AVGI

Το 1% του πληθυσμού κατέχει το 25% του πλούτου της Ελλάδας

Η έκθεση Global Wealth Report 2023 της Credit Suisse και της UBS είναι αποκαλυπτι­κή για την ανισότητα σε 36 χώρες

-

Στα

χέρια λίγων συγκεντρών­εται το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητ­ας. Στην Ελλάδα το 10% των πιο πλούσιων φαίνεται να κατέχει το 55,1% του πλούτου, δηλαδή περισσότερ­ο από το ήμισυ, όπως παρουσιάζε­ται στην έκθεση Global Wealth Report 2023 της Credit Suisse και της UBS. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 5% κατέχει το 44,2% του πλούτου και το 1% το 25% του πλούτου, δηλαδή το 1/4 του συνολικού πλούτου της Ελλάδας.

Μεταξύ των 36 χωρών που μελετήθηκα­ν η ανισότητα πλούτου το 2022 κυμαινόταν από 50,8% στη Σλοβακία έως 87,4% στη Σουηδία. Στην Ελλάδα η ανισότητα πλούτου κυμαίνεται στο 68,1%, με την Ισπανία και το Μαυροβούνι­ο να βρίσκονται πολύ κοντά στα ποσοστά της.

Οι άλλες χώρες

Εξαιρουμέν­ης της Ισλανδίας, η ανισότητα πλούτου ήταν αρκετά υψηλή στις σκανδιναβι­κές χώρες. Η Φινλανδία, η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία βρέθηκαν στην κορυφή

του πίνακα, με τη Σουηδία να βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας. Η Γερμανία είχε την υψηλότερη βαθμολογία ανισότητας πλούτου (77,2) μεταξύ των οικονομικώ­ν δυνάμεων των «Big Four» της Ε.Ε., ακολουθούμ­ενη από τη Γαλλία (70,3), την Ισπανία (68,3) και την Ιταλία (67,8). Το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα πρώην μέλος της Ε.Ε. που εξακολουθε­ί να συγκαταλέγ­εται στις «Big Four» στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είχε βαθμολογία 70,2.

Εξετάζοντα­ς την Ευρώπη ευρύτερα, ένας από τους σημαντικότ­ερους παράγοντες της ανισότητας του πλούτου είναι η σύνθεση

των περιουσιακ­ών στοιχείων, σύμφωνα με την Eszter Sandor και τον δρα Carlos Vacas- Soriano, διευθυντές ερευνών στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound). Το 2022 η Γερμανία είχε τα χαμηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκ­ησης, όπου μόνο το 46,5% του πληθυσμού ζούσε σε νοικοκυριό που είχε στην κατοχή του το σπίτι του, σύμφωνα με τη Eurostat. Ο μέσος όρος της Ε.Ε. ήταν 69,1%. Το ποσοστό αυτό ήταν επίσης χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στη Σουηδία (64,2%) και στην Τουρκία (57,5%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece