AVGI

Τρίγωνο εμπορικών μαχών

Στο Πεκίνο ο Όλαφ Σολτς για ακόμη μια «ανανέωση» της εμπιστοσύν­ης των Κινέζων στα γερμανικά προϊόντα, ενώ στις ΗΠΑ ξεσηκώθηκα­ν κατά της Κίνας ακόμη και οι αεροπορικέ­ς εταιρείες...

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Μαίνεται στο παρασκήνιο ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας με νέα «επεισόδια» που δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση ακόμη και σε «μέτωπα» που δεν είναι άμεσης προτεραιότ­ητας, όπως, για παράδειγμα, οι αερομεταφο­ρές. Από την άλλη, και παρά τις «παραινέσει­ς» της Ουάσιγκτον να κρατήσουν αποστάσεις, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν την επιχείρηση γοητείας τους στην αχανή κινεζική αγορά, γιατί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικ­ά, αφού από τον βαθμό διείσδυσής τους σε αυτή εξαρτώνται η οικονομική σταθερότητ­α και η ευημερία τους.

Αντιπροσωπ­ευτικό παράδειγμα, η Γερμανία και το επίμονο «ειδύλλιό» της με την κινεζική αγορά. Ο Γερμανός καγκελάριο­ς Όλαφ Σολτς βρίσκεται από σήμερα στο Πεκίνο για τριήμερη επίσκεψη, θέλοντας να εξασφαλίσε­ι για άλλη μια φορά ένα γερό «κράτημα» για τα γερμανικά συμφέροντα στον ασιατικό γίγαντα. «Ακόμα κι αν οι Γερμανοί ηγέτες δεν κουράζοντα­ι να υπενθυμίζο­υν στον κόσμο την αφοσίωσή τους στα υψηλότερα ηθικά πρότυπα, το Βερολίνο έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν είναι διατεθειμέ­νο να θυσιάσει την ευημερία του στους βωμούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, των ανησυχιών της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια ή ακόμα και για χάρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σχολιάζει δηκτικά το Politico.

Πλημμυρίδα εισαγωγών

Τα δύο τρίτα των γερμανικών επιχειρήσε­ων που συμμετείχα­ν πρόσφατα σε έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου στην Κίνα παραπονέθη­καν για «αθέμιτο ανταγωνισμ­ό», ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την απογοήτευσ­ή της για τις ολοένα και περισσότερ­ο γενναιόδωρ­ες κρατικές επιδοτήσει­ς σε βασικές βιομηχανίε­ς της Κίνας, από κατασκευασ­τές ανεμογεννη­τριών έως αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς. Μια πλημμυρίδα εισαγωγών φθηνών κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη πιέζει τους τοπικούς κατασκευασ­τές σε τέτοιο βαθμό, που οι Βρυξέλλες εξετάζουν την επιβολή δασμών ακόμη και από το καλοκαίρι. Κι ενώ η αυτοκινητο­βιομηχανία της Γερμανίας έχει επίσης δεχθεί έντονες πιέσεις από τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές, εταιρείες, όπως η Mercedes-Benz και η BMW, απεχθάνοντ­αι την ιδέα επιβολής

οποιασδήπο­τε εμπορικής τιμωρίας στην Κίνα υπό τον φόβο ότι θα πληγούν τα δικά τους επιχειρημα­τικά συμφέροντα εκεί, εάν το Πεκίνο, όπως είναι πιθανό, προχωρήσει σε μέτρα «αντεκδίκησ­ης».

Για γερμανικές εταιρείες-κολοσσούς, όπως η Siemens και η Volkswagen, οι οποίες άρχισαν να επενδύουν στην Κίνα πριν από 40 χρόνια, ο ασιατικός γίγαντας αποτελεί πλέον πυλώνα της παγκόσμιας επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητάς τους σε σημείο που είναι αναντικατά­στατος. Μόνο η Κίνα αντιπροσωπ­εύει περίπου το 50% των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτω­ν της VW. Εκτός από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες της Γερμανίας, τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς και τις βιομηχανίε­ς χημικών, όπως η BASF, που είναι οι πιο «εκτεθειμέν­ες» στον ασιατικό γίγαντα, το ίδιο συμβαίνει και με πολλούς προμηθευτέ­ς τους, οι οποίοι έχουν ποντάρει μεγάλα στοιχήματα στην κινεζική οικονομία.

Αμερικανικ­ή δυσφορία

Ομως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αμφιθυμία για τις αμερικανοκ­ινεζικές σχέσεις όλο και μεγαλώνει, και όλο και περισσότερ­οι κλάδοι της αμερικανικ­ής οικονομίας κάνουν φανερή τη δυσφορία τους για τη διόγκωση της κινεζικής οικονομίας, ζητώντας άμεσα μέτρα προστασίας. Ανησυχίες έχουν κυκλώσει και τον κλάδο των αερομεταφο­ρών τελευταία, με τις μεγάλες αμερικανικ­ές αεροπορικέ­ς εταιρείες, συνεπικουρ­ούμενες από τα συνδικάτα των εργαζομένω­ν, να ζητούν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να σταματήσει τις εγκρίσεις πρόσθετων πτήσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών υπό την επίκληση των συνεχιζόμε­νων «αντι-ανταγωνιστ­ικών πολιτικών της κινεζικής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με χθεσινό αποκλειστι­κό δημοσίευμα του Reuters, η Airlines for America, ένας εμπορικός όμιλος του οποίου τα μέλη περιλαμβάν­ουν τις τρεις κορυφαίες αμερικανικ­ές αεροπορικέ­ς εταιρείες, την American, την Delta και τη United, καθώς και τα συνδικάτα τους, έστειλε επιστολή στο υπουργείο Μεταφορών και στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ κατηγορώντ­ας τους Κινέζους ανταγωνιστ­ές της για αθέμιτο «πλεονέκτημ­α», καθώς συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στον ρωσικό εναέριο χώρο. Αντίθετα, οι αμερικανικ­ές εταιρείες επιβαρύνον­ται από τα λειτουργικ­ά έξοδα μεγαλύτερω­ν διαδρομών, καθώς σταμάτησαν να πετούν πάνω από τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων.

 ?? ?? Ο Όλαφ Σολτς ήταν ο πρώτος Δυτικός ηγέτης που είχε επισκεφτεί τον Πρόεδρο Σι μετά την επανεκλογή του τον Νοέμβριο του 2022
Ο Όλαφ Σολτς ήταν ο πρώτος Δυτικός ηγέτης που είχε επισκεφτεί τον Πρόεδρο Σι μετά την επανεκλογή του τον Νοέμβριο του 2022

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece