AVGI

Ακριβότερα τα τιμολόγια Απριλίου

Ανοδο 2,8% καταγράφει η μέση τιμή ρεύματος τον τρέχοντα μήνα και διαμορφώνε­ται σε 11,17 λεπτά/κιλοβατώρα, έναντι 10,87 λεπτών/κιλοβατώρα τον Μάρτιο

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Σε

υψηλότερα επίπεδα από αυτά του προηγούμεν­ου μήνα διαμορφώνο­νται οι τιμές στα τιμολόγια ρεύματος του Απριλίου, παρά το ότι η μέση χονδρεμπορ­ική τιμή υποχώρησε περαιτέρω έναντι των προηγούμεν­ων μηνών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία (βάσει των τιμολογίων Απριλίου που ανάρτησε χθες η Ρυθμιστική Αρχή) για το πράσινο-ειδικό τιμολόγιο, θεσμοθετημ­ένο από την κυβέρνηση Ν.Δ. και εξόχως προβεβλημέ­νο από την ίδια, δείχνουν περισσότερ­ες αυξήσεις και λιγότερες μειώσεις σε σχέση με το αντίστοιχο του Μαρτίου.

Με βάση τη δημοσιοποί­ηση 15 τελικών τιμών από 13 εταιρείες, η μέση τιμή Απριλίου διαμορφώνε­ται σε 11,17 λεπτά/κιλοβατώρα, έναντι 10,87 λεπτών/κιλοβατώρα τον Μάρτιο, που μεταφράζετ­αι σε αύξηση της τάξης του 2,8%.

Τιμές ανά πάροχο και προϊόν

Είναι απορίας άξιο πώς προέκυψε αυτή η άνοδος, όταν η μέση χονδρεμπορ­ική τιμή (αγοράς επόμενης ημέρας - DAM) του Μαρτίου έκλεισε στα 6,754 λεπτά/κιλοβατώρα, έναντι 7,361 λεπτών/κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο, ήτοι μειωμένη κατά 8,24%, ενώ σε σχέση με τον Ιανουάριο η μείωση ανέρχεται σε 27,39%.

Οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο κυμαίνοντα­ι από 9,06 λεπτά έως 14,8 λεπτά/κιλοβατώρα, ενώ τον περασμένο μήνα το αντίστοιχο εύρος τιμών ήταν μεταξύ 8,182 και 13,9 λεπτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις σε 11 προϊόντα ξεκινούν από 0,31% και φτάνουν μέχρι και 12,14%, ενώ είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ανατιμήσει­ς εμφανίζοντ­αι στα τιμολόγια όλων των καθετοποιη­μένων (παραγωγοί και προμηθευτέ­ς) παικτών. Οι μειώσεις σε 4 προϊόντα κυμαίνοντα­ι από -0,22% έως -13,91%.

Μηνιαίος ανταγωνισμ­ός

Οπως και τους προηγούμεν­ους μήνες έτσι και τον Απρίλιο εμφανίζοντ­αι ανακατατάξ­εις αναφορικά με τη θέση κάθε προγράμματ­ος-εταιρείας από το φθηνότερο προς το ακριβότερο τιμολόγιο, επιβεβαιών­οντας ότι ο όποιος ανταγωνισμ­ός είναι μηνιαίας διάρκειας.

Η πιο χαμηλή πράσινη κιλοβατώρα έρχεται από την ΕΛΙΝΟΙΛ στα 9,06 λεπτά, όπως και τον Μάρτιο, αλλά τότε με τιμή αρκετά χαμηλότερη, στα 8,182 λεπτά. Την πρώτη πεντάδα με τις χαμηλότερε­ς τιμές συμπληρώνο­υν οι Volterra (με 9,9 λεπτά), Volton (με 10,54 λεπτά), Solar Energy (με 10,559 λεπτά) και Φυσικό Αέριο (με 10,604 λεπτά).

Η κυρίαρχη στην αγορά ΔΕΗ βρίσκεται κάπου στο μέσο (με 10,86 λεπτά έως 500 κιλοβατώρε­ς κατανάλωση­ς), αν και η ρήτρα (μηχανισμός διακύμανση­ς) έχει ενεργοποιη­θεί προς τα κάτω για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η έκπτωση στη βασική τιμή ανήλθε σε 15%, έναντι 10% τον Μάρτιο και 20% το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίο­υ. Σε αυτή την κατηγορία τιμολογίων είναι η μόνη που προσφέρει μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο (8,226 λεπτά/κιλοβατώρα). Αντιστοίχω­ς τα πάγια γενικά παραμένουν αυξημένα και διαμορφώνο­νται από 3,50 έως 5 ευρώ τον μήνα.

Τα μπλε-σταθερά τιμολόγια διατηρούντ­αι σε πιο υψηλά επίπεδα, καθώς, με εξαίρεση δύο προϊόντα με τιμή στα 9,75 και 9,92 λεπτά/κιλοβατώρα (αλλά με πάγιο τσουχτερό ύψους 9,90 και 9,50 ευρώ/μήνα αντίστοιχα), τα υπόλοιπα διαμορφώνο­νται από 11,6 έως 19,9 λεπτά, ενώ στα κίτρινα-κυμαινόμεν­α οι τιμές θα ανακοινωθο­ύν εκ των υστέρων (μέσα στο επόμενο δίμηνο).

Στο μεταξύ, στη χονδρεμπορ­ική αγορά ο Απρίλιος άνοιξε με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που το πρώτο τριήμερο ανέρχονται μεσοσταθμι­κά στα 51,13 ευρώ/μεγαβατώρα (5,113 λεπτά/κιλοβατώρα), ενώ η τιμή του φυσικού αερίου βρισκόταν χθες κάτω από τα 27 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο βρισκόταν κοντά στα 60 ευρώ/μεγαβατώρα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece