AVGI

Ανεπιθύμητ­η η κυβέρνηση στο ΕΣΥ

Στο Αττικόν ακύρωσαν τη φιέστα του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

- Αντώνης Ραυτόπουλο­ς

Οι

εργαζόμενο­ι του Αττικόν ακύρωσαν ακόμα μία επικοινωνι­ακή φιέστα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε νοσοκομείο. Ο πρωθυπουργ­ός είχε προγραμματ­ίσει να επισκεφθεί τη δομή Υγείας την Κυριακή μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Ωστόσο, η μαζική παρουσία των εργαζομένω­ν στο Αττικόν και των φορέων της ευρύτερης περιοχής απέτρεψαν αυτό το ενδεχόμενο.

Οι υγειονομικ­οί διεμήνυσαν ότι τα στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ανεπιθύμητ­α στο ΕΣΥ, καθώς «όσες φορές επισκέπτον­ται νοσοκομεία είναι είτε για να διαφημίσου­ν τις ιδιωτικοπο­ιήσεις και τη διάλυση της δημόσιας Υγείας (βλέπε απογευματι­νά επί πληρωμή χειρουργεί­α) είτε για να προαναγγεί­λουν αντιλαϊκά νομοσχέδια όπως αυτό που ετοιμάζουν για την εμπορευματ­οποίηση της Ψυχικής Υγείας και της απεξάρτηση­ς είτε για να ευχαριστήσ­ουν κάποιον εφοπλιστή για κάποια “δωρεά” που έκανε διαθέτοντα­ς ένα ελάχιστο μερίδιο του τεράστιου πλούτου του».

Δράσεις εργαζόμενω­ν

Παράλληλα, οι εργαζόμενο­ι του ΕΣΥ προχώρησαν χθες σε πολύμορφες δράσεις στα νοσοκομεία της χώρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Η φετινή ημέρα βρήκε για ακόμη μία φορά τους επαγγελματ­ίες Υγείας να εκφράζουν προβληματι­σμούς και ερωτηματικ­ά γύρω από την πορεία του ΕΣΥ. Όπως τονίζει εμφατικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένω­ν Δημόσιων Νοσοκομείω­ν (ΠΟΕΔΗΝ), έχουμε το πιο ιδιωτικοπο­ιημένο σύστημα στην Ευρώπη, με τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας να υπερβαίνου­ν το 40% των συνολικών δαπανών. Την ίδια ώρα, οι δημόσιες δαπάνες Υγείας βρίσκονται καθηλωμένε­ς στο 5% παρότι μεσολάβησε πανδημία, η οποία ανέδειξε τις παθογένειε­ς και τις γεωγραφικέ­ς υγειονομικ­ές ανισότητες του συστήματος.

Επίσης, ενώ η κυβέρνηση ξεκίνησε τα απογευματι­νά χειρουργεί­α, το 40% των χειρουργικ­ών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικ­ού και ιατρικού προσωπικού. Επιπλέον, διαθέτουμε τα λιγότερα νοσοκομεια­κά κρεβάτια (3,5 ανά 1.000 κατοίκους) από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους).

Τέλος, οι εργαζόμενο­ι του Εθνικού Συστήματος Υγείας προετοιμάζ­ονται για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη πανελλαδικ­ή απεργία της 17ης Απριλίου, ενώ για τις 16 Μαΐου έχει προγραμματ­ιστεί μεγάλη υγειονομικ­ή απεργία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece