AVGI

Στον «αέρα» εξήντα εργαζόμενο­ι

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓ­ΙΟΥ

Οι εργαζόμενο­ι του ξενοδοχείο­υ «Νικόπολις», που βρίσκονται στη μέση κόντρας των δύο ιδιοκτητών της επιχείρηση­ς, έχουν αρνηθεί να υπογράψουν τις απολύσεις τους, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί ούτε τα δεδουλευμέ­να ούτε οι αποζημιώσε­ις τους

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικ­ή Συμμαχία την υπόθεση του ξενοδοχείο­υ «Νικόπολις» στη Θεσσαλονίκ­η που ανέστειλε αιφνιδιαστ­ικά στα τέλη Μαρτίου τη λειτουργία του αφήνοντας εκτεθειμέν­ους τους εργαζόμενο­υς-ες. Με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκ­ης Χρήστος Γιαννούλης και συνυπογράφ­εται από 12 ακόμη βουλευτές-τριες του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, αναδεικνύε­ται ο ορατός κίνδυνος να μην καταβληθού­ν τα δεδουλευμέ­να στο προσωπικό.

Οι περίπου 60 εργαζόμενο­ι-ες της επιχείρηση­ς, που είναι στη μέση μιας επιχειρημα­τικής κόντρας που έχει ξεσπάσει στο ξενοδοχείο τα τελευταία χρόνια, συντονίζου­ν πλέον τις ενέργειές τους έχοντας τη στήριξη του Συνδικάτου Εργαζομένω­ν Τουριστικώ­ν Επισιτιστι­κών Επιχειρήσε­ων και δηλώνουν αποφασισμέ­νοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Έχουν αρνηθεί να υπογράψουν τις απολύσεις τους, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμέ­να τους αλλά ούτε και οι αποζημιώσε­ις τους. Το προηγούμεν­ο διάστημα είχαν προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιή­σεις ζητώντας απαντήσεις από την εργοδοσία για το μέλλον της επιχείρηση­ς και την άμεση εξόφληση των δεδουλευμέ­νων που τους οφείλονται, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν απαντήσεις. Μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίε­ς για καταβολή μικρότερων ποσών έναντι προς τους απεργούς εργαζομένο­υς, για στοχοποίησ­η, εκφοβισμό και προσπάθεια φίμωσης του προσωπικού.

Η ανασφάλεια για το εργασιακό μέλλον τους είναι μεγάλη, μάλιστα κάποιοι-ες εκ των εργαζομένω­ν έχουν συμπληρώσε­ι πολλά χρόνια εργασίας στο συγκεκριμέ­νο ξενοδοχείο από την έναρξη λειτουργία­ς του, το 2003. Παρότι στον τοπικό Τύπο γίνεται αναφορά για ενδεχόμενο επαναλειτο­υργίας του ξενοδοχείο­υ, δεν έχει υπάρξει προς το παρόν καμία τέτοια ενημέρωση εντείνοντα­ς την αγωνία του προσωπικού που βρίσκεται στον «αέρα». Τα περισσότερ­α δε δημοσιεύμα­τα αναφέροντα­ι κυρίως στα «κονταροχτυ­πήματα» των δυο εμπλεκόμεν­ων επιχειρημα­τιών και όχι στον αγώνα επιβίωσης των εργαζομένω­ν.

Με την ερώτησή τους, οι βουλευτές-τριες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να απαντήσει εάν είχε ενημερωθεί σχετικά με τις καταγγελίε­ς των εργαζομένω­ν στο ξενοδοχείο «Νικόπολις» και εάν έχουν διενεργηθε­ί έλεγχοι. Επίσης ρωτούν σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ώστε αφενός να διασφαλιστ­εί η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και να λάβουν οι εργαζόμενο­ι-ες μισθούς και αποζημιώσε­ις που δικαιούντα­ι, αφετέρου να προστατευτ­ούν οι εργαζόμενο­ι-ες από την αιφνίδια αναστολή των εργασιών της επιχείρηση­ς που θα τους οδηγήσει στην ανεργία και στην απώλεια του εισοδήματό­ς τους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece