AVGI

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Οι

προτάσεις για την επιβολή κυρώσεων ακόμα και από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία δεν φαίνεται να πτοούν το Ισραήλ, που συνεχίζει να προετοιμάζ­εται για επίθεση στη Ράφα, «τελευταίο οχυρό» της Χαμάς, όπως το χαρακτηρίζ­ει, και καταφύγιο για περισσότερ­ους από 1,5 εκατομμύρι­ο Παλαιστίνι­ους πρόσφυγες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η ημερομηνία για την ισραηλινή επίθεση έχει ήδη επιλεγεί και πως οι προετοιμασ­ίες γι’ αυτήν συνεχίζοντ­αι κανονικά. «Δεν υπάρχει καμία δύναμη στον κόσμο που θα μας σταματήσει. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις που προσπαθούν να μας σταματήσου­ν αλλά δεν θα το πετύχουν, αφού αυτός ο εχθρός, μετά από αυτό που έκανε, δεν θα το κάνει ποτέ ξανά» τόνισε χθες.

Τους φόβους για ακόμα μεγαλύτερη αιματοχυσί­α ήρθε να ενισχύσει και η πληροφορία πως το Ισραήλ συγκεντρών­ει σκηνές που θα μπορούσαν να φιλοξενήσο­υν μισό εκατομμύρι­ο ανθρώπους. Η ανακοίνωση του δημόσιου διαγωνισμο­ύ, που δημοσιεύτη­κε στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας της χώρας, αφορά την αγορά 40.000 σκηνών με 12 θέσεις καθεμιά, δηλαδή 480.000 θέσεις. «Επιβεβαιών­ω ότι έχει ανοίξει διαγωνισμό­ς για προσφορές ο οποίος αφορά τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ισραηλινή πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστ­εί.

Ο ΟΗΕ, εν τω μεταξύ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εμποδίζει ειδικά τη διανομή τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας. «Οι συντονισμέ­νες αποστολές τροφίμων από τον ΟΗΕ έχουν πολύ μεγαλύτερε­ς πιθανότητε­ς να συναντήσου­ν προσκόμματ­α ή να υπάρξει άρνηση πρόσβασης απ’ ό,τι οποιαδήποτ­ε άλλη ανθρωπιστι­κή αποστολή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμο­ύ των Ανθρωπιστι­κών Υποθέσεων (OCHA) Γενς Λέρκε στη Γενεύη.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ σημείωνε την ίδια ώρα ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ, πιθανόν ακόμη και να του επιβληθούν κυρώσεις, προκειμένο­υ να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστι­κής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Γαλλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που πρότειναν την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. εις βάρος των Ισραηλινών εποίκων που επιδίδοντα­ι σε πράξεις βίας στη Δυτική Όχθη. Θα συνεχίσουμ­ε αν χρειαστεί ώστε να πετύχουμε τη διέλευση της ανθρωπιστι­κής βοήθειας» επισήμανε ο Γάλλος υπουργός.

Κυρώσεις από την Τουρκία

Περιορισμο­ύς στις εξαγωγές 54 διαφορετικ­ών προϊόντων ανακοίνωνε, παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ

απάντησε με οργισμένη ανακοίνωση κατηγορώντ­ας την Άγκυρα για παραβίαση διμερών εμπορικών συμφωνιών και απειλώντας με αντίποινα.

Οι διαπραγματ­εύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία συνεχίστηκ­αν και χθες στο Κάιρο της Αιγύπτου, με τη Χαμάς να ανακοινώνε­ι ότι θα «μελετήσει» την τελευταία ισραηλινή πρόταση παρά το γεγονός ότι κανένα από τα δικά της αιτήματα δεν ικανοποιεί­ται από το Ισραήλ. Εξι μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, οι χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματ­εύσεις, το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, έβαλαν στο τραπέζι πρόταση τριών σταδίων, το πρώτο από τα οποία προβλέπει κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες.

Τουλάχιστο­ν 33.360 Παλαιστίνι­οι έχουν σκοτωθεί και 75.993 τραυματιστ­εί από ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, όταν άρχισε η τελευταία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό των τοπικών Αρχών.

Υπάρχει ημερομηνία για επίθεση στη Ράφα, λέει ο Νετανιάχου ενισχύοντα­ς τις ανησυχίες για μεγαλύτερη αιματοχυσί­α, ενώ ο ΟΗΕ επανέλαβε τις κατηγορίες εναντίον του για παρεμπόδισ­η της ανθρωπιστι­κής βοήθειας

 ?? ?? Αρκετές εκπλήξεις περίμεναν τους Παλαιστίνι­ους που επέστρεψαν στην ερειπωμένη Χαν Γιουνίς
Αρκετές εκπλήξεις περίμεναν τους Παλαιστίνι­ους που επέστρεψαν στην ερειπωμένη Χαν Γιουνίς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece