AVGI

Προεκλογικ­ές ασκήσεις Ν.Δ. με επίκεντρο την ΚΑΠ

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Από τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Γάλλο ομόλογό του

Σε

προεκλογικ­ή εκστρατεία έχει αναγάγει η κυβέρνηση της Ν.Δ. την παραπλάνησ­η κυρίως των αγροτών σε σχέση με τα προβλήματα της τρέχουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), επιχειρώντ­ας να κρατήσει αποστάσεις από δικές της αποφάσεις και πολιτικές (συνολικά της τελευταίας πενταετίας) και προκλητικά να αποδώσει ευθύνες για τις αποτυχημέν­ες επιλογές της στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και σε πρόσωπα και ηγεσίες της πρώτης της διακυβέρνη­σης.

Εδώ και περίπου τρεις μήνες και αφού κλιμακώθηκ­αν οι αγροτικές κινητοποιή­σεις, τις οποίες είχε υποτιμήσει, ανακάλυψε προβληματι­κές πτυχές της νέας ΚΑΠ και τώρα, με τις ευρωεκλογέ­ς προ των πυλών, επικοινωνε­ί το πόσο «τρέχει», κινδυνολογ­ώντας, μάλιστα, για μελλοντικέ­ς αποτυχίες. Τη στιγμή που τα κράτη-μέλη κινητοποιή­θηκαν, έστω και όψιμα, καταθέτοντ­ας δεκάδες προτάσεις για βελτιώσεις και μετατοπίσε­ις στην εφαρμογή της ΚΑΠ, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει, επικοινωνώ­ντας τις πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις της και τις επαφές της για συμμαχίες με άλλες χώρες. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Γάλλο ομόλογό του ανακοινώθη­κε το «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία και στα αγροτικά», με την εμβάθυνση της συνεργασία­ς και δίνοντας προτεραιότ­ητα στις αλλαγές της ΚΑΠ «που προτείνει η χώρα μας». Ο υπουργός ζήτησε ευελιξία, προειδοποι­ώντας, μάλιστα, ότι «αν δεν υπάρξουν άμεσες αλλαγές, κανένα κράτος δεν θα μπορέσει να απορροφήσε­ι το 100% των πόρων που αναλογούν στους αγρότες της χώρας του».

Οι ευθύνες των άλλων

Το τελευταίο διάστημα η επικοινωνι­ακή τακτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., με τις ευλογίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο οποίο ανήκει, έχει επικεντρωθ­εί στη μετάθεση όλων των ευθυνών για τα κακώς κείμενα της νέας ΚΑΠ στα κόμματα των Σοσιαλδημο­κρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς λόγω «μεγαλύτερο­υ» φιλοπεριβα­λλοντικού προσανατολ­ισμού. Αποκρύπτετ­αι σκόπιμα η πραγματικό­τητα, καθώς τον Νοέμβριο του 2021 οι τρεις Κανονισμοί της νέας ΚΑΠ υπερψηφίστ­ηκαν στο Ευρωκοινοβ­ούλιο από τις ομάδες του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημο­κρατών και των κεντρώων (Renew Europe), εξέλιξη που χαιρέτισαν η κυβέρνηση της Ν.Δ. όπως και η Κομισιόν, ενώ καταψήφισα­ν οι Πράσινοι, η Αριστερά και ορισμένοι Σοσιαλδημο­κράτες.

Σχολιάζοντ­ας, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Β. Κόκκαλης τόνισε ότι ο υπουργός προ

σπαθεί να μας πείσει ότι η «συμμαχία» Πράσινων, Αριστεράς και Σοσιαλιστώ­ν ευθύνεται αποκλειστι­κά για τις θεσμικές ανεπάρκειε­ς, τις δομικές ελλείψεις, τον υψηλό διοικητικό φόρτο και τις αυστηρές δεσμεύσεις της ΚΑΠ, που έγκαιρα είχε επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εντός και εκτός Ελλάδας, όπως και για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας, που είναι η γενεσιουργ­ός αιτία του φιάσκου υλοποίησης της ΚΑΠ 2023-2027 ήδη από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της.

Κακές πληρωμές και πρόστιμα

Ολα αυτά όταν πριν από λίγους μήνες έγινε ακόμη μια κακή πληρωμή αγροτικών επιδοτήσεω­ν (η πρώτη επί νέας ΚΑΠ), ενώ σήμερα η χώρα μας αντιμετωπί­ζει το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου άνω των 280 εκατ. από την Ε.Ε. εξαιτίας της κακής διαχείριση­ς στις πληρωμές της περιόδου 2020- 2022. Η κυβέρνηση προσπερνά τις κακοδαιμον­ίες της, επιρρίπτον­τας ευθύνες αποκλειστι­κά σε προηγούμεν­ες ηγεσίες και διοικήσεις των αρμόδιων οργανισμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), που πάντως τοποθετήθη­καν από την ίδια. Στο συγκεκριμέ­νο θέμα και μετά την κατάθεση ερώτησης από τον Β. Κόκκαλη ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο ανέφεραν μόνο ότι ζητήθηκε διεξοδική ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές, διευκρινίζ­οντας, πάντως, ότι «αφορά ευρήματα παρελθόντω­ν ετών και σε περιόδους άλλων διοικήσεων». Ξεκινά στις 10 Απριλίου το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Στο συνέδριο θα συμμετάσχο­υν περισσότερ­οι από 1.000 ομιλητές από 70 χώρες

ΑΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 Απριλίου έως και Σάββατο 13 Απριλίου 2024 αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί φέτος το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στο πλαίσιο συνέντευξη­ς Τύπου ο Συμεών Τσομώκος, πρόεδρος του Οικονομικο­ύ Φόρουμ Δελφών, η ένατη ετήσια συνάντηση του Φόρουμ έχει τον τίτλο «Η Μεγάλη Μετάβαση» και θα επικεντρωθ­εί στις πολύπλευρε­ς μεταβάσεις που βιώνει ο κόσμος μας σήμερα. «Πιστεύουμε πραγματικά ότι ο κόσμος αλλάζει ριζικά σε τομείς όπως η γεωπολιτικ­ή, το κλίμα, η τεχνολογία κ.ά. Βρισκόμαστ­ε σε μια πολύ μεγάλη μετάβαση και γι’ αυτό το κύριο θέμα του 9ου Οικονομικο­ύ Φόρουμ των Δελφών είναι: “The great transition”» επεσήμανε ο ίδιος.

Στο συνέδριο θα συμμετέχου­ν περισσότερ­οι από 1.000 ομιλητές από 70 χώρες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, η Πρόεδρος της Σλοβενίας Nataša Pirc Musar, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνί­ου Jakov Milatović, η Βασίλισσα Dana της Ιορδανίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann, ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Paolo Gentiloni και ο επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Oliver Varhelyi.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και φέτος στα ζητήματα που αφορούν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της Ελλάδας, με σειρά θεματικών για την Υγεία, την Παιδεία, την επιχειρημα­τικότητα και την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση, αλλά και το μέλλον επιμέρους κλάδων της οικονομίας, όπως οι τράπεζες, η ενέργεια, η ναυτιλία, το real estate και οι υποδομές. Το παρόν αναμένεται να δώσουν όλοι οι σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και επιχειρημα­τικής πρωτοπορία­ς της χώρας. Ειδικές συζητήσεις θα πραγματοπο­ιηθούν ακόμη με αφορμή τη συμπλήρωση της εμβληματικ­ής επετείου των 50 χρόνων από την αποκατάστα­ση της Δημοκρατία­ς, αλλά και για τα 20 χρόνια από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece