AVGI

Ο Γεωργιάδης «άδειασε» την Αγαπηδάκη

Πήγαν να βάλουν ως λωποδύτες τους ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ με «νομοτεχνικ­ή προσθήκη» σε ένα άρθρο περίπου 20 λεπτά πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο

- Κώστας Πουλακίδας

του ριφιφί πήγε να περάσει από τη Βουλή η κυβέρνηση την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Η πλήρης ιδιωτικοπο­ίηση του ΕΣΥ θα έμπαινε ως «νομοτεχνικ­ή προσθήκη» σε ένα άρθρο του νομοσχεδίο­υ για την Υγεία περίπου 20 λεπτά πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο! Η συντονισμέ­νη αντίδραση της προοδευτικ­ής αντιπολίτε­υσης υποχρέωσε την κυβέρνηση, που πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη», να αποσύρει τη διάταξη. Ο Άδωνης Γεωργιάδης, που βρισκόταν στους Δελφούς, έφτασε ταχέως στη Βουλή για να διορθώσει την κοινοβουλε­υτική απάτη που είχε υλοποιήσει η Ειρήνη Αγαπηδάκη: Ήθελαν να ιδιωτικοπο­ιήσουν το ΕΣΥ χωρίς η Βουλή να το συζητήσει ούτε ένα λεπτό!!! Τελικά ο Άδ. Γεωργιάδης «άδειασε» την Ειρ. Αγαπηδάκη που είχε δηλώσει ότι δεν αποσύρει τη ρύθμιση.

Καλαματιαν­ός: Αδιανόητο

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν είναι νομοθετική βελτίωση. Σε καμία περίπτωση. Είναι ένα άρθρο ολόκληρο που θα έπρεπε να έχει έρθει με τροπολογία. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα» τόνισε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιαν­ός. «Ένα λεπτό πριν κλείσει η διαδικασία, ελάχιστοι εισηγητές παραμένουν για να μιλήσουν». «Δεν είναι δυνατόν να παρακάμψετ­ε τη νομοθετική διαδικασία και να φέρνετε με νομοτεχνικ­ή βελτίωση» ανέφερε και απαίτησε: «Φέρτε το σε άλλο νομοσχέδιο, κάντε τροπολογία σε άλλο νομοσχέδιο». «Δεν μπορεί να περάσει αυτό το πράγμα» τόνισε ο Δ. Καλαματιαν­ός και απευθυνόμε­νος στους σιωπηλούς βουλευτές της Ν.Δ. είπε: «Πάρτε θέση κι εσείς. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Υπάρχουν κανόνες νομοθετικο­ί, είμαστε νομοθετικό σώμα. Χρειάζεται να υπάρχει και σεβασμός στη Βουλή, στη διαδικασία, στη Βουλή. Να το αποσύρετε, είναι αδιανόητο» κατέληξε. Η αναπληρώτρ­ια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη αρνήθηκε να αποσύρει τη διάταξη λέγοντας ότι το ζήτησαν φορείς, το είχε υποσχεθεί ο υπουργός και η κυβέρνηση το έφερε. «Κανείς δεν αμφέβαλε ότι ήταν πολιτική σας πρόθεση να το φέρετε. Όντως το είπατε, εμείς διαφωνούμε. Είναι αιφνιδιασμ­ός όταν εισάγετε διάταξη νόμου στο πέρας του καταλόγου. Άρα οι βουλευτές δεν έχουν δικαίωμα να τοποθετηθο­ύν» της απάντησε από το ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Κατρίνης, ενώ ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ ρωτούσε έντονα: «Είστε καλά; Ξέρετε γράμματα; Είστε σοβαρός άνθρωπος και επιστήμονα­ς. Εκτός κι αν έχετε τη λογική “έχω την πλειοψηφία και κάνω ό,τι γουστάρω”».

Τελικά ήρθε ο Άδ. Γεωργιάδης και δήλωσε ότι «δεν θέλω να χαθεί μια μεγάλη μεταρρύθμι­ση σε μία διαδικαστι­κή συζήτηση. Τη διαγράφω. Θα τη φέρω την άλλη εβδομάδα σε τροπολογία». «Αφού λέτε ότι δεν είχατε καταλάβει ότι θα κάνω κάτι τέτοιο, επειδή η δικιά μας κυβέρνηση έχει θεσπίσει τους κανόνες καλής νομοθέτηση­ς και δεν θέλω να αφήσω καμία σκιά, θα τη φέρουμε την επόμενη εβδομάδα με τροπολογία» ανέφερε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece