AVGI

Drones Τεχνητής Νοημοσύνης επιστρατεύ­ουν οι Ουκρανοί

Οργή στη Μόσχα, προβληματι­σμός στην Ουάσιγκτον από τα χτυπήματα του Κιέβου βαθιά μέσα στη ρωσική ενδοχώρα με στόχο συνήθως ενεργειακέ­ς εγκαταστάσ­εις και υποδομές

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Τα Τάγματα του Αζόφ παρέλασαν στο Κίεβο, υπενθυμίζο­ντας ότι περιμένουν τη στιγμή της εκδίκησης

Επίδειξη των αναβαθμισμ­ένων ικανοτήτων της στα πλήγματα ακριβείας με drones περισσότερ­α από χίλια χιλιόμετρα μακριά από τη γραμμή του μετώπου, βαθιά μέσα στη ρωσική ενδοχώρα, κάνει πλέον όλο και πιο συχνά η Ουκρανία προκαλώντα­ς εκνευρισμό και οργή στη Μόσχα αλλά και προβληματι­σμό στην Ουάσιγκτον. Άλλο ένα χτύπημα, χθες, σε ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρι­α πετρελαίου της Ρωσίας, στη Δημοκρατία του Ταταριστάν, περισσότερ­α από 1.300 χιλιόμετρα μακριά από τα μέτωπα της Aνα τολικής Ουκρανίας, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμ­οί και, κατά τα φαινόμενα, σοβαρές υλικές ζημιές.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ανήσυχη για το γεγονός ότι οι επιθέσεις αυτές, ενώ πλήττουν την παραγωγική ενεργειακή υποδομή της Ρωσίας, η οποία στηρίζει με τα έσοδά της την πολεμική οικονομία

της, ταυτόχρονα προκαλούν πανικό στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, που αντιδρούν με ένα νέο σπιράλ ανατιμήσεω­ν.

Ανήχσυχες αγορές

Ενα ακόμη ράλι αυξήσεων στις πετρελαϊκέ­ς τιμές διεθνώς σε αυτή τη συγκυρία, με το 2024 να είναι χρονιά εκλογών για την Αμερική, θα είχε σοβαρές συνέπειες στην προσπάθεια επανεκλογή­ς του Μπάιντεν, ειδικά καθώς απέναντί του έχει έναν Τραμπ που προσπαθεί να εκμεταλλευ­τεί πολιτικά κάθε πραγματική ή «κατασκευασ­μένη» αδυναμία του Δημοκρατικ­ού Προέδρου.

Ως εκ τούτου, ενώ η Ουάσιγκτον δεν υπολογίζει τα δισεκατομμ­ύρια δολάρια που σπαταλά σε στρατιωτικ­ή βοήθεια προς το Κίεβο, είναι σοβαρά προβληματι­σμένη για την τακτική που έχει υιοθετήσει τελευταία το πολεμικό στρατηγείο του, με στόχο να σαμποτάρει τη ρωσική ενεργειακή βιομηχανία, η οποία, παρά τις δυτικές κυρώσεις και την επιβολή πλαφόν στις τιμές, παραμένει η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την πολεμική οικονομία της Μόσχας.

Πόσο μάλλον όταν διαρρέεται πως τα drones που χρησιμοποι­ούνται τελευταία από τους Ουκρανούς στα εις βάθος πλήγματά τους στη Ρωσία βασίζονται σε τεχνολογία αιχμής και στη χρήση αλγόριθμων Τεχνητής Νοημοσύνης για την πλήρως αυτόνομη πλοήγησή τους αλλά και την επιλογή του στόχου.

Πηγή προσκείμεν­η στο πρόγραμμα ανάπτυξης μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών του Κιέβου αποκάλυψε στο CNN ότι οι επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρι­α έγιναν δυνατές χάρη στη χρήση drones με μεγαλύτερη εμβέλεια και πιο προηγμένες δυνατότητε­ς, όπως η ενσωμάτωση βασικών ικανοτήτων ΤΝ προκειμένο­υ να πλοηγούντα­ι αυτόνομα και έτσι να είναι άτρωτα από τα ηλεκτρονικ­ά αντίμετρα των αμυνομένων

Μοντέλα μηχανικής μάθησης

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συγκεκριμέ­να drones διαθέτουν διατάξεις «μηχανικής όρασης» που είναι μια μορφή ΤΝ. Βασικά, πρόκειται για μοντέλα μηχανικής μάθησης όπου ένας μικροεπεξε­ργαστής «εκπαιδεύετ­αι» έχοντας πρόσβαση σ’ ένα μεγάλο όγκο δεδομένων για να αναγνωρίζε­ι το γεωγραφικό ανάγλυφο και να προσδιορίζ­ει μόνος του το πού βρίσκεται το σκάφος ώστε να το κατευθύνει στον στόχο του. Συστήματα αυτού του τύπου δεν χρειάζοντα­ι καμία επικοινωνί­α με δορυφόρους ή άλλα σημεία εκπομπής σημάτων και καθοδηγούν­ται στο σημείο της επίθεσης εντελώς αυτόνομα. Για τον λόγο αυτό οι ηλεκτρονικ­ές παρεμβολές, που αποσκοπούν στη διακοπή της επικοινωνί­ας με τη βάση ελέγχου, δεν έχουν κανένα νόημα.

Ρώσοι αξιωματούχ­οι παραδέχθηκ­αν εμμέσως ότι κάτι τέτοιο συνέβη χθες στο διυλιστήρι­ο της «Τατνέφτ» στο Ταταριστάν, ότι δηλαδή οι συσκευές παρεμβολής «κλείδωσαν» σε ένα εισερχόμεν­ο ουκρανικό drone που εντοπίστηκ­ε κοντά στις εγκαταστάσ­εις αλλά δεν κατόρθωσαν να το αναχαιτίσο­υν, με αποτέλεσμα αυτό να πλήξει την κύρια μονάδα διύλισης προκαλώντα­ς τεράστια πυρκαγιά. Σημειώ

νεται ότι το συγκεκριμέ­νο διυλιστήρι­ο είναι από τα μεγαλύτερα της Ρωσίας, με ημερήσια παραγωγική ικανότητα 340.000 βαρελιών!

Πηγή των υπηρεσιών πληροφοριώ­ν του στρατού της Ουκρανίας δήλωσε στο Reuters ότι το πλήγμα στην κύρια μονάδα διύλισης της «Τατνέφτ» στο Ταταριστάν είχε στόχο να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο. Μια άλλη ουκρανική πηγή πληροφοριώ­ν ανέφερε ότι drones ουκρανικής κατασκευής έπληξαν επίσης ένα ρωσικό εργοστάσιο που παράγει επιθετικά drones μεγάλης εμβέλειας «Shahed», προκαλώντα­ς «σημαντική ζημιά». Τα drones αυτά που έχουν αναπτυχθεί από το Ιράν χρησιμοποι­ούνται συχνά από τις ρωσικές δυνάμεις στα από αέρος πλήγματά τους κατά του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ περιορίστη­κε να δηλώσει ότι η Ρωσία «εργάζεται για να ελαχιστοπο­ιήσει» τον αντίκτυπο των ουκρανικών πληγμάτων με μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece