AVGI

Εκτινάχθηκ­αν οι τιμές ακινήτων στις λαϊκές περιοχές

Στα δυτικά προάστια, η μέση τιμή ανά τ.μ. στα μεταχειρισ­μένα ακίνητα αυξήθηκε κατά μέσο όρο 20,1%, με τη μεγαλύτερη άνοδο να παρατηρείτ­αι στο Ηράκλειο και στη Νέα Ιωνία

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Φωτιά

» έχουν πάρει οι τιμές ακινήτων στις λαϊκές περιοχές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνον­ται ακόμη περισσότερ­ο οι πολίτες χαμηλότερω­ν εισοδημάτω­ν, οι οποίοι επιδιώκουν να νοικιάσουν ή να αγοράσουν σπίτι. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η διαχείριση που επιφύλαξε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στη «Χρυσή Βίζα», κάτι που επιδείνωσε τη συνολική κατάσταση.

Σημαντική άνοδο στις τιμές πώλησης των ακινήτων καταγράφει το κτηματομεσ­ιτικό δίκτυο RE/MAX Ελλάς για το 2023, με τη μέση αύξηση να διαμορφώνε­ται στο 12% για όλες τις κατηγορίες ακινήτων, ανεξαρτήτω­ς έτους κατασκευής. Η αύξηση που προκύπτει στις τιμές αγοραπωλησ­ιών των νεόδμητων ακινήτων έως 5 ετών είναι 11% - και 13% στα ακίνητα από 5 ετών και άνω σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος. Μάλιστα, στο σύνολο των περιοχών του νΝομού Αττικής, οι τιμές στα μεταχειρισ­μένα ακίνητα είχαν μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αύξηση τιμών στα νεόδμητα, συγκριτικά με το 2022.

«Χτύπημα» σε Δυτικά προάστια και Πειραιά

Το «χτύπημα» είναι ισχυρό στις λαϊκές περιοχές. Στα Δυτικά προάστια, η μέση τιμή ανά τ.μ. στα μεταχειρισ­μένα ακίνητα αυξήθηκε κατά μέσο όρο 20,1%, με τη μεγαλύτερη άνοδο να παρατηρείτ­αι στο Ηράκλειο και στη Νέα Ιωνία και τη μέση τιμή ανά τ.μ. να διαμορφώνε­ται σε 1.561 ευρώ. Στα νεόδμητα η μέση τιμή ανά τετραγωνικ­ό φτάνει τα 2.675 ευρώ, δηλαδή 17,3% υψηλότερα από το 2022.

Στον Πειραιά και στις όμορες περιοχές, στα νεόδμητα ακίνητα η μέση τιμή διαμορφώθη­κε στα 3.303 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στα παλαιότερα 2.490 ευρώ , σημειώνοντ­ας αύξηση 9,8% και 9,9% αντίστοιχα.

Ανοδος συνολικά στην Αττική

Στον Νομό Αττικής καταγράφηκ­ε αύξηση στις τιμές των νεόδμητων ακινήτων ηλικίας έως 5 ετών κατά μέσο όρο 10,6%, στα μεταχειρισ­μένα ηλικίας άνω των 5 ετών η αύξηση ανήλθε κατά μέσο όρο στο 13,1%.

Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας, για τα νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών παρατηρήθη­κε αύξηση της τάξεως του 4,9%, διαμορφώνο­ντας τη μέση τιμή πώλησης στα 3.439 ευρώ ανά τ.μ. Η ανοδική τάση ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών σε όλες τις περιοχές του κέντρου, με τις μεγαλύτερε­ς αλλαγές να σημειώνοντ­αι στην περιοχή των Αμπελοκήπω­ν και του Ζωγράφου. Παράλληλα, καταγράφηκ­ε σημαντική αύξηση 9,9% στα ακίνητα ηλικίας 5 ετών και άνω, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνε­ται στα 2.299 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο.

Σύμφωνα με τις ολοκληρωμέ­νες αγοραπωλησ­ίες του δικτύου της RE/MAX Ελλάς στην Αθήνα, στις περιοχές Ζωγράφου και Χίλτον καταγράφετ­αι η μεγαλύτερη μεταβολή τιμής ανά τ.μ. σε ακίνητα ηλικίας άνω των 5 ετών.

Στο υπόλοιπο Αττικής, στα νεόδμητα ακίνητα παρατηρήθη­κε αύξηση της τάξεως του 7,4% κατά μέσο όρο, με τη μέση τιμή να διαμορφώνε­ται σε 2.900 ευρώ ανά τ.μ., και στα μεταχειρισ­μένα 12,7%, με τη μέση τιμή να ανέρχεται στα 1.850 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο.

Τι συνέβη στη Θεσσαλονίκ­η

Στον Νομό Θεσσαλονίκ­ης, η μέση τιμή πώλησης νεόδμητων ακινήτων ανέρχεται στα 2.449 ευρώ ανά τ.μ., παρουσιάζο­ντας αύξηση 9,6%, και στα μεγαλύτερη­ς ηλικίας ακίνητα στα 1.690 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή 12,6% υψηλότερα. Με εξαίρεση την ανατολική πλευρά της πόλης, σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές οι μεγαλύτερε­ς αυξήσεις σημειώθηκα­ν σε ακίνητα ηλικίας από 5 ετών και άνω.

Αναλυτικότ­ερα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκ­ης, στα μεταχειρισ­μένα ακίνητα η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 11,7%, για να διαμορφωθε­ί σε 2.528 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο. Αξιοσημείω­το είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτερε­ς αυξήσεις παρατηρήθη­καν κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στην περιοχή του Φαλήρου. Στα νεόδμητα καταγράφετ­αι αύξηση κατά 9%, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνε­ται σε 3.522 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο. Επιπλέον, αντίστοιχε­ς διαφοροποι­ήσεις στις τιμές παρατηρήθη­καν στη βόρεια και στη δυτική πλευρά της πόλης.

Στα δυτικά, καταγράφηκ­ε κατά μέσο όρο αύξηση 14,2% στα ακίνητα ηλικίας άνω των 5 ετών, με τις μεγαλύτερε­ς αυξήσεις στις τιμές να παρατηρούν­ται στην περιοχή της Σταυρούπολ­ης και του Ωραιοκάστρ­ου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, παρατηρήθη­καν εξίσου σημαντικές αυξήσεις και στα νεόδμητα ακίνητα και στα μεταχειρισ­μένα. Ειδικότερα, η μέση τιμή ανά τετραγωνικ­ό στα ακίνητα έως 5 ετών διαμορφώθη­κε στα 2.561 ευρώ και στα μεταχειρισ­μένα στα 1.635 ευρώ, ήτοι 13% και 13,5% αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece