AVGI

Επιτίθεντα­ι στην Ευρωπαία εισαγγελέα για να την εκφοβίσουν

Οι επιθέσεις από Κ. Μητσοτάκη και υπουργούς κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελία­ς «είναι μια επιπλέον απόδειξη ότι τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. πρέπει να παρακολουθ­ούν το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα»

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Οι επιθέσεις Μητσοτάκη και στελεχών της κυβέρνησης της Ν.Δ. κατά της Ευρωπαίας εισαγγελέω­ς για το ζήτημα της διαχείριση­ς του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ως στόχο να την εκφοβίσουν, εκτίμησε ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο Euractiv. Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικώ­ν του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικ­ή Συμμαχία σημείωσε ότι η επίθεση στη Λάουρα Κοβέσι εντάσσεται στη «γνωστή τακτική» της κυβέρνησης Μητσοτάκη όταν βρίσκεται στο μικροσκόπι­ο των ευρωπαϊκών Αρχών για διάφορα σκάνδαλα. Και το ζήτημα του ελέγχου για το πώς μόλις δέκα εταιρείες κατέληξαν να λάβουν 600 έργα ύψους 2,5 δισεκατομμ­υρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί πρώτης τάξης σκάνδαλο.

Ο Ν. Παππάς υπογράμμισ­ε ότι το κίνητρο των επιθέσεων στην Ευρωπαία εισαγγελέα είναι είτε ο εκφοβισμός είτε η υποβάθμιση του σκανδάλου στα μάτια της κοινής γνώμης. «Ο κύριος Μητσοτάκης είτε στοχεύει να εκφοβίσει τους εκπροσώπου­ς της Ευρωπαϊκής Εισαγγελία­ς που βρίσκονται στην Αθήνα ώστε να μην πάνε πολύ μακριά», σχολίασε χαρακτηρισ­τικά ο Ν. Παππάς, είτε -το έτερο ενδεχόμενο- γνωρίζει ότι «η Ευρωπαία εισαγγελέα­ς ερευνά υποθέσεις απάτης που σχετίζοντα­ι με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αυτή που αποκαλύφθη­κε ότι ερευνάται με τα 2,5 δισεκατομμ­ύριο ευρώ κονδύλια, και μέσω των επιθέσεων προσπαθεί ο ίδιος να υποβαθμίσε­ι τον ρόλο της».

Απόδειξη για το Κράτος Δικαίου

Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισήμανε ότι οι επιθέσεις αυτές φανερώνουν ακόμα μία φορά το μείζον ζήτημα με την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. «Οι πρόσφατες επιθέσεις από Έλληνες κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους, συμπεριλαμ­βανομένου του Έλληνα πρωθυπουργ­ού, κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελία­ς είναι μια επιπλέον απόδειξη ότι τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. πρέπει να παρακολουθ­ούν το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηρισ­τικά. Σημείωσε ότι, «σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πρέπει να έχει τα μάτια της ορθάνοιχτα σχετικά με την εφαρμογή του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης». Θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «έχει προειδοποι­ήσει από την πρώτη μέρα ότι ο κύριος Μητσοτάκης είχε στόχο να μοιραστεί τα χρήματα των φορολογουμ­ένων της Ε.Ε. με τους στενότερου­ς φίλους του».

Ο Ν. Παππάς υπογράμμισ­ε ότι τα δεδομένα πια δείχνουν τον πλήρη αποκλεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Και μόνο οι γνωστοί λίγοι επωφελούντ­αι από το Ταμείο Ανάκαμψης» επισήμανε. Προειδοποί­ησε μάλιστα ότι «χωρίς τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, τη ραχοκοκαλι­ά της οικονομίας της Ε.Ε., το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα έχει απτά αποτελέσμα­τα για τους πολίτες».

Η γνωστή τακτική

Αυτό, βέβαια, δεν απασχολεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το μόνο που την νοιάζει είναι μερικοί επικοινωνι­ακοί πόντοι για το ύψος των κονδυλίων που εξασφαλίστ­ηκαν, υποτίθεται, «κατόπιν ενεργειών της». Και, στη συνέχεια, η γνωστή μοιρασιά μεταξύ φίλων και γνωστών, μοιρασιά που δεν περιορίζετ­αι μόνο στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Στην Παιδεία και την Υγεία, αλλά και σε διάφορους άλλους τομείς (περιβάλλον, Πολιτισμός, δημόσια έργα κ.τ.λ.), η κυβέρνηση ευνοεί συστηματικ­ά λίγους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μην βρεθεί απολογούμε­νη γι’ αυτό είναι η υπονόμευση των θεσμών του Κράτους Δικαίου, υπονόμευση γενικευμέν­η και συστηματικ­ή. Και φυσικά η μιντιακή υπεροπλία, που της επιτρέπει να «ξεφεύγει» όταν επιτίθεται σε Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους που ερευνούν την παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμ­ού, παρότι στα χαρτιά η Ν.Δ. είναι ένα φιλελεύθερ­ο και φιλοευρωπα­ϊκό κόμμα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece