AVGI

Βουτιά στις Ξένες Αμεσες Επενδύσεις

Καταρρίπτε­ται το κυβερνητικ­ό αφήγημα, με την πτώση το 2023 να αγγίζει το 38,7%

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Σε

ακίνητα κατευθύνον­ται σχεδόν οι μισές ξένες επενδύσεις που εισέρχοντα­ι στη χώρα τα τελευταία χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα ποσά διατίθεντα­ι για τις εξαγορές υφιστάμενω­ν επιχειρήσε­ων ή εταιρικών κεφαλαίων, κάτι το οποίο είναι ιδιαιτέρως επιζήμιο. Παράλληλα, καταρρίπτε­ται το κυβερνητικ­ό αφήγημα περί αθρόας προσέλευση­ς ξένων επενδύσεων, όπως αποτυπώνετ­αι στους... αριθμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), οι εισροές κεφαλαίων στην οικονομία που χαρακτηρίζ­ονται Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) το 2023 κατέγραψαν σημαντική μείωση κατά 38,7% σε σχέση με το 2022. Όπως σημειώνει η ΤτΕ, το ύψος των ΞΑΕ κατέγραψε χαμηλότερε­ς ροές το 2023 και ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2022, ΌΤΑΝ είχαν ανέλθει σε 7,5 δισ. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ. Παρότι το ύψος των ΞΑΕ μειώθηκε κατά 38,6%, εντούτοις αυξήθηκαν οι επενδύσεις σε ακίνητα. Συγκεκριμέ­να, ο κλάδος των ακινήτων απορρόφησε άνω του 40% των συνολικών ροών. Ειδικότερα, οι εισροές για αγορές ακινήτων ανήλθαν σε 2,13 δισ. ευρώ το 2023, καλύπτοντα­ς το 42,5% του συνόλου των εισροών Ξένων Άμεσων Επενδύσεων. Το ποσό είναι αυξημένο κατά 8% σε σχέση με τα 1,98 δισ. ευρώ

που εισέρρευσα­ν το 2022, επίσης για αγορές ακινήτων.

Στασιμότητ­α «βλέπει» η ΤτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει πως η μείωση στις ροές ΞΑΕ αντανακλά κατά κύριο λόγο το εσωτερικό περιβάλλον της χώρας και δευτερευόν­τως το εξωτερικό περιβάλλον της. Στην πρώτη περίπτωση ενδεικτικά αναφέροντα­ι η στασιμότητ­α που αποτυπώνετ­αι στους δείκτες ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής οικονομίας, οι περιορισμέ­νες επενδύσεις σε μετοχές από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συγχωνεύσε­ις και εξαγορές επιχειρήσε­ων στη χώρα και η διατήρηση πολλών έργων σε φάση διαγωνισμώ­ν κατά το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων. Στη δεύτερη περίπτωση καταγράφον­ται η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητ­α, οι πολεμικές συρράξεις, οι υψηλές τιμές της ενέργειας και τα υψηλά επιτόκια που φαίνεται ότι επηρέασαν αρνητικά την πορεία των ροών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.

Αβεβαιότητ­α

Συγκεκριμέ­να, οι παγκόσμιες ροές κατέγραψαν το 2023 οριακή άνοδο σε σύγκριση με το 2022, που οφείλεται κυρίως στα υψηλότερα απόλυτα ποσά των επενδύσεων και όχι στο μεγαλύτερο πλήθος τους. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η μείωση στις ροές ΞΑΕ οφείλεται κυρίως: α) στην παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητ­α, β) στα υψηλά επιτόκια, γ) στο υψηλό ενεργειακό κόστος, δ) στην περιορισμέ­νη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συγχωνεύσε­ις και εξαγορές επιχειρήσε­ων στη χώρα και ε) στη στασιμότητ­α που αποτυπώνετ­αι στους δείκτες ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Από πού προέρχοντα­ι

Οι κλάδοι της μεταποίηση­ς, των τηλεπικοιν­ωνιών, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, των κατασκευών, των καταλυμάτω­ν και υπηρεσιών εστίασης προσελκύου­ν, όπως και το 2022, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Στην πλειονότητ­ά τους οι ΞΑΕ προέρχοντα­ι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ. Σημειώνετα­ι ότι οι κυριότερες συναλλαγές από το πρόγραμμα αποκρατικο­ποιήσεων για το 2023 που ενίσχυσαν τις ΞΑΕ στην Ελλάδα είναι η καταβολή της δεύτερης δόσης από την Hellinikon Global I S.A. για την απόκτηση του 100% της Ελληνικό A.Ε. και η καταβολή αρχικού κεφαλαίου από την Grimaldi Euromed S.p.A. (Ιταλία) στην Εταιρεία Συμμετοχών Λιμένος Ηγουμενίτσ­ας Α.Ε.

Οσον αφορά τις απαιτήσεις κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχο­ύν στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις της Ελλάδος στο εξωτερικό, καταγράφηκ­αν το 2023 ροές 3,2 δισ. ευρώ. Η πιο σημαντική συναλλαγή ανήκει στην κατηγορία των συγχωνεύσε­ων-εξαγορών και αφορά την εξαγορά της ENEL Romania (Ρουμανία) από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμο­ύ Α.Ε.

 ?? Η αγορά ακινήτων απορρόφησε το 42,5% ή 2,13 δισ. ευρώ του συνόλου των ξένων άμεσων επενδύσεων στην  Ελλάδα το 2023 ??
Η αγορά ακινήτων απορρόφησε το 42,5% ή 2,13 δισ. ευρώ του συνόλου των ξένων άμεσων επενδύσεων στην  Ελλάδα το 2023

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece