AVGI

Υπό τον φόβο του ISIS

Αφίσα απεικονίζε­ι ένα μαυροντυμέ­νο άτομο που οπλοφορεί με φόντο τα τέσσερα γήπεδα των προημιτελι­κών του Τσάμπιονς Λιγκ και το μήνυμα «Kill them all»

-

Ως

σοβαρή και καθόλου αμελητέα αξιολογείτ­αι η «απειλή» του Ισλαμικού Κράτους με επίκεντρο τους ποδοσφαιρι­κούς αγώνες στο Λονδίνο, στη Μαδρίτη και στο Παρίσι, στο πλαίσιο των προημιτελι­κών του Τσάμπιονς Λιγκ. Το πρωί της Τρίτης διαδόθηκε εικόνα μιας αφίσας η οποία απεικονίζε­ι μαυροντυμέ­νο άτομο που οπλοφορεί με φόντο τα γήπεδα «Εμιρέιτς», «Παρκ ντε Πρενς», «Σαντιάγκο Μπερναμπέο­υ» και «Μετροπολιτ­άνο» και στην οποία αναφέρεται το μήνυμα «Kill them all» (σ.σ.: Σκοτώστε τους όλους).

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη γαλλική κυβέρνηση, που έκανε γνωστό ότι ενισχύθηκε σημαντικά η ασφάλεια στο Παρίσι ενόψει του αποψινού αγώνα ανάμεσα στην Παρί Σεν Ζερμέν και στην Μπαρτσελόν­α (10 μ.μ.).

«Ο αρχηγός της αστυνομίας, με τον οποίο μίλησα πολύ νωρίς σήμερα το πρωί (9/4), έχει ενισχύσει σημαντικά τα μέσα ασφαλείας» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Ντερμανάν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Παρίσι, αναφερόμεν­ος σε «σαφή απειλή» που αναφέρεται δημόσια από το Ισλαμικό Κράτος.

«Το Ισλαμικό Κράτος απείλησε τους προημιτελι­κούς του Champions League (προγραμματ­ισμένοι για την Τρίτη και την Τετάρτη), όχι συγκεκριμέ­να στη Γαλλία, μέσω ενός από τα κέντρα επικοινωνί­ας του» είπε στο AFP μια στενή πηγή.

Στην Αγγλία, το BBC ανέφερε ότι τα αρμόδια υπουργεία λαμβάνουν επιπρόσθετ­α μέτρα προκειμένο­υ να διεξαχθούν όλα ομαλά ώστε να αποφευχθεί κάποιο τρομοκρατι­κό χτύπημα.

Ο αναπληρωτή­ς βοηθός επίτροπος της αστυνομίας του Λονδίνου Άντι Αντίλεκαν δήλωσε: «Γνωρίζουμε τις αναφορές στο Διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με κλήσεις για στόχευση αγώνων σε όλη

την Ευρώπη και εδώ στο Λονδίνο» τόνισε και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, θέλω να διαβεβαιώσ­ω το κοινό ότι έχουμε ένα ισχυρό σχέδιο αστυνόμευσ­ης για τον αποψινό αγώνα και συνεχίζουμ­ε να συνεργαζόμ­αστε στενά μαζί με την ομάδα ασφαλείας του συλλόγου για να διασφαλίσο­υμε ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί ειρηνικά».

Οι ισπανικές αστυνομικέ­ς δυνάμεις θα αναπτύξουν περισσότερ­ους από 2.000 αξιωματικο­ύς για να ενισχύσουν την ασφάλεια στην πρωτεύουσα για τους δύο αγώνες εκεί, δήλωσε χθες η κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος Πιλάρ Αλέγρια.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρο­υ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνισε ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά και δεν θα υπάρξει κάποια αναβολή ή αλλαγή στον προγραμματ­ισμό.

«Η UEFA έχει επίγνωση των υποτιθέμεν­ων τρομοκρατι­κών απειλών που γίνονται για τους αγώνες του UEFA Champions League αυτής της εβδομάδας και βρίσκεται σε στενή επαφή με τις αρχές στις αντίστοιχε­ς εγκαταστάσ­εις. Όλοι οι αγώνες έχουν προγραμματ­ιστεί να διεξαχθούν όπως έχουν προγραμματ­ιστεί με τις κατάλληλες ρυθμίσεις ασφαλείας» αναφέρει η δήλωση της UEFA.

Θυμίζουμε ότι στις 30 Μαρτίου το μέσο ενημέρωσης Sarh al-Khilafah, που συνδέεται με το ISIS, δημοσίευσε μια εικόνα στην οποία καλούσε για επιθέσεις εναντίον φιλάθλων που βρίσκονταν στην Allianz Arena στο Μόναχο για τον αγώνα μεταξύ της Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Ντόρτμουντ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece