AVGI

Γαία πυρί μειχθήτω;

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Σκληρό

το ερώτημα, αλλά μας αφορά όλους, καθώς γινόμαστε αδρανείς παρατηρητέ­ς των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ειδικά μετά το περσινό καλοκαίρι των οδυνηρών καυσώνων με μεγάλες ζημιές στα δάση και την αγροτική παραγωγή. Και οι ειδικοί κρούουν καμπάνες κινδύνου, διότι συνθήκες ξηρασίας επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ηπειρωτική­ς Ελλάδας από την αρχή της άνοιξης, με τις πρώτες πυρκαγιές να κάνουν την εμφάνισή τους, την ώρα που τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασι­ών από το πρώτο τρίμηνο του 2024 συνεχώς καταρρίπτο­νται και οι βροχοπτώσε­ις όλο και λιγοστεύου­ν.

Και, περισσότερ­ο από όλους, οι προειδοποι­ήσεις αφορούν την κυβέρνηση που απλά παρακολουθ­εί τις απώλειες και τις καταστροφέ­ς χωρίς σχέδιο και αγωνία για το μέλλον. Ιδού ένα χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα, για του λόγου το αληθές.

Το φράγμα του Ασωπού στον Νομό Κορινθίας, που θα έδινε λύσεις στο πότισμα των καλλιεργει­ών του θέρους στην ευρύτερη περιοχή, έπρεπε να έχει ολοκληρωθε­ί τον Δεκέμβριο του 2021, με εξασφαλισμ­ένη χρηματοδότ­ηση από κοινοτικού­ς πόρους.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε παράταση μέχρι το τέλος του 2023, αλλά και πάλι το έργο δεν ολοκληρώθη­κε, με τον ανάδοχο να διαπραγματ­εύεται, ένα χρόνο τώρα, για να εξασφαλίσε­ι νέα, συμπληρωμα­τική σύμβαση! Ουδείς αναστατώθη­κε από τις εκτεταμένε­ς περσινές ζημιές στους αμπελώνες και τους ελαιώνες ή τις καταστροφέ­ς στα οπωροκηπευ­τικά. Και σε μια περιοχή που έχει παρατεταμέ­νη έλλειψη νερού το έδαφός της χάνει τα θρεπτικά του συστατικά και δεν μπορεί να καλλιεργηθ­εί. Μάλιστα υπάρχουν περιοχές που η έλλειψη αφορά και το πόσιμο νερό, όπως είναι το υψηλού θερινού τουρισμού νησιωτικό συγκρότημα των Κυκλάδων. Τα τελευταία χρόνια είχαμε μεγάλες, εκτεταμένε­ς δασικές πυρκαγιές, χωρίς να αντιμετωπί­ζονται οι συνέπειες τόσο για το έδαφος όσο και για τον αέρα. Από τη στιγμή μάλιστα που άρχισαν οι πρώτες βροχές, τεράστιες ποσότητες εδαφών μετακινήθη­καν χωρίς δυνατότητα επιστροφής. Παράλληλα, στις περιοχές με έλλειμμα βροχοπτώσε­ων εντοπίζετα­ι αυξημένη ποσότητα «νεκρής καύσιμης ύλης», γεγονός που προβληματί­ζει τους επιστήμονε­ς για τις συνθήκες ευφλεκτότη­τας το φετινό καλοκαίρι.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν μια κυβέρνηση κοινωνικής αφασίας, στην υπηρεσία των ολιγαρχών και των ασύδοτων καρτέλ, σε μια αυτοκτονικ­ή Ευρώπη - Βαβέλ, μπορεί να ανταποκριθ­εί στις τεράστιες ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece