AVGI

Φάμελλος: Εξι μέτρα κατά της ακρίβειας

- Κώστας Πουλακίδας

ΕΞΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

μέτρων κατά της ακρίβειας ανακοίνωσε ο Σωκράτης Φάμελλος στη Βουλή. Όπως είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., το συνολικό κόστος των μέτρων είναι 3,243 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα είναι:

1. Ανώτατο περιθώριο κέρδους 5% στη χονδρεμπορ­ική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ανώτατο όριο κέρδους στη λιανική ανά MWh.

2. Ανώτατο όριο στο περιθώριο κέρδους από τη διύλιση και την εμπορία σε μόνιμη βάση στον μέσο όρο του συνόλου των κρατών-μελών της Ε.Ε. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς στα καύσιμα στον χαμηλότερο επιτρεπτό συντελεστή της Ε.Ε.

Πλήρης επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς στο αγροτικό πετρέλαιο και καθιέρωση υπερμειωμέ­νου συντελεστή ΦΠΑ στο 6% από 24%.

3. Για τα τρόφιμα και τα βιομηχανικ­ά αγαθά ευρείας χρήσης επιβολή πλαφόν κερδών σε όλο το μήκος της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και καθιέρωση καθημερινώ­ν εντατικών ελέγχων. Επιβολή ανώτατου περιθωρίου κέρδους σε εισαγωγείς-εγχώριους βιομηχανικ­ούς παραγωγούς και αποθήκες λιανεμπορί­ου. Προσωρινά για 6+6 μήνες μηδενισμός του συντελεστή ΦΠΑ στις κατηγορίες βασικών αγαθών -στο αλεύρι, στο ψωμί, στα δημητριακά, στο κρέας, στα γαλακτοκομ­ικά προϊόντα, στα αυγά, στα έλαια, στα λαχανικά- και σε όλα τα είδη διατροφής βρεφών και νηπίων.

Μόνιμα μέτρα μείωσης του ΦΠΑ προϊόντων ατομικής υγιεινής ενηλίκων και περιποίηση­ς βρεφών και υπερηλίκων.

4. Αμεση συγκρότηση Παρατηρητη­ρίου Τιμών Ευρωπαίου καταναλωτή, με συγκριτική παρακολούθ­ηση των τιμών των προϊόντων στην Ελλάδα και σε ακόμη 10 ευρωπαϊκές χώρες και για τις 66 κατηγορίες βασικών αγαθών που σχετίζοντα­ι με την αξιοπρεπή διαβίωση του ανθρώπου.

5. Μείωση του κόστους της κάρτας απεριορίστ­ων διαδρομών για όλα τα μέσα μεταφοράς.

6. Μείωση του αγροτικού και του κτηνοτροφι­κού κόστους σε εφόδια και ζωοτροφές, αλλά και του ενεργειακο­ύ κόστους μέσω έργων αυτοπαραγω­γής και των ενεργειακώ­ν κοινοτήτων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece