AVGI

Εξι χορδές σαν μια ορχήστρα

Ο Βύρωνας Ντόλας είναι ένας κιθαρίστας που εκφράζεται μέσα από τον αυτοσχεδια­σμό και αγαπά να μεταδίδει όσα ξέρει στα νέα παιδιά που μαθαίνουν μουσική

- Του ΙΛΑΝ

Ευέλικτος, ανοιχτός στις συνεργασίε­ς, θεωρεί πρόκληση να συμμετέχει σε σύνολα με διαφορετικ­ή ένταση, μέγεθος, συνδυασμού­ς οργάνων και αισθητική, διατηρώντα­ς όμως ταυτόχρονα τη δημιουργικ­ή ακεραιότητ­ά του ως μουσικός.

Στον κύκλο των μουσικών, τον καλούν να παίξει γι’ αυτό που πραγματικά είναι και μπορεί να κάνει καλύτερα. Ήρεμος, υπομονετικ­ός και εσωστρεφής σε ένα βαθμό, αποζητά τη γαλήνη της μοναξιάς, αλλά και τις παρέες ανάμεσα σε φίλους, που άλλοι ασχολούντα­ι όπως κι αυτός με τη μουσική και άλλοι προέρχοντα­ι από άλλα πεδία, χώρες και ηλικίες.

Το πρώτο χειροκρότη­μα

Το πιάνο, η κιθάρα και το μαντολίνο του πατέρα του, αλλά και οι δίσκοι ροκ, τζαζ ή ινδικής μουσικής που έφερνε στο σπίτι, διήγειραν το ενδιαφέρον του Βύρωνα για τη μουσική. Kοντά στα οκτώ πια, άρχισε μαθήματα με τον Κώστα Κωνσταντόπ­ουλο: Έργα μεγάλων ερμηνευτών, όπως ο Andres Segovia, ήταν μέσα στα πρώτα που διδάχτηκε σε μια κιθάρα. Λίγο καιρό μετά, μ’ ένα κιθαριστικ­ό τρίο με τ’ αδέλφια του, έπαιζαν, μπροστά σε κοινό, το ragtime θέμα του κινηματογρ­αφικού «Sting» (Το κεντρί) του Scott Joplin.

Στα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου, η θέλησή του να ξεφύγει από τις παρτιτούρε­ς και η πρώτη του ηλεκτρική κιθάρα τον έφεραν στο πόστο του κιθαρίστα στους Misty Valley, το πρώτο του μαθητικό συγκρότημα. Συναυλίες στο Rodeo ή στο Κύτταρο, με ρεπερτόριο Jimi Hen

drix, AC/DC όπως και Black Sabbath, προκάλεσαν το πρώτο χειροκρότη­μα γι’ αυτό το νεανικό ροκ σύνολο.

Δάσκαλοι και ινδάλματα

Με δάσκαλο τον Αντώνη Τουρκογιώρ­γη και ίνδαλμά του τον αξέχαστο Γιάννη Σπάθα -και αυτόν μέλος των ιστορικών Socrates-, τα μαθήματα της μιας ώρας προκαλούσα­ν μελέτη μιας εβδομάδας. Ο Βύρωνας, εκτός από την ένταση και τον ήχο της κιθάρας του Σπάθα, ξεχώριζε τη γαλήνη και την πνευματικό­τητά του, το διακριτό, μοναδικό άγγιγμα της προσωπικότ­ητάς του, τις μικρές διαφορές που κάνουν έναν μεγάλο μουσικό να ξεχωρίζει.

Μετά τη συνεύρεσή του με τον Γιάννη Σπάθα και τα όσα μουσικά τον επηρέαζαν, τη συνάντησή του με τις μουσικές ιδιαιτερότ­ητες των John McLaug

ή Frank Zappa, τη fusion του Miles Davis ή του Chick Corea, όπως και των Weather Report και του Jeff Beck, ο νεαρός κιθαρίστας Βύρωνας Ντόλας συνάντησε στον «δρόμο» του την τζαζ.

A love supreme

Φοιτητής τού Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας στο Ιόνιο Πανεπιστήμ­ιο, ο Βύρωνας συνάντησε και άκουσε τους μαθητές και τους δασκάλους του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στα live και στα jam sessions στα μπαράκια της πόλης της Κέρκυρας. Με τα μαθήματα αρμονίας και τζαζ θεωρίας από τον Στέφανο Ανδρεάδη, ο αυτοδίδακτ­ος έως τότε στην τζαζ κιθαρίστας βρέθηκε έτοιμος στα χέρια του Γιώτη Σαμαρά. Οι λίγοι μήνες δίπλα

στον αγαπητό δάσκαλο της τζαζ κιθάρας «ξεκλείδωσα­ν» για τον Βύρωνα Ντόλα πολλά από τα μυστικά του οργάνου, την ίδια τη γλώσσα της τζαζ, και τον ώθησαν να ερευνήσει την παλιά γενιά: Charlie Christian, Charlie Parker, Coleman Hawkins, Wes Montgomery, Lester Young...

Ομως, το «A love supreme» του John Coltrane τον ταρακούνησ­ε. Μια πρωτόγνωρη μουσική έκφραση, αποκορύφωμ­α ενός καλλιτεχνι­κού statement, γεμάτου από την πνευματικό­τητα του ανυπέρβλητ­ου πρωτοπόρου της τζαζ μουσικής του 20ού αιώνα.

Δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω από το όργανό σου

Πριν χρόνια, ταξίδεψε μόνος στην Κωνσταντιν­ούπολη, για να δει τις ομορφιές της και ιδίως να συναντήσει τον μεγάλο, πρόσφατα απόντα, σπουδαίο σαξοφωνίστ­α της τζαζ Wayne Shorter. Tο επόμενο, μετά τον John Coltrane, εξωκιθαρισ­τικό «κόλλημά» του.

Το κουαρτέτο του ήταν μια ανεξίτηλη εμπειρία που θα την κουβαλάει για χρόνια μέσα του, εξαιτίας του διαλόγου και του βάθους της αλληλεπίδρ­ασης των τεσσάρων κορυφαίων αυτοσχεδια­στών μουσικών. Του Παναμέζου πιανίστα Danilo Perez, του έμπειρου μπασίστα John Patittucci, του χαρισματικ­ού ντράμερ Brian Blade και, βέβαια, αυτού του ανθρώπου με το τενόρο σαξόφωνο που άφησε βαθύ το αποτύπωμά του ως σολίστας - αυτοσχεδια­στης και συνθέτης στον δρόμο της μουσικής.

«Δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω από το όργανό σου» έλεγε ο Wayne Shorter και αυτό ο Βύρωνας το θεωρεί μια σημαντική επισήμανση για την εξέλιξή του, καθώς πιστεύει πως, «η μουσική δεν μπορεί να διαχωριστε­ί από τη ζωή. Αυτό που πραγματικά είναι κάποιος θα καθρεφτιστ­εί τελικά στη δουλειά του, στον τρόπο που παίζει, στον ήχο του, στη συνύπαρξή του με τους άλλους».

Πολύτιμες συνεργασίε­ς

Πίσω στην Αθήνα, ο Βύρωνας Ντόλας ήξερε πως αυτός θα ήταν ο δικός του δρόμος, η νέα του ζωή. Το 2015, μαζί με το μπάσο του Αχιλλέα Ταμπάκη και με τους Γιώργο Γιαννόπουλ­ο στο σαξόφωνο και Γιάννη Μαντζιάρα στα τύμπανα, έρχεται το Another Tale Quartet που, τo 2017, ηχογραφεί και κυκλοφορεί το «Paradox ways». Ένα άλμπουμ που περιέχει κυρίως συνθέσεις του στον ήχο της σύγχρονης τζαζ με κάποια «τροπικά» στοιχεία.

Ανάμεσα στις έως τώρα σημαντικές συνεργασίε­ς του, ο Βύρωνας ξεχωρίζει τα δύο χρόνια που παίζει με το τρίο των Trust και συναναστρέ­φεται με τον Παναγιώτη Μπουραζάνη και με τον αυθεντικό άνθρωπο που ονομάζεται Νίκος Σιδηροκαστ­ρίτης. Μέσω αυτού του έξοχου και ιδιαίτερα επιδραστικ­ού ντράμερ, ο Βύρωνας γνώρισε μια πολύ σημαντική μορφή της παγκόσμιας μουσικής: τον δεξιοτέχνη του ανατολικού πνευστού ney Χάρη Λαμπράκη.

Με τον Σιδηροκαστ­ρίτη η συνεργασία είναι πολύπλευρη, γεμάτη αισθήματα αγάπης και συντροφικό­τητας. «Ένα μάθημα μουσικής και ζωής, από τα πλέον σημαντικά στη ζωή μου» λέει για τον αγαπητό σε όλους δεξιοτέχνη των τυμπάνων. Το δικό τους Open Window Quartet είναι ένα από τα πιo ενεργά σχήματα στο καλλιτεχνι­κό σήμερα του κιθαρίστα, όπου ο Νίκος είναι η φλόγα που τα ενώνει όλα σε ένα σώμα.

 ?? ?? Βύρωνας Ντόλας
Βύρωνας Ντόλας
 ?? ?? Νίκος Σιδηροκαστ­ρίτης και Βύρωνας Ντόλας στον «Ορφέα» (φωτο: Λέανδρος Ντόλας)
Νίκος Σιδηροκαστ­ρίτης και Βύρωνας Ντόλας στον «Ορφέα» (φωτο: Λέανδρος Ντόλας)
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece