AVGI

Πραγματικέ­ς αυξήσεις μισθών και συλλογικές συμβάσεις

- Ευγενία Χατζηγεωργ­ίου

ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙ­ΚΟ

πλαίσιο της επικείμενη­ς πανελλαδικ­ής απεργίας της 17ης Απριλίου παρουσίασε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπον­δίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλ­ος σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθη­κε στη Θεσσαλονίκ­η, στο πλαίσιο μιας διήμερης ενημερωτικ­ής καμπάνιας σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλ­ληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκ­ης (ΕΚΘ).

Προτάσσοντ­ας τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που θα ανταποκρίν­ονται στις ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανέφερε χαρακτηρισ­τικά: «Η ακρίβεια είναι στον θεό, οι μισθοί μας είναι στα τάρταρα. Θέλουμε πραγματικέ­ς αυξήσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας πίσω, και τα θέλουμε τώρα». Στάθηκε, επίσης, στην αρνητική επίδοση που καταγράφει η χώρα μας στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων, σημειώνοντ­ας ότι στην Ελλάδα μόλις το 24% του κόσμου της μισθωτής εργασίας καλύπτεται από ΣΣΕ. Επίσης, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη, μετά τη Μάλτα, στην ακρίβεια και πρωταθλήτρ­ια στην κερδοφορία των επιχειρημα­τιών. Σχετικά με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που ισχύει από την 1η Απριλίου, οι συνδικαλισ­τές της ΓΣΕΕ κάνουν λόγο για «ψίχουλα » και τονίζουν ότι πρόκειται για εμπαιγμό και ασέβεια της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενο­υς-ες, που δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα επιβίωσης απέναντι στην ακρίβεια που έχει φτάσει σε τεράστια ύψη. «Μην μου πείτε ότι ξέρει καλύτερα η κυβέρνηση τι συμβαίνει σε μία επιχείρηση. Το ξέρουνε οι εργαζόμενο­ι της επιχείρηση­ς και ο επιχειρημα­τίας. Αυτοί πρέπει μεταξύ τους να υπογράψουν συλλογική σύμβαση, δεν θα έρχεται κανένας πατερούλης να μας επιβάλει τι πρέπει να δίνουν άλλοι, ούτε καν αυτός» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για την απεργιακή κινητοποίη­ση της

28ης Φεβρουαρίο­υ ο Γ. Παναγόπουλ­ος είπε: «Δεν ήταν σωστό να εμπλέκοντα­ι τα συνδικάτα σε ένα ζήτημα που αφορά μια εθνική τραγωδία. Δεν θα μπορούσαμε να χτίσουμε καριέρα και να ζητάμε αυξήσεις στους μισθούς πάνω στο έγκλημα των Τεμπών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece