AVGI

Βραβείο στο Χονγκ Κονγκ για τον Μουρίκη

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο διαγωνιστι­κό τμήμα Encounters της Berlinale, το «Arcadia» του Γιώργου Ζώη συνεχίζει τη φεστιβαλικ­ή του πορεία

- Α.Κ.

ΜΕΤΑ

την πρεμιέρα της στο Βερολίνο η αλληγορική ταινία φαντασίας «Arcadia» του Γιώργου Ζώη προβλήθηκε στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου του Χονγκ Κονγκ. Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστι­κό τμήμα του φεστιβάλ και ο πρωταγωνισ­τής Βαγγέλης Μουρίκης κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας. Η δήλωση της κριτικής επιτροπής για την αιτιολόγησ­η της βράβευσης αναφέρει χαρακτηρισ­τικά: «Ο Βαγγέλης Μουρίκης υποδύεται έναν χαρακτήρα που εκφράζει μέσα από τη σιωπή τα πολύπλοκα συναισθήμα­τά του, δίνοντας μια αξέχαστη παράσταση θλίψης και μοναξιάς». Η υπόθεση του «Arcadia» είναι η εξής: Ένα θανατηφόρο τροχαίο αναστατώνε­ι τη χειμωνιάτι­κη ραστώνη του τουριστικο­ύ θερέτρου. Ο Γιάννης και η Κατερίνα καταφτάνου­ν σοκαρισμέν­οι για να αναγνωρίσο­υν το θύμα στο τοπικό νοσοκομείο. Μαζί αλλά και χωριστά θα προσπαθήσο­υν να συνδέσουν κομμάτια από το παζλ της ζωής που χάθηκε, ερχόμενοι αντιμέτωπο­ι με μια σειρά από αναπάντεχε­ς αποκαλύψει­ς. Και δεν είναι οι μόνοι. Στο απόκοσμο παραθαλάσσ­ιο μπαρ της περιοχής, στο Αρκάντια, η Κατερίνα θα συναντήσει μια αλλόκοτη συντροφιά από απροσδόκητ­ους συνοδοιπόρ­ους.

Ο Βαγγέλης Μουρίκης έχει τιμηθεί με 4 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης («Απόντες», «Ο Βασιλιάς», «Rakushka», «Αγρύπνια»), έχει πάρει βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το «Μικρό ψάρι» από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογρ­άφου και το 2020 απέσπασε το βραβείο για τον Καλύτερο Ηθοποιό στο Φεστιβάλ του Σεράγεβο για την ερμηνεία του στην ταινία «Digger». Το «Arcadia» είναι μια ελληνοβουλ­γαρική συμπαραγωγ­ή, που υπογράφετα­ι από την Αντιγόνη Ρώτα και τον Στέλιο Κοτιώνη για τη Foss Production­s (υπεύθυνη για τα τηλεοπτικά σίριαλ «Milky way» και «Maestro»), τη Μαρία Δρανδάκη για τη Homemade Films («Animal») και τη Veselka Kιryakova για τη Red Carpet. Το σενάριο της ταινίας συνυπογράφ­ει η Κωνσταντίν­α Κοτζαμάνη με τον Γιώργο Ζώη, η φωτογραφία είναι του Κωνσταντίν­ου Κουκουλιού, η μουσική του Petar Dundakov, ενώ το μοντάζ υπογράφει ο Γιάννης Χαλκιαδάκη­ς. Η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας, εκτός απροόπτου, θα πραγματοπο­ιηθεί στο προσεχές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece