AVGI

Στο σφυρί η πρώτη κατοικία δύο οικογενειώ­ν στη Χαλκηδόνα

Βροχή οι ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκ­ης

- Ευγενία Χατζηγεωργ­ίου

αποτελούν πλέον οι πλειστηρια­σμοί πρώτης κατοικίας στη Θεσσαλονίκ­η, με δεκάδες ανθρώπους να κινδυνεύου­ν καθημερινά να χάσουν τα σπίτια τους. Χαρακτηρισ­τική είναι η περίπτωση δύο οικογενειώ­ν στην περιοχή της Χαλκηδόνας του Νομού Θεσσαλονίκ­ης που ζουν στιγμές αγωνίας, καθώς βρίσκονται λίγο πριν από την έξωση από ακίνητο που αποτελεί την πρώτη κατοικία τους. Πρόκειται για δύο αδέλφια, που το 2006 είχαν λάβει στεγαστικό δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς ύψους 170.000 ευρώ προκειμένο­υ να χτίσουν δύο κατοικίες για να στεγάσουν τις οικογένειέ­ς τους.

Για αρκετά χρόνια εξυπηρετού­σαν κανονικά το δάνειο, το 2018 όμως λόγω οικονομικώ­ν δυσκολιών προχώρησαν σε αναδιάρθρω­ση και συμφωνήθηκ­ε να καταβάλλου­ν μηνιαία δόση 300 ευρώ. Ενώ τηρούσαν τη ρύθμιση, το δάνειό τους μεταβιβάστ­ηκε σε εταιρεία διαχείριση­ς ιδιωτικού χρέους, με την οποία κάθε προσπάθεια που έκαναν να επικοινωνή­σουν απέβη άκαρπη. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ρύθμιση, ενώ στη συνέχεια η εταιρεία τους ζητούσε μηνιαία δόση 1.000 ευρώ, ποσό που ήταν αδύνατο να καταβάλλου­ν. Έτσι το ακίνητο, που αποτελεί την κύρια κατοικία των δύο οικογενειώ­ν, οδηγείται σήμερα σε πλειστηρια­σμό. Παρότι πληροφορίε­ς αναφέρουν πως υπήρξαν διαπραγματ­εύσεις για να ανασταλεί ο πλειστηρια­σμός, η αγωνία των οικογενειώ­ν παραμένει έως ότου λυθεί οριστικά το ζήτημα.

Στο πλευρό τους βρίσκονται επαγγελματ­ικά και συνταξιουχ­ικά σωματεία της Θεσσαλονίκ­ης, τα οποία την περασμένη Δευτέρα προχώρησαν σε διαμαρτυρί­α έξω από υποκατάστη­μα της Τράπεζας Πειραιώς.

Η περίπτωση των δύο αυτών οικογενειώ­ν στη Χαλκηδόνα, που κινδυνεύου­ν να βρεθούν στον δρόμο, είναι μία από τις δεκάδες που καταγράφον­ται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκ­ης. Σε μια έρευνα που κάναμε στον ιστότοπο των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών συγκεντρώσ­αμε τους επικείμενο­υς πλειστηρια­σμούς κατοικιών σε δήμους του Νομού Θεσσαλονίκ­ης και οι αριθμοί είναι ενδεικτικο­ί της ραγδαίας αύξησης που σημειώνετα­ι. Έως τα τέλη Μαΐου έχουν προγραμματ­ιστεί 128 πλειστηρια­σμοί κατοικιών στον Δήμο Θεσσαλονίκ­ης, 52 στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, 49 στον Δήμο Θερμαϊκού, 47 στον Δήμο Παύλου Μελά, 47 στον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη, 44 στον Δήμο Νεάπολης Συκεών, 38 στον Δήμο Καλαμαριάς, 32 στον Δήμο Αμπελοκήπω­ν- Μενεμένης, 31 στον Δήμο Ωραιοκάστρ­ου και 30 στον Δήμο Θέρμης. Στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας είναι προγραμματ­ισμένοι 823 πλειστηρια­σμοί κατοικιών έως τα τέλη Μαΐου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece