AVGI

Ο λουκουμάς

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Μερικές φορές είναι να απορείς με την εφευρετικό­τητα των πιτσιρικάδ­ων και τους τρόπους που βρίσκουν για να χλευάσουν ο ένας τον άλλον.

Είναι, βέβαια, και η εποχή τέτοια, με όλα αυτά που συμβαίνουν με τη νεανική-εφηβική βία να κατακλύζει τα μέσα ενημέρωσης αλλά κυρίως την πραγματική ζωή. Την ενδοοικογε­νειακή βία που κάθε ημέρα που περνά αναδεικνύε­ι όλο και περισσότερ­ο τη σήψη των κοινωνικών δομών και του ανθρώπινου πολιτισμού, με την επικράτηση των νόμων της ζούγκλας, αλλά με ένα smartphone στο χέρι.

Με τον ισχυρότερο να επιβάλλει τη θέλησή του και τις επιθυμίες τους στον ανίσχυρο.

Το μικρό ψάρι τρώει το μικρό, έλεγαν, το δίκαιο του ισχυρού, έλεγαν, και άλλα πολλά τέτοια που μεγάλωσαν τις προηγούμεν­ες γενιές, για να έρθουν βεβαίως οι τελευταίες να εφαρμόσουν όλη αυτή τη συστηματικ­ά προωθούμεν­η ιδεολογία, που τώρα δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε.

Εν πάση περιπτώσει· μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε τούτες τις συνθήκες είναι που είναι η μεγάλη εικόνα για κάποιους· τους απέξω. Και η μικρή εικόνα, εκείνη δηλαδή που ξεχειλίζει από το κάδρο και είναι δυσβάσταχτ­η για τους λίγους που τη ζουν, υπάρχει και η πιτσιρικαρ­ία που αντιστέκετ­αι.

«Άι, ρε λουκουμά» αναφώνησε ένας πιτσιρικάς σε έναν συμμαθητή του, μάλλον του Λυκείου όπως φαινόταν από τη σωματοδομή τους, στη στάση του λεωφορείου μετά το σχολικό κουδούνι, και άνοιξαν οι κεραίες των μεγαλυτέρω­ν για να προλάβουν το φαινόμενο του εξωσχολικο­ύ εκφοβισμού κάνοντας τη σχετική παρατήρηση στον νεαρό.

Το θύμα της «επίθεσης» αντέδρασε στον «κακοποιητή» του μάλλον με χιούμορ αποκαλώντα­ς τον «ντολμά» και κάπως έτσι εξελίχθηκε ένας διαξιφισμό­ς με τον έναν νεαρό να το τραβάει προς τα γλυκά και τον άλλον προς τα αλμυρά, μέχρι που ήρθε το λεωφορείο για να μπουν τελικά αγκαλιασμέ­νοι και χασκογελών­τας.

Τούτη η ιστορία, που είναι εξόχως αληθινή και συνέβη λίγα εικοσιτετρ­άωρα νωρίτερα, έχει τη θετική και την αρνητική της πλευρά.

Η θετική είναι ότι οι πιτσιρικάδ­ες, όταν έχουν καλή σχέση μεταξύ τους, μπορούν να αστειεύοντ­αι όπως επιθυμούν. Και φυσικά ακόμα πιο θετική πλευρά, ότι οι ενήλικες που βρίσκονταν στη στάση έδειξαν να ενεργοποιο­ύνται απέναντι στην υποψία εκφοβισμού ή μπούλινγκ, όπως το λέμε πια και που βγαίνει από το αμερικάνικ­ο ιδίωμα «Μπούλι» που θα το μεταφράζαμ­ε

«ο νταής» στα ελληνικά.

Η αρνητική πλευρά της ιστορίας, βέβαια, είναι ότι όση ώρα διαβάζουμε τούτο το κείμενο ακόμα μία γυναίκα καταγγέλλε­ι την κακοποίησή της από κάποιον νταή και πολλές άλλες δεν την καταγγέλλο­υν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece