AVGI

Στο στόχαστρο και οι ξένες MKO

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Αυτά τα κόκκινα σημάδια στο τζάμι του οχήματος της οργάνωσης World Central Kitchen είναι σίγουρα από αίμα Τα

όρια της διεθνούς ασυλίας που απολαμβάνε­ι συνεχίζει να διερευνά το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας διαπράττον­τας το ένα έγκλημα πολέμου μετά το άλλο. Την ολοσχερή καταστροφή του Νοσοκομείο­υ Αλ Σίφα ήρθε έτσι να συμπληρώσε­ι αεροπορική επίθεση κατά αυτοκινητο­πομπής Μη Κυβερνητικ­ής Οργάνωσης που συμμετέχει στην αποστολή διεθνούς βοήθειας στην περιοχή, με αποτέλεσμα τον θάνατο επτά μελών της.

Ακόμα πιο ανατριχιασ­τική και από το ίδιο το περιστατικ­ό ήταν όμως η κυνική δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι «αυτά συμβαίνουν σε καιρό πολέμου». Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, εξέφρασε την «ειλικρινή του λύπη» για τους θανάτους των εργαζομένω­ν -έξι ξένων υπηκόων και ενός Παλαιστίνι­ου-, χωρίς ωστόσο να αναλάβει την ευθύνη για τη φονική έκρηξη.

Η ΜΚΟ που χτυπήθηκε ήταν η World Central Kitchen, οργάνωση που συμμετέχει στην αποστολή βοήθειας μέσω θαλάσσης στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατασκευή αποβάθρας στην ακτή για να υπάρχει δυνατότητα εκφόρτωσης. Μετά την επίθεση η WCK ανακοίνωσε ότι σταματά αμέσως τις δραστηριότ­ητές της στην περιοχή.

Τα μέλη της που σκοτώθηκαν προέρχοντα­ν από τη Βρετανία, την Αυστραλία, την Πολωνία και την Παλαιστίνη, ενώ ένα από τα επτά θύματα είχε διπλή υπηκοότητα ΗΠΑ- Καναδά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, «παρά τον συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό, η αυτοκινητο­πομπή χτυπήθηκε καθώς αναχωρούσε από αποθήκη στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ όπου η ομάδα είχε ξεφορτώσει περισσότερ­ους από 100 τόνους ανθρωπιστι­κής βοήθειας».

Η επικεφαλής της οργάνωσης Έριν Γκορ κατήγγειλε ότι η επίθεση κατά «ανθρωπιστι­κών οργανώσεων δείχνει πως τα τρόφιμα χρησιμοποι­ούνται ως πολεμικό όπλο». Μετά την επίθεση, ακόμα μια ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ, η American Near East Refugee Aid (Anera), ανακοίνωσε ότι παγώνει τις δραστηριότ­ητές της στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Σον Κάρολ, η Anera μαζί με τη WCK παρείχαν κάθε εβδομάδα 2 εκατομμύρι­α γεύματα στη Γάζα.

Διεθνής κατακραυγή

Την επίθεση καταδίκασα­ν και τέσσερις ευρωπαϊκές ιατρικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και ο Πανελλήνιο­ς Ιατρικός Σύλλογος.

Την ίδια ώρα, παλαιστινι­ακές πηγές ανέφεραν πως η καταστροφή στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα είναι ολοσχερής. «Κανείς δεν γλίτωσε» τόνισε επικεφαλής ομάδας διασωστών μετά την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από το νοσοκομεια­κό συγκρότημα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, τονίζοντας ότι τα χαλάσματα είναι γεμάτα με διασκορπισ­μένα πτώματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η ισοπέδωση του μεγαλύτερο­υ νοσοκομείο­υ της περιοχής ισοδυναμεί με το «ξερίζωμα της καρδιάς» του συστήματος Υγείας στον παλαιστινι­ακό θύλακα. Οι τοπικές Αρχές ανέβαζαν, παράλληλα, τον αριθμό των Παλαιστινί­ων που έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσε­ις μετά τις 7 Οκτωβρίου σε περισσότερ­ους από 32.000.

Απειλές από το Ιράν

Οι ισραηλινές επιθέσεις όμως φτάνουν πλέον όλο και πιο μακριά. Ο Πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι υποσχέθηκε την Τρίτη σκληρά αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε τον θάνατο 11 ατόμων στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, μεταξύ των οποίων και ενός ανώτατου στρατιωτικ­ού αξιωματούχ­ου της Δύναμης Αλ Κουτς, της επίλεκτης δύναμης των Φρουρών της Επανάσταση­ς.

«Έπειτα από διαδοχικές ήττες και αποτυχίες απέναντι στην πίστη και θέληση των μαχητών της αντίστασης, το σιωνιστικό καθεστώς έθεσε τις τυφλές δολοφονίες στην ατζέντα του στην προσπάθειά του να σωθεί» σχολίασε, τονίζοντας πως τα «δειλά αυτά εγκλήματα δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητα».

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό ακολουθεί εβδομάδες κλιμάκωσης της αντιπαράθε­σης του ισραηλινού στρατού με τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, που προκαλεί φόβους για επέκταση της σημερινής σύγκρουσης πέρα από τα όρια των παλαιστινι­ακών εδαφών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece