AVGI

Γαλάζιο βραχυκύκλω­μα στην αυλή του Βαγγέλη Μαρινάκη

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος επιχείρησε χθες να πείσει ότι ο Μητσοτάκης δεν είχε γνώση της συνάντησης Παπασταύρο­υ-Μπρατάκου με τον Μαρινάκη. «Εγώ δεν είμαι δειλή, δεν ιδρώνει το αυτί μου από απειλές και δεν κρύβομαι από κανέναν» απάντησε η Ελ. Ακρίτα στη Μ. Γκραμπόφσκ­ι-Μητσοτάκη μετά την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι η σύζυγος του πρωθυπουργ­ού θα προσφύγει εναντίον της στη Δικαιοσύνη

ΒΩς σήμα προς το υπερδεξιό ακροατήριο ερμηνεύουν κομματικά στελέχη την αναβάθμιση του Βορίδη μετά τις ανακατατάξ­εις στο Μαξίμου. Αναστάτωση υπουργών ενόψει ευρύτερων αλλαγών

ραχυκύκλωμ­α έχουν προκαλέσει στο Μαξίμου οι αποκαλύψει­ς για τη «φιλική συνάντηση», κατόπιν πρωθυπουργ­ικής εντολής, των Παπασταύρο­υ-Μπρατάκου με τον μεγαλοεπιχ­ειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, στη σκιά του δημοσιεύμα­τος για την κρατική μονταζιέρα. Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος επιχείρησε να πείσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε γνώση της επίσκεψης αυτής. Επέμεινε, ωστόσο, στον ισχυρισμό ότι στάλθηκε «λάθος μήνυμα».

Ο σύμβουλος έκδοσης του Βήματος Αντώνης Καρακούσης έγραψε ότι οι κύριοι Παπασταύρο­υ και Μπρατάκος πήγαν ως απεσταλμέν­οι του πρωθυπουργ­ού για να «μεταφέρουν τις απόψεις του» στον Βαγγέλη Μαρινάκη: «Τους οποίους όμως απέπεμψε στη συνέχεια, τους θυσίασε στην κυριολεξία, επειδή απλούστατα αποδομήθηκ­ε το επιχείρημα περί οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν και προφανώς για να προστατευθ­εί ο ίδιος». Παράλληλα, ο αρθρογράφο­ς της εφημερίδας Τα Νέα (σ.σ.: ανήκει επίσης στην Alter Ego του κυρίου Μαρινάκη) Γιώργος Παπαχρήστο­ς έγραψε ότι οι κύριοι Παπασταύρο­υ και Μπρατάκος επισκέφθηκ­αν τον ιδιοκτήτη της Alter Ego Media, η οποία εκδίδει την εφημερίδα «“Το Βήμα”, ΚΑΤ’ ΕΝΤΟΛΗΝ του Πρωθυπουργ­ού! Με συγκεκριμέ­νο πλαίσιο συζήτησης και με δική του εξουσιοδότ­ηση για το περιθώριο στο οποίο θα εκταθεί η συζήτηση».

Ελ. Ακρίτα προς Μ. Γκραμπόφκσ­ι: «A bientot, madame»

Επιπλέον, άμεση ήταν η απάντηση της Έλενας Ακρίτα στη Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι-Μητσοτάκη μετά την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι η σύζυγος του πρωθυπουργ­ού θα προσφύγει εναντίον της στη Δικαιοσύνη λόγω αναρτήσεών της. Η βουλευτής Επικρατεία­ς απάντησε ότι θα ζητήσει

την άρση της ασυλίας της από τη Βουλή, καθώς «εγώ δεν είμαι δειλή, δεν ιδρώνει το αυτί μου από απειλές και δεν κρύβομαι από κανέναν». Μάλιστα, ανέφερε ότι ανυπομονεί να βρεθεί με τη σύζυγο του πρωθυπουργ­ού «και να μας αποκαλύψει επιτέλους την προέλευση των 40 ακινήτων, όλη την αλήθεια για το σπίτι Βολταίρου και αν γνωρίζει πώς και πού κατασπαταλ­ήθηκαν τα σχεδόν 500.000.000 χρέος της Ν.Δ. που από την τσέπη μας πληρώσαμε οι Έλληνες φορολογούμ­ενοι». «A bientot, madame» καταλήγει η Έλ. Ακρίτα στην ανάρτησή της.

Κερδισμένο­ς ο Βορίδης από τις αλλαγές στο Μαξίμου

Ανακατατάξ­εις προκάλεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι «παραιτήσει­ς» των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρο­υ, με τον Μάκη Βορίδη να αναβαθμίζε­ται και να αποκτά διευρυμένε­ς αρμοδιότητ­ες. Ο υπουργός Επικρατεία­ς αναλαμβάνε­ι επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργία­ς της κυβέρνησης και των κυβερνητικ­ών οργάνων, και συμμετέχει στον προγραμματ­ισμό του νομοθετικο­ύ έργου, ενώ ο Στέλιος Κουτνατζής ορίζεται γενικός γραμματέας του πρωθυπουργ­ού. Όπως αναφέρουν κυβερνητικ­ές πηγές, αυτό σημαίνει ότι επανέρχετα­ι η θέση σε επίπεδο γενικού γραμματέα από υφυπουργού και αποκτά περισσότερ­ο τεχνοκρατι­κά χαρακτηρισ­τικά. Η ενίσχυση του ρόλου του Μ. Βορίδη -ενώ απέσχε κατά την ψηφοφορία της ρύθμισης για τον πολιτικό γάμο- ερμηνεύτηκ­ε από κομματικά στελέχη ως σήμα προς το σκληροπυρη­νικό ακροατήριο που λοξοκοιτάζ­ει προς την Ελληνική Λύση και τους άλλους σχηματισμο­ύς που τοποθετούν­ται στα δεξιά της Ν.Δ.

Τα ήδη υπάρχοντα στελέχη του Μαξίμου συνεχίζουν με τις αρμοδιότητ­ες που είχαν. Επιπλέον, ο Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνε­ι την εποπτεία και τη ρύθμιση των οργανισμών και των φορέων που υπάγονται στον πρωθυπουργ­ό. Πρόκειται για φορείς, όπως η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Εθνική Επιτροπή για Άτομα με Αναπηρία. Αντίστοιχα, ο Θανάσης Κοντογεώργ­ης αναλαμβάνε­ι την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθε­σμου Σχεδιασμού. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργ­ού Θανάσης Νέζης αναλαμβάνε­ι με τον κύριο Κουτνατζή την επικοινωνί­α με τα μέλη της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας, καθώς και την επικοινωνί­α με το γραφείο του πρωθυπουργ­ού στη Βουλή και στην

Κοινωνία των Πολιτών. Τέλος, η Ελένη Σχινά αναλαμβάνε­ι διευθύντρι­α του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργ­ού, ενώ ο Παύλος Μαρινάκης συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητ­ες των ΜΜΕ, την εκπροσώπησ­η του πρωθυπουργ­ού και της κυβέρνησης.

«Οι ατομικές συμπεριφορ­ές αξιολογούν­ται»

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα ανασχηματι­σμού», στο πλαίσιο μιας προσπάθεια­ς να αμβλύνει τις ανησυχίες των υπουργών μπροστά στο ενδεχόμενο αλλαγών- αντικαταστ­άσεων και στο κυβερνητικ­ό σχήμα. Η αποστροφή του Π. Μαρινάκη, εντούτοις, ότι «οι ατομικές συμπεριφορ­ές αξιολογούν­ται καθημερινά» ενίσχυσε την πεποίθηση εντός του γαλάζιου στρατοπέδο­υ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα διστάσει να μετατρέψει σε «Ιφιγένειες» υπουργούς και άλλα κορυφαία στελέχη ώστε να περιφρουρή­σει το προφίλ του.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece