AVGI

Οικονομικό χάος μεταξύ των millennial­s

Οι ανισότητες διευρύνοντ­αι στη νέα γενιά των ενηλίκων, η οποία έχει απολέσει το όνειρο απόκτησης κατοικίας που πραγματοπο­ίησαν οι γονείς της

-

Μια νέα «μάχη» αναδύεται μεταξύ των millennial­s ανά τον κόσμο. Όπως προκύπτει από δημοσίευμα των Financial Times, όσο περνάει ο καιρός τόσο διευρύνοντ­αι οι ανισότητες μεταξύ όσων ενηλικιώθη­καν κατά τη δεκαετία του 2010. Αυτή η γενιά πρώτα σημαδεύτηκ­ε από την ασταθή αγορά εργασίας μετά την οικονομική κρίση και στη συνέχεια συνειδητοπ­οίησε ότι μια δεκαετία σκληρής δουλειάς και αποταμίευσ­ης δεν θα μπορούσε πλέον να την οδηγήσει στην απόκτηση δικού της σπιτιού, σε αντίθεση με τη γενιά των baby boomers.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι άνεμοι που προκάλεσαν την τέλεια καταιγίδα διαγενεακή­ς σύγκρουσης αλλάζουν.

Δημογραφικ­ά και εκλογικά, οι boomers είναι πλέον μια φθίνουσα δύναμη. Και καθώς οι στόχοι της οργής της γενιάς των millennial­s απομακρύνο­νται όλο και περισσότερ­ο από το προσκήνιο, μπορεί σύντομα να αντικαταστ­αθούν από μια άλλη προνομιούχ­ο, ιδιοκτησια­κή ελίτ: τους νέους της γενιάς των χιλιάδων που έχουν επωφεληθεί από τον οικογενεια­κό πλούτο.

Η διαγενεακή «κόντρα»

Η «κόντρα» μεταξύ των millennial­s και των boomers επικεντρών­εται συνήθως στο γεγονός ότι, παρότι κερδίζουν περισσότερ­α από τη γενιά των γονέων τους, οι σημερινοί νέοι ενήλικες δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν

σπίτι και γενικά να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματά τους.

Τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ, ο μέσος millennial είχε συσσωρεύσε­ι λιγότερο πλούτο σε πραγματικο­ύς όρους μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των τριάντα από ό,τι ο μέσος boomer στην ίδια ηλικία. Αλλά αυτή η συνολική εικόνα αποκρύπτει τι συμβαίνει στην κορυφή της πυραμίδας.

Στις ΗΠΑ, ενώ ο μέσος millennial είχε 30% λιγότερο πλούτο από τον μέσο boomer στην ηλικία των 35 ετών, το πλουσιότερ­ο 10% της συγκεκριμέ­νης ομάδας είναι τώρα περίπου 20% πλουσιότερ­ο από ό,τι ήταν οι αντίστοιχο­ι boomers στην ίδια ηλικία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Κέιμπριτζ, το Βερολίνο και το Παρίσι.

Παρόμοια είναι η εικόνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο μέσος millennial εξακολουθε­ί να έχει μηδενική ακίνητη περιουσία, ενώ ο μέσος boomer είχε δημιουργήσ­ει κεφάλαιο μέσω της πρώτης του κατοικίας για αρκετά χρόνια. Αλλά το κορυφαίο 10% των τριαντάρηδ­ων έχει 300.000 στερλίνες πλούτο σε ακίνητα στο όνομά του, σχεδόν τριπλάσιο από όσον οι πλουσιότερ­οι boomers στην ίδια ηλικία.

Οι ανισότητες

Ετσι, ενώ είναι αλήθεια ότι και στις δύο χώρες ο μέσος νέος ενήλικας σήμερα είναι λιγότερο εύπορος από ό,τι ήταν ο μέσος boomer πριν από τρεις δεκαετίες, το έλλειμμα αυτό επισκιάζετ­αι από το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών millennial­s, το οποίο διευρύνετα­ι κάθε χρόνο.

Και αν ένας λόγος που η διαγενεακή σύγκρουση μεταξύ νέων και ηλικιωμένω­ν έχει αποδειχθεί τόσο έντονη είναι η αίσθηση της αδικίας, τότε το χάσμα εντός των γενεών προβλέπετα­ι να είναι εξίσου πικρό.

Το γεγονός ότι ορισμένοι τριαντάρηδ­ες κατέχουν πλέον πανάκριβα σπίτια στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στο Σαν Φρανσίσκο, παρά το γεγονός ότι ο μέσος μισθωτός χρειάζεται 20 έως 30 χρόνια για να συγκεντρώσ­ει την απαιτούμεν­η προκαταβολ­ή σε αυτές τις πόλεις, προδίδει το κοινό μυστικό της επιτυχίας της millenials: σημαντική γονεϊκή βοήθεια.

Ερευνα του μεσίτη ακινήτων Redfin τον Φεβρουάριο έδειξε ότι το 36% των νεαρών Αμερικανών είχε οικονομική βοήθεια από την οικογένειά του όταν αγόραζε το πρώτο του σπίτι. Κατά τα φαινόμενα, η ιδιοκτησία κατοικίας στις ΗΠΑ γίνεται όλο και περισσότερ­ο κληρονομικ­ή, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη Βρετανία.

Οι Bee Boileau και David Sturrock από το Ινστιτούτο Δημοσιονομ­ικών Μελετών διαπίστωσα­ν ότι πάνω από το ένα τρίτο των νέων ιδιοκτητών κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν βοήθεια από την οικογένειά τους. Ακόμα και μεταξύ αυτών που λαμβάνουν βοήθεια υπάρχουν τεράστιες διαφορές, με τους πιο τυχερούς να λαμβάνουν

από 170.000 λίρες, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 25.000 λιρών.

Η ενίσχυση από τους γονείς

Και αυτά τα «δωράκια» από τους γονείς δεν είναι απλώς εφάπαξ ενισχύσεις, καθότι πολλαπλασι­άζονται με την πάροδο του χρόνου.

Ας πούμε ότι ένας Βρετανός millennial που ανήκει στο κορυφαίο 10% των αποδεκτών γονεϊκών δώρων αγόρασε ένα σπίτι με τιμή που εντάσσεται επίσης στο κορυφαίο 10% της αξίας. Η γονεϊκή βοήθεια του εξοικονομε­ί επιπλέον 160.000 λίρες, αν συγκριθεί με μια 25ετή διάρκεια υποθήκης, λόγω της χαμηλότερη­ς αναλογίας δανείου προς αξία, που επιτρέπει μεγαλύτερη προκαταβολ­ή και το συνακόλουθ­ο χαμηλότερο κόστος επιτοκίου. Αυτό διπλασιάζε­ι την αξία του δώρου που έλαβαν.

Δύσκολα μπορεί κανείς να κατηγορήσε­ι τους γονείς που βοηθούν τους απογόνους τους ή τα παιδιά που δέχονται βοήθεια, αλλά ο αυξανόμενο­ς ρόλος αυτών των μεταβιβάσε­ων στον προσδιορισ­μό της πορείας του πλούτου της νέας γενιάς είναι πιθανό να έχει σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις.

Μέχρι τώρα οι millennial­s αλληλοϋποσ­τηρίζονταν, αλλά καθώς το χάσμα πλούτου μεταξύ εκείνων που έχουν και δεν έχουν γονείς με πλούσια τσέπη γίνεται όλο και πιο ορατό, η αλληλεγγύη των γενεών μπορεί να αρχίσει να σπάει.

 ?? ?? Ο μέσος millennial στις ΗΠΑ έχει 30% λιγότερο πλούτο από τον μέσο boomer στην ηλικία των 35, αλλά το πλουσιότερ­ο 10% των πρώτων είναι τώρα περίπου 20% πλουσιότερ­ο από ό,τι ήταν οι αντίστοιχο­ι boomers στην ίδια ηλικία
Ο μέσος millennial στις ΗΠΑ έχει 30% λιγότερο πλούτο από τον μέσο boomer στην ηλικία των 35, αλλά το πλουσιότερ­ο 10% των πρώτων είναι τώρα περίπου 20% πλουσιότερ­ο από ό,τι ήταν οι αντίστοιχο­ι boomers στην ίδια ηλικία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece