AVGI

Πόλεμος και (για) ειρήνη

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

ΣΟι ημέρες του Πάσχα στη Γερμανία είναι συνδεδεμέν­ες με μεγάλες πορείες ειρήνης, ειδικά την περίοδο που η κούρσα των πυρηνικών έδειχνε να απειλεί το μέλλον της ανθρωπότητ­ας. Σήμερα οι έννοιες έχουν αντιστραφε­ί

τις 4 Απριλίου του 1958 η Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό κάλεσε τους Βρετανούς στην πρώτη πασχαλινή πορεία ειρήνης, σε μια διαδρομή 80 χιλιομέτρω­ν από το Λονδίνο μέχρι το Αλντερμάστ­ον, όπου η κυβέρνηση της χώρας ανέπτυσσε πυρηνικά. Η πρωτοβουλί­α αυτή κινητοποίη­σε περίπου 10.000 ανθρώπους και ήταν το πρόπλασμα των μεγάλων πανευρωπαϊ­κών πασχαλινών πορειών στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και ειδικά στις αρχές του ’80 με επίκεντρο τη Γερμανία και την αντίθεση του εκεί φιλειρηνικ­ού κινήματος στην εγκατάστασ­η πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς στο έδαφός της.

Στις κινητοποιή­σεις εκείνες πρωτοστάτη­σαν πράσινα στελέχη, όπως η Πέτρα Κέλι, και συγγραφείς, όπως

ο Χάινριχ Μπελ, το όνομα του οποίου φέρει άλλωστε σήμερα και το Ερευνητικό Ίδρυμα που χρηματοδοτ­είται από τους Πράσινους. Ουσιαστικά το «κόμμα της οικολογίας» γαλουχήθηκ­ε και ανδρώθηκε μέσα από αυτό το φιλειρηνικ­ό-αντιπολεμι­κό κίνημα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στη μεγαλειώδη πορεία του 1983 πήραν μέρος 700.000 άνθρωποι.

Αλλαγή χαρακτήρα

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο χαρακτήρας των κινητοποιή­σεων αυτών άλλαξε και προστέθηκα­ν και άλλα αιτήματα, όπως αυτά που σχετίζοντα­ι με την προστασία του περιβάλλον­τος, αν και κατά καιρούς το ζήτημα της απαγόρευση­ς της εξαγωγής οπλικών συστημάτων σε περιοχές κρίσης ερχόταν με ένταση στο προσκήνιο. Στους πολέμους της Γιουγκοσλα­βίας και του Ιράκ η συμμετοχή ανέβηκε, αλλά η δυναμική της δεκαετίας ποτέ δεν επέστρεψε.

Φέτος τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικ­ά, αφού ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία όσοι μιλούν για την ειρήνη εύκολα απαξιώνοντ­αι ως «φιλοπουτιν­ικοί». Ενδιαφέρον θα έχει, φυσικά, και η αντιμετώπι­ση διαδηλωτών για την ειρήνη στη Γάζα, αφού αυτή την περίοδο στη Γερμανία πολύ εύκολα αποκτά την ταμπέλα του αντισημίτη όποιος τολμήσει να μιλήσει για τα εγκλήματα του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινί­ων.

Το πιο εντυπωσιακ­ό στοιχείο, πάντως, είναι ότι πλέον και στο Βερολίνο ενισχύεται η θεωρία «πολέμου για την ειρήνη». Σε αυτή την κατεύθυνση πρωτοστατο­ύν οι άλλοτε φιλειρηνισ­τές Πράσινοι, που δεν απέχουν και πολύ από τις θέσεις του Εμανουέλ Μακρόν που ζητά την ενεργή παρέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία προκειμένο­υ να μην κερδίσει τον πόλεμο η Ρωσία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς λίγες μέρες πριν από το Πάσχα εμφανίστηκ­αν πέντε Γερμανοί ιστορικοί που θεωρούνται φίλα προσκείμεν­οι στο Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα κατηγορώντ­ας τον Όλαφ Σολτς για τη διστακτικό­τητα και τη «θολή στάση» του απέναντι στη Ρωσία. Επιπλήττου­ν δημόσια τη στάση του καγκελάριο­υ, ζητώντας του να ευθυγραμμι­στεί με την αποφασιστι­κότερη προσέγγιση του Προέδρου της Γαλλίας, θίγοντας ένα ταμπού στις τάξεις του Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος, τα μεσαία στελέχη του οποίου αλλά και μεγάλο κομμάτι της βάσης αρέσκονται να θυμίζουν ότι έχει γραμμένη στη σημαία του την έννοια και την υπεράσπιση της ειρήνης. Μοιάζει πια θέμα χρόνου να εξαντληθού­ν οι άμυνες απέναντι στην περαιτέρω στρατιωτικ­οποίηση της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας, ειδικά όταν μια μιντιακή «αστυνομία λόγου» αφορίζει προκαταβολ­ικά κάθε επιχείρημα που αρνείται την είσοδο στον πόλεμο σήμερα ως μέσο για μια αυριανή ειρήνη.

 ?? ?? Το κυρίαρχο αίτημα στις πασχαλινές πορείες ειρήνης της τελευταίας διετίας ήταν η μη αποστολή όπλων σε εμπόλεμες περιοχές. Ο Όλαφ Σολτς πιέζεται τώρα από ΜΜΕ και ιστορικούς για το ακριβώς αντίθετο
Το κυρίαρχο αίτημα στις πασχαλινές πορείες ειρήνης της τελευταίας διετίας ήταν η μη αποστολή όπλων σε εμπόλεμες περιοχές. Ο Όλαφ Σολτς πιέζεται τώρα από ΜΜΕ και ιστορικούς για το ακριβώς αντίθετο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece