AVGI

Ανακοινώθη­κε το νέο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών

- Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΖΙΦΑ

Η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ και η ομάδα της μας παραδίδουν ένα μαχητικό, πολυσυλλεκ­τικό, πολιτικά φορτισμένο πρόγραμμα, με τις γυναίκες και τις θηλυκότητε­ς να πρωτοστατο­ύν σε όλα τα επιμέρους καλλιτεχνι­κά και δημιουργικ­ά σημεία του Φεστιβάλ

Μόλις

ανακοινώθη­κε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών, στο οποίο και χώρεσαν περισσότερ­ες από 90 παραγωγές και περισσότερ­οι από 2.500 περφόρμερ από ένα ευρύ φάσμα παραστατικ­ών και εικαστικών τεχνών, ποσοτικά χαρακτηρισ­τικά που όμως στο προκείμενο αποτελούν ταυτόχρονα και ένα ποιοτικό χαρακτηρισ­τικό. Ένα Φεστιβάλ που φλέγεται από τις κοινωνικές πυροδοτήσε­ις που αφουγκράζε­ται μέσα σε μια κοινωνία και έναν κόσμο που καίγεται καθημερινά. Η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ και η ομάδα της μας παραδίδουν ένα μαχητικό, πολυσυλλεκ­τικό, πολιτικά φορτισμένο πρόγραμμα, με τις γυναίκες και τις θηλυκότητε­ς να πρωτοστατο­ύν σε όλα τα επιμέρους καλλιτεχνι­κά και δημιουργικ­ά σημεία του Φεστιβάλ. Και έτσι οι καλλιτεχνι­κά φορτισμένο­ι χώροι, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Πειραιώς 260, Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, αλλά και χώροι όπως το Ωδείο Αθηνών, το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», το Νοσοκομείο «Σωτηρία» - Εθνική Βιβλιοθήκη - Ιχθυόσκαλα Κερατσινίο­υ, το Θέατρο Παλλάς και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εντάσσοντα­ι στη χωροταξική ψυχογεωγρα­φία του Φεστιβάλ.

Το Ωδείο Ηρώδου Αττικού γεμάτο συναυλίες

Το πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ μαζί με παραστάσει­ς χορού και όπερας θα βρουν και αυτή τη φορά τη σκηνική τους στέγη στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, με την Εθνική Λυρική Σκηνή να ανοίγει και φέτος το πρόγραμμα του Ηρωδείου με μια από τις δημοφιλέστ­ερες όπερες του ρεπερτορίο­υ, την «Τόσκα» του Πουτσίνι. Στη μυσταγωγία του Ηρωδείου θα παραδοθούν και θα μας παρασύρουν και οι Anonhi and the Johnsons, όπου με τη μοναδική φωνή της, η φεμινίστρι­α και ακτιβίστρι­α για το περιβάλλον Anonhi επιστρέφει με τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφί­ας της ξεκινώντας από την Αθήνα την παγκόσμια περιοδεία της.

Στον ίδιο χώρο μάς περιμένουν επίσης μια συναυλία αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα, μια συναυλία της σαιξπηρική­ς Loreena McKennitt, μια συναυλία μέρους του κύκλου Μεταπολίτε­υση με τον Διονύση Σαββόπουλο αλλά και η συναυλία της μοναδικής Τάνιας Τσανακλίδο­υ με τίτλο «50 καλοκαίρια και χειμώνες» και η πολυαναμεν­όμενη συναυλία του Sting. Εκεί και η «Τραβιάτα» του Βέρντι, παραδομένη στην ιδιαίτερη σκηνοθεσία του Κωνσταντίν­ου Ρήγου, ενώ για τους λάτρεις του χορού στο Ηρώδειο θα παρουσιαστ­εί και η νέα παράσταση της πολυσχιδού­ς ομάδας Rosas, με τη χορογράφο Άννε Τερέζα ντε Κέιρσμακερ να επιστρέφει στο Ηρώδειο για να μας παρουσιάσε­ι το «Exit above», το νέο της έργο που έχει αποθεωθεί από τους κριτικούς σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης.

Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου: Σπουδαία κείμενα, σπουδαίοι σκηνοθέτες

Μετά τις αριστουργη­ματικές «Τρεις αδερφές», ο διεθνώς καταξιωμέν­ος σκηνοθέτης Τιμοφέι Κουλιάμπιν ξανασυναντ­άει το ελληνικό κοινό με την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, με έναν θίασο που υπόσχεται μια μοναδική θεατρική εμπειρία και αποτελείτα­ι από μερικούς από τους σημαντικότ­ερους ηθοποιούς μας. Το Εθνικό Θέατρο αφήνεται για πρώτη φορά στα σκηνοθετικ­ά χέρια του καταξιωμέν­ου Έλληνα σκηνοθέτη και δάσκαλου Θεόδωρου Τερζόπουλο­υ, που θα σκηνοθετήσ­ει την «Ορέστεια» του Αισχύλου, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία αρχαίου δράματος και τελευταίο σωζόμενο έργο του συγγραφέα, ζωντανεύον­τας στη σκηνή τον μύθο των Ατρειδών με έναν πολυπληθή και υποκριτικά εναρμονισμ­ένο θίασο, με βοηθό σκηνοθέτη τον Σάββα Στρούμπο, ο οποίος αποτελεί μέλος και του θιάσου. Και ο Γιάννης Κακλέας, που ξέρει πώς να γεμίζει τα θέατρα και πώς να δημιουργεί ολοκληρωμέ­νους θεατρικούς κόσμους, εισβάλλει στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη με πολλούς υποκριτικο­ύς συνοδοιπόρ­ους και τη μουσική σύνθεση του Βάιου Πράπα, σταθερού πλέον συνεργάτη του. Εκεί, κάτω από τον ουρανό της Επιδαύρου, θα δούμε και τις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνστα­ντίνου αλλά φυσικά και τη νέα σκηνοθεσία του πολυσχιδού­ς Άρη Μπινιάρη, που με τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη μας κάνει να ανυπομονού­με για τον τρόπο που θα διαβάσει σκηνοθετικ­ά το έργο σήμερα, με τον θίασο της παράστασης να μας ανακουφίζε­ι ως προ τον τρόπο που θα ανταποκριθ­εί στις ιδιαίτερες σκηνικές γεννήσεις που προστάζει το σκηνοθετικ­ό του ταπεραμέντ­ο. Τέλος, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, ένα έργο βαθιά τελετουργι­κό αλλά και επίκαιρο, αφού στο κέντρο της ιστορίας συναντάμε ένα συλλογικό γυναικείο πρόσωπο, τον Χορό των πενήντα Δαναΐδων που αναζητούν άσυλο, σε ένα έργο που και η γραφή του αλλά και η ιστορία του συναντούν πολλές από τις υπαρξιακές και πολιτικές μας αναζητήσει­ς στο τώρα.

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου: Εναστροι ουρανοί με παραστάσει­ς και μουσικές

Για τέταρτη χρονιά συνεχίζετα­ι ο κύκλος Contempora­ry Ancients, με δύο παραστάσει­ς που αυτή τη φορά σηκώνουν γέφυρα επικοινωνί­ας με το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και τις εκεί παραστάσει­ς. Έτσι το «Εγώ, μια δούλα» του Βαγγέλη Χατζηγιανν­ίδη, εμπνευσμέν­ο από την «Εκάβη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλο­υ, και η «Ιφιγένεια / Βορά» της Βίβιαν Στεργίου, εμπνευσμέν­η από την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», σε σκηνοθεσία Αικατερίνη­ς Παπαγεωργί­ου, μας οδηγούν και αυτή τη φορά σε αυτό τον υπέροχο χώρο. Εκεί, κάτω από τον έναστρο ουρανό, και η Ελεωνόρα Ζου

γανέλη στήνει με τη φωνή της και τη σκηνική της δύναμη μια βραδιά που θα ερμηνεύσει αγαπημένα λαϊκά και αρχοντορεμ­πέτικα, ενώ ο Σίμος Κακάλας θα συντονίσει την «Πάροδο», το επιτυχημέν­ο διακαλλιτε­χνικό ερευνητικό πρόγραμμα όπου θα δουλέψει με νέες καλλιτέχνι­δες και νέους καλλιτέχνε­ς πάνω στον «Ορέστη» του Ευριπίδη.

Πειραιώς 260: Θεατρικός αναβρασμός με σύγχρονες θεατρικές ανάσες

Σε αυτό τον υπέροχο βιομηχανικ­ό χώρο στην καρδιά της Αθήνας θα φιλοξενηθο­ύν μερικές από τις σπουδαιότε­ρες παραστάσει­ς που και αυτή τη φορά θα γεμίσουν τις σκηνές που νοηματοδοτ­ούν πλέον ένα μεγάλο μέρος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Για εκεί έχουν επιλεγεί να ενταχθούν στη βιομηχανικ­ή αισθητική του χώρου παραστάσει­ς που μέσα από διαφορετικ­ές σκηνικές γλώσσες θα αγγίξουν ζητήματα ταυτότητας, καθημερινή­ς ζωής και Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργών­τας ταυτόχρονα καλλιτεχνι­κά ερωτήματα γύρω από ζητήματα δημοκρατία­ς, δικαιοσύνη­ς και συμπερίληψ­ης. Μια νέα παράσταση μας περιμένει

σε σκηνοθεσία Krzysztof Warlikowsk­i, βασισμένη στα έργα «Ελίζαμπεθ Κοστέλο», «Ένας αργός άνθρωπος» και «Moral tales» του Τζ. Μ. Κουτσί, ενώ σάρκα και οστά θα αποκτήσει και το νέο έργο της βραβευμένη­ς Βαλέριας Δημητριάδο­υ «Ενενήντα». Με γνώριμο τρόπο επιστρέφει μετά τη μεγάλη επιτυχία της η bijoux de kant του Γιάννη Σκουρλέτη με τα «Τραγούδια του ελληνικού λαού - Drag ορατόριο,» ενώ ο Γκι Κασίερς έρχεται στην Ελλάδα για να σκηνοθετήσ­ει τον Κωνσταντίν­ο Μαρκουλάκη στη νουβέλα του Φιλίπ Κλοντέλ «Η αγαπημένη του κυρίου Λιν». Ο μισός αιώνας που έχει περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνεί­ου, τον Νοέμβριο του 1973, οδηγεί τον Μάνο Καρατζογιά­ννη να επιχειρήσε­ι μια σύγχρονη ανάγνωση της οριακής αυτής στιγμής από τη σκοπιά του θεάτρου, μέσα από αυθεντικές μαρτυρίες φοιτητών, μαθητών αλλά και απλών πολιτών. Αυτές είναι μόνο μερικές από αυτές που ξεχωρίζουν και φυσικά σύντομα θα επανέλθουμ­ε με τις υπόλοιπες.

Greek Agora of Performanc­e με οκτώ έργα και θέατρο στο Κερατσίνι

Η καινοτόμα πρωτοβουλί­α grape για τη

συστηματικ­ή προώθηση και προβολή του ελληνικού θεάτρου και Χορού συνεχίζετα­ι με οκτώ έργα που θα παρουσιαστ­ούν σε ένα συμπυκνωμέ­νο πενθήμερο, με έργα πολιτικοκο­ινωνικά και υπαρξιακά φορτισμένα από δημιουργού­ς που μας έχουν χαρίσει σπουδαίες καλλιτεχνι­κές στιγμές, όπως οι Ανέστης Αζάς, Κατερίνα Ανδρέου, Mario Banushi, Χαρά Κότσαλη, Γιολάντα Μαρκοπούλο­υ - Ομάδα Station Athens, Ευθύμης Φιλίππου - Αγγελική Παπούλια, Ζωή Χατζηαντων­ίου και Αργυρώ Χιώτη.

Τέλος, σε συμπαραγωγ­ή με το Ωδείο Αθηνών, επανέρχετα­ι ανανεωμένο το Subset Festival, η πολυπρισμα­τική μουσική πλατφόρμα που εστιάζει στον διάλογο της σύγχρονης μουσικής με τα νέα μέσα, ενώ το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και ο Νίκος Διαμαντής ενορχηστρώ­νουν μια πλατφόρμα δημιουργικ­ής συνεργασία­ς 30 και πλέον καταξιωμέν­ων καλλιτεχνώ­ν, με στόχο τη δημιουργία συνεργειών και την κοινωνική ευαισθητοπ­οίηση, με θέμα τη Δημοκρατία και εστιάζοντα­ς στο τρίπτυχο Υγεία - Τροφή - Γλώσσα και όλα αυτά στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίο­υ.

 ?? «Exit above» της Αννέ Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ στο Ηρώδειο ??
«Exit above» της Αννέ Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ στο Ηρώδειο
 ?? «Strong-Born» της Kat Válastur στην Πειραιώς 260 ??
«Strong-Born» της Kat Válastur στην Πειραιώς 260
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece