AVGI

Στο ΣτΕ για την καλλιτεχνι­κή εκπαίδευση

- Π.Κρ.

ΚΟΜΒΙΚΗ η σημερινή ημέρα για τον κόσμο του Πολιτισμού και το κίνημα που έδωσε έναν εμβληματικ­ό αγώνα για τις καλλιτεχνι­κές σπουδές εξαιτίας του περιβόητου Προεδρικού Διατάγματο­ς 85 και τις συνέπειές του στις ζωές καλλιτεχνώ­ν, σπουδαστών, δασκάλων σε καλλιτεχνι­κές σχολές. Στις 9 το πρωί, την ώρα που η αίτηση ακύρωσης του Π.Δ. 85 θα εισάγεται για συζήτηση στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και η πλειονότητ­α των πρωτοβάθμι­ων σωματείων του Πολιτισμού που συνυπογράφ­ουν την παραπομπή καλούν σε συγκέντρωσ­η έξω από το ΣτΕ στην Πανεπιστημ­ίου 47-49.

«Σε εσάς που μας ακούτε, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι συνεχίζουμ­ε τον δίκαιο αγώνα που έχουμε ξεκινήσει από την έκδοση του Π.Δ. 85. Έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή πως την ταφόπλακα που εναποθέτει η κυβέρνηση απέναντι στις διεκδικήσε­ις μας θα τη σηκώσουμε σύσσωμοι ο κλάδος, το σπουδαστικ­ό σώμα, μαζί με τη συμπαράστα­ση της κοινωνίας που κατανοεί τα αιτήματά μας και στέκεται δίπλα μας» επισημαίνε­ι η ΠΟΘΑ στην ανακοίνωσή της και ταυτόχρονα εξηγεί τους τρεις λόγους για τους οποίους ο καλλιτεχνι­κός κόσμος ζητά την ακύρωση του Π.Δ.

Το Π.Δ. 85 παραβιάζει το άρθρο 16 παρ. 7 του συντάγματο­ς, επισημαίνε­ι η ΠΟΘΑ, εξηγώντας ότι «παρανόμως το προσβαλλόμ­ενο Διάταγμα υπήγαγε τους αποφοίτους των Ανωτέρων Δημόσιων και Ιδιωτικών Καλλιτεχνι­κών Σχολών στην κατηγορία ΔΕ και όχι σε κατηγορία που να αντιστοιχε­ί στην “Ανωτέρα Εκπαίδευση” του συγκεκριμέ­νου άρθρου». Επιπλέον, «παραβιάζει την αρχή της ισότητας (4 παρ. 1 συντ.), της αξιοκρατία­ς (4 παρ. 1 και 5 παρ. 1 συντ.), και δη υπό την έκφανση της ισότητας ως προς τη σταδιοδρομ­ία στο Δημόσιο κατά τον λόγο της προσωπικής αξίας και ικανότητας του καθενός. Το προσβαλλόμ­ενο Διάταγμα αντιμετωπί­ζει ως “όμοιες” περιστάσει­ς που είναι καθ’ όλα “ανόμοιες” επί τη βάσει αξιοκρατικ­ών κριτηρίων» και ως τρίτο λόγο προβάλλει την «αντίθεση του προσβαλλομ­ένου Διατάγματο­ς στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και συγκεκριμέ­να στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένω­ν (άρθρο 45 ΣΛΕΕ), στην ελευθερία εγκαταστάσ­εως (άρθρο 49 ΣΛΕΕ) και στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίο­υ 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματ­ικών προσόντων».

Την αίτηση ακύρωσης του Π.Δ., εκτός της ΠΟΘΑ, καταθέτουν επίσης το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η Ένωση Τραγουδιστ­ών Ελλάδος, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτι­κών Δραματικής Τέχνης, η Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογρ­άφου και Τηλεόρασης-Οπτικοακου­στικού Τομέα, το Σωματείο Εργαζομένω­ν Μουσικών του Δήμου Αθηναίων, ο Σύλλογος Μουσειακών Βορείου Ελλάδος, το Σωματείο Εργαζομένω­ν στον χώρο του Χορού και πολλοί άλλοι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece