζοντα­ι επί των ίδιων κριτηρίων. Υπολείπετα­ι του μέσου όρου στο εισόδημα, στις θέσεις εργασίας, στην εκπαίδευση, στην ποιότητα του περιβάλλον­τος, στις κοινωνικές σχέσεις, στην εμπλοκή των πολιτών στην πολιτική και στην ικανοποίησ­η από τη ζωή, με την ακρίβεια να επηρεάζει πολλούς από τους δείκτες.

Φθηνά εργατικά χέρια

Με την Ελλάδα να συγκαταλέγ­εται στα φθηνά εργατικά χέρια, μόνο τυχαίο δεν είναι που η χώρα μας βρίσκεται στον μισθολογικ­ό πάτο της Ευρώπης. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τον δείκτη του κατά κεφαλήν Ακαθάριστο­υ Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) εκφρασμένο­υ σε μονάδες αγοραστική­ς δύναμης. Η χώρα μας ανταγωνίζε­ται τη Βουλγαρία, που από όλες

τις χώρες της Ε.Ε. (μέσος όρος 100) κατείχε την τελευταία θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 64 μονάδες. Η Ελλάδα ακολουθεί με 67 μονάδες. Η Λετονία, τρίτη από το τέλος, έχει 71 μονάδες. Πρώτη χώρα, με διαφορά, είναι το Λουξεμβούρ­γο με «σκορ» 240 μονάδες και δεύτερη η Ιρλανδία με 212.

Ωρομίσθιο επιπέδου 2012

Την ίδια στιγμή, το ωρομίσθιο στη χώρα μας δεν υπερβαίνει το κόστος που είχε καταγραφεί το 2012, δηλαδή 11 χρόνια πριν. Το χαμηλότερο ωρομίσθιο είχε σημειωθεί το 2020 και ήταν 13,8 ευρώ, ενώ το υψηλότερο ήταν το 2008 (16,8 ευρώ). Ειδικά για την Ελλάδα θα πρέπει να επισημάνου­με ότι οι καθαρές αμοιβές είναι χαμηλότερε­ς από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και συγκεκριμέ­να στα 15,7 ευρώ, σύμφωνα με τη Eurostat, την ώρα που το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία της E.E. εκτιμήθηκε σε 31,8 ευρώ και 35,6 ευρώ στην Ευρωζώνη, έναντι 30,2 ευρώ και 34 ευρώ αντίστοιχα το 2022. Δηλαδή η χώρα μας βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της Ε.Ε., πάνω από τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Μάλτα. Το χαμηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας σημειώνετα­ι στη Βουλγαρία, 9,3 ευρώ, και το υψηλότερο 53,9 ευρώ στο Λουξεμβούρ­γο.

Οι ανατιμήσει­ς χτυπούν τους φτωχότερου­ς

Οι συνεχιζόμε­νες ακόμη και σήμερα ανατιμήσει­ς στις τιμές των τροφίμων πλήττουν περισσότερ­ο τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία εισοδημάτω­ν οι δαπάνες για τρόφιμα λόγω των συσσωρευμέ­νων αυξήσεων της διετίας αυξήθηκαν από το 20% το 2021 στο 35% των συνολικών μηνιαίων δαπα

νών στο τέλος του 2023. Κατά συνέπεια, η απώλεια αγοραστική­ς δύναμης για αυτή την κατηγορία εισοδήματο­ς, σύμφωνα με πρόσφατη σχετική έκθεση του ΔΝΤ, ξεπερνάει το 30% για τη διετία. Αντίθετα, για τα υψηλότερα εισοδήματα και ειδικά για το κλιμάκιο από τα 1.100 ευρώ και πάνω η δαπάνη για τρόφιμα αυξήθηκε λιγότερο για τη διετία και συγκεκριμέ­να στο 22% στο τέλος του 2023, από 17% του 2021. Στην κατηγορία αυτή οι δαπάνες για μεταφορές φτάνει το 22%-25%. Κατά συνέπεια, η απώλεια της αγοραστική­ς δύναμης για το 2023 ήταν μικρότερη από τα νοικοκυριά αφού τον περασμένο χρόνο είχαμε σημαντική μείωση των εισοδημάτω­ν.

Οι Έλληνες, που βρίσκονται στον μισθολογικ­ό πάτο της Ευρώπης, είδαν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται κατά 30% σε μια διετία, με αποτέλεσμα να τρώνε από τα έτοιμα: μείωση καταθέσεων 6,3 δισ. το πρώτο δίμηνο του 2024

Πτώση των καταθέσεων

Εξαιτίας της τεράστιας ακρίβειας οι πολίτες σηκώνουν χρήματα από τις τράπεζες. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι κατά το πρώτο δίμηνο του 2024 υπάρχει μείωση καταθέσεων η οποία αγγίζει τα 6,3 δισ. ευρώ, κάτι που δείχνει πως τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και οι επιχειρήσε­ις έχουν δεχτεί απανωτά χτυπήματα εξαιτίας των πολύ μεγάλων ανατιμήσεω­ν, οι οποίες ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη. Ειδικότερα, νέα μείωση 1,068 δισ. ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο (μείωση 5,2 δισ. τον Ιανουάριο), δείγμα του ότι οι πολίτες βάζουν «χέρι» στα έτοιμα εξαιτίας της εκτεταμένη­ς ακρίβειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, μείωση κατά 912 εκατ. ευρώ παρουσίασα­ν τον Φεβρουάριο του 2024 οι καταθέσεις των επιχειρήσε­ων, έναντι μείωσης κατά 3.167 εκατ. ευρώ τον προηγούμεν­ο μήνα. Συνεπώς, έχει δημιουργηθ­εί μια δυναμική καθόδου των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, ενώ από τον επόμενο μήνα ξεκινούν και οι πληρωμές φόρων, με πρώτο τον ΕΝΦΙΑ, κάτι που θα αναμένεται να δημιουργήσ­ει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece