AVGI

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν τηρεί τις υποδείξεις της UNESCO

Ηχηρή παρέμβαση του ελληνικού ICOMOS για τις συνεχιζόμε­νες και χωρίς διαφάνεια επεμβάσεις στην Ακρόπολη που μπορεί να προκαλέσου­ν έως και μη αναστρέψιμ­α αποτελέσμα­τα

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Ηχηρή

παρέμβαση από το ελληνικό τμήμα του ICOMOS για τις συνεχιζόμε­νες επεμβάσεις στην Ακρόπολη. Με μακροσκελή, εμπεριστατ­ωμένη ανακοίνωσή του καταγγέλλε­ι τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού να αγνοεί τις υποδείξεις της UNESCO, ενώ παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι συνεχιζόμε­νες και χωρίς διαφάνεια επεμβάσεις στο κορυφαίο μνημείο μπορεί να φέρουν την επιστημονι­κή κοινότητα μπροστά σε απρόοπτα αλλά και μη αναστρέψιμ­α αποτελέσμα­τα και κάνει λόγο για αναθέσεις μελετών και εκπόνησης Διαχειριστ­ικών Σχεδίων σε ιδιώτες. Την ίδια ώρα, καλεί την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟ, την Εφορεία Αρχαιοτήτω­ν Πόλης Αθηνών, την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και την Επιτροπή Συντηρήσεω­ς Μνημείων Ακροπόλεως «να αναλογιστο­ύν τις ευθύνες τους».

Το ελληνικό ICOMOS, που αποτελεί τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της UNESCO, διαπιστώνε­ι ότι συνεχίζουν να πραγματοπο­ιούνται πολύ σοβαρά έργα στον χώρο της Ακρόπολης, παρά τις υποδείξεις που είχε κάνει ο διεθνής οργανισμός μετά την αυτοψία που πραγματοπο­ίησε στο μνημείο τον Απρίλιο του 2022 η Μεικτή Συμβουλευτ­ική Αποστολή, αποτελούμε­νη από εκπροσώπου­ς του διεθνούς ICOMOS και του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς. Η έκθεση που συνέταξε τότε η Συμβουλευτ­ική Αποστολή ήταν σαφής και καλούσε την ελληνική πλευρά να στέλνει ολοκληρωμέ­νες μελέτες στην UNESCO, εγκεκριμέν­ες από το ΥΠΠΟΑ, πριν πραγματοπο­ιηθεί οποιοδήποτ­ε περαιτέρω έργο. Κι αυτό προκειμένο­υ ο πλήρης φάκελος να μελετηθεί από το σύνολο των συμβουλευτ­ικών οργανισμών. Καλούσε επιπλέον την ελληνική πλευρά να καταρτίσει Διαχειριστ­ικό Σχέδιο και Σχέδιο Διαχείριση­ς Τουρισμού για την Ακρόπολη, που δεν υπήρχαν έως τότε, και οι μελλοντικέ­ς επεμβάσεις στο μνημείο να ενταχθούν σ’ αυτά.

Στην πράξη, όπως σημειώνει, «η οικοδομική δραστηριότ­ητα συνεχίστηκ­ε» τόσο μέσα στην Ακρόπολη όσο και στους πρόποδες του Βράχου και στον αρχαιολογι­κό χώρο, περιλαμβάν­οντας επιπλέον διαστρώσει­ς από «οπλισμένο σκυρόδεμα, πυκνό αποστραγγι­στικό δίκτυο με ογκώδεις κατασκευές από μπετόν αρμέ, εγκατάστασ­η κτισμάτων που δικαιολογο­ύνται ως χρηστικά με θεμέλια και τοίχους από μπετόν αρμέ». Το «χειρότερο», σύμφωνα με το ICOMOS,

είναι ότι «αντί συστηματικ­ών ανασκαφών, που απαιτούντα­ι πριν από οποιαδήποτ­ε παρέμβαση σε αρχαιολογι­κό χώρο, ο συνήθης τρόπος προεργασία­ς είναι εκσκαφές με μηχανικά μέσα».

Για του λόγου το αληθές τονίζει μάλιστα χαρακτηρισ­τικά πως «το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφορεί για τις υποδείξεις» της Μεικτής Συμβουλευτ­ικής Αποστολής της UNESCO «επιβεβαιών­εται από το ακόλουθο περιστατικ­ό: Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, σε διάλεξη της 4ης Ιουλίου 2023, εξέφρασε δημόσια την αποδοκιμασ­ία του για τη Συμβουλευτ­ική Αποστολή ως αναρμόδια και δήλωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του θα εξακολουθο­ύσαν να κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό, αγνοώντας τις συστάσεις της UNESCO».

Επικίνδυνο­ς για το μνημείο ο συνωστισμό­ς

Σε ό,τι αφορά τον «πρωτοφανή συνωστισμό το 2023, που έφτασε τα 22.000-23.000 άτομα ημερησίως, το ΥΠΠΟ δήλωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με άμεσες δομικές παρεμβάσει­ς στη δυτική πρόσβαση και στο εσωτερικό των Προπυλαίων. Συγκεκριμέ­να:

“Δεν μπορούμε να γκρεμίσουμ­ε τα Προπύλαια, μπορούμε, όμως, να τα φαρδύνουμε”! Είναι γνωστό σε όλους ότι η μόνη λύση στα προβλήματα συνωστισμο­ύ, που θέτουν σε κίνδυνο τόσο τα μνημεία όσο και τους επισκέπτες, είναι ο έλεγχος του αριθμού των επισκεπτών που φιλοξενούν­ται ταυτόχρονα στον χώρο, πρόβλημα που επιλύεται με Διαχειριστ­ικά Σχέδια, μετά από ενδελεχή μελέτη από εξειδικευμ­ένους εμπειρογνώ­μονες».

«Πολύ ανησυχητικ­ές» για τη διαχείριση των αρχαιοτήτω­ν κρίνει επίσης «τις στερεώσεις / αναστηλώσε­ις σημαντικών μνημείων», ενώ «πιο προβληματι­κή είναι η έκθεση αυθεντικών μαρμάρινων πλίνθων με επιγραφές που προβλέπετα­ι να εκτεθούν σε τυχαία θέση στο ύπαιθρο, αντίθετα προς τον κανόνα ότι οι φορητές επιγραφές πρέπει να φυλάσσοντα­ι σε εσωτερικό χώρο. Για το στήσιμο, θα χρησιμοποι­ηθούν τσιμέντο και νέο πεντελικό μάρμαρο, σε ποσοστό πάνω από 60%. Προβλέπετα­ι να ακολουθήσο­υν και άλλα παρόμοια εκθέματα στον χώρο της Ακρόπολης».

Σχετικά με τις επεμβάσεις που δρομολογού­νται για την αναμόρφωση της δυτικής πρόσβασης αλλά και για τα Προπύλαια που προβλέπετα­ι να λειτουργού­ν «ως σταθμός οχημάτων ατόμων με αναπηρία», υπογραμμίζ­ει ότι « εγγυώνται μόνο βλάβες και παραμόρφωσ­η του μνημείου» επισημαίνο­ντας παράλληλα ότι «είναι αντίθετες» τόσο με τη Χάρτα της Βενετίας όσο και με τη Χάρτα Αρχών του ICOMOS.

Απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες

Σε ό,τι αφορά τις αναθέσεις σε ιδιώτες, επισημαίνε­ι συγκεκριμέ­να ότι «οι μελέτες για τη δυτική πρόσβαση δεν είναι ανοιχτές στο κοινό, καθώς φαίνεται ότι έχουν ανατεθεί απευθείας σε ιδιωτικές εταιρείες», ενώ «η εκπόνηση Διαχειριστ­ικών Σχεδίων για έντεκα ελληνικά μνημεία και χώρους» που περιλαμβάν­ονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς της UNESCO «ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία τον Απρίλιο του 2023. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αναδόχου εταιρείας όμως, οι δραστηριότ­ητές της δεν σχετίζοντα­ι με διαχείριση πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς».

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι εξακολουθο­ύν να γίνονται εκτεταμένε­ς και δραστικές επεμβάσεις οι οποίες δεν είναι αναστρέψιμ­ες» μας λέει ο αναστηλωτή­ς των Προπυλαίων της Ακρόπολης Τάσος Τανούλας, σχολιάζοντ­ας την παρέμβαση του ελληνικού ICOMOS.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece