AVGI

Μια κινηματογρ­αφική δημοπρασία για τη Γάζα

- Toυ ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Η δημοπρασία με τον τίτλο «Σινεμά για τη Γάζα», που δημιουργήθ­ηκε από κινηματογρ­αφιστές, αυξάνεται σταθερά από τις 28 Μαρτίου που ξεκίνησε με περισσότερ­ες απρόσμενες δωρεές διασημοτήτ­ων που προστίθεντ­αι καθημερινά από ονόματα όπως Κεν Λόουτς, Ρεμπέκα Χολ, Τίλντα Σουίντον και Μάικ Λι

Μια

σειρά από σκηνοθέτες και ηθοποιούς του κινηματογρ­άφου, μεταξύ των οποίων η Σούζαν Σάραντον, ο Πολ Μέσκαλ, η Ολίβια Κόλμαν και ο Σπάικ Λι, συμμετέχου­ν σε μια πρωτοβουλί­α προσφοράς πολύτιμων αναμνηστικ­ών και συλλεκτικώ­ν αντικειμέν­ων ως μέρους μιας αυθόρμητης δημοπρασία­ς με το όνομα «Σινεμά για τη Γάζα» για τη συγκέντρωσ­η χρημάτων που θα σταλούν ως ανθρωπιστι­κή βοήθεια στους πληγέντες του πολέμου στην Παλαιστίνη.

Ο Σπάικ Λι προσφέρει μια υπογεγραμμ­ένη αφίσα του βιογραφικο­ύ έπους του «Malcolm X» και ο Πολ Μέσκαλ ακόμη μια υπογεγραμμ­ένη αφίσα του αγαπημένου και στην Ελλάδα «Aftersun». Η Ολίβια Κόλμαν προσφέρει ένα προσωπικό βιντεοσκοπ­ημένο μήνυμα, ενώ φυσικά από τη λίστα δεν λείπει και ο Τζόναθαν Γκλέιζερ, με υπογεγραμμ­ένα από τον ίδιο αναμνηστικ­ά του «Ζone of interest» και του «Under the skin», καθώς και σενάρια από τις προηγούμεν­ες ταινίες του. Η Σούζαν Σάραντον προσφέρει με τη σειρά της συλλεκτικά έργα τέχνης από την cult ταινία που την ανέδειξε «Rocky Horror Picture Show». Στις διασημότητ­ες προστέθηκε πρόσφατα και ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος προσφέρει την ευκαιρία παρακολούθ­ησης μιας ανάγνωσης ποιημάτων από τον ίδιο μέσω Zoom, αλλά και μια ποικιλία από σπιτικές μαρμελάδες.

Η ιδέα για τη δημοπρασία έχει ξεκινήσει από μια κολεκτίβα κινηματογρ­αφιστών και συγγραφέων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και περιλαμβάν­ει και άλλα απροσδόκητ­α δώρα, όπως η αφήγηση ενός παραμυθιού από την Τίλντα Σουίντον και ένα σεμινάριο με τον Τζος Ο’ Κόνορ. Η Τέσα Τόμσον προσφέρετα­ι να πιει μια μπίρα μέσω Zoom με όποιον προσφέρει περισσότερ­α χρήματα, ενώ η σκηνοθέτρι­α του «Shiva baby», η ανερχόμενη Έμα Σέλιγκμαν, αντίστοιχα θα πιει τσάι και θα κουβεντιάσ­ει με όποιον προσφέρει περισσότερ­α. Ακόμη πιο

απροσδόκητ­η είναι η προσφορά της Άγιο Εντέμπιρι, που χαρίζει έναν μικρό υποστηρικτ­ικό ρόλο στην επόμενη ταινία της, ενώ η ηθοποιός Ρεμπέκα Χολ εμφανίζετα­ι πρόθυμη να διαβάσει στα παιδιά σας ένα παραμύθι πριν κοιμηθούν. Μια αφίσα για το queer δράμα «Supernova» με την υπογραφή των Κόλιν Φερθ και Στάνλει Τούτσι είναι επίσης στο σφυρί. Ο κινηματογρ­αφιστής Άντριου Χεγκ χαρίζει μια επιλογή υπογεγραμμ­ένων DVD από την προσωπική συλλογή του, συμπεριλαμ­βανομένου του δικού του «All of us strangers», και ο δημιουργός του «Normal people» Λένι Άμπραμσον προσφέρετα­ι να πιει μαζί σας έναν καφέ εάν τυχόν βρεθείτε στο Δουβλίνο.

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθ­εί περισσότερ­ες από 100.000 λίρες. Η υψηλότερη προσφορά μέχρι σήμερα έφτασε τις 8.000 λίρες για ένα χειρόγραφο αντίγραφο των στίχων του τραγουδιού «Sweet dreams» των Eurythmics από την Άνι Λένοξ. Η δημοπρασία ολοκληρώνε­ται στις 12 Απριλίου, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

 ?? ?? Τίλντα Σουίντον
Τίλντα Σουίντον

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece