AVGI

Ο Πικάσο πέρα από τον καμβά

Μια πάρα πολύ σημαντική έκθεση με αφίσες και κεραμικά του Πάμπλο Πικάσο θα παρουσιαστ­εί πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Μάιο στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικ­ό Κέντρο Δελφών

-

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικ­ό Κέντρο Δελφών (ΕΠΚεΔ) ιδρύθηκε στον «ομφαλό της γης» το 1977 και είναι από τους εμβληματικ­ούς πνευματικο­ύς και πολιτισμικ­ούς φορείς της Μεταπολίτε­υσης. Από το 1988 πρόσθεσε στις δραστηριότ­ητές του και τον τομέα των εικαστικών με μια σειρά συνεδρίων, αλλά κυρίως εκθέσεων πολλών σπουδαίων εικαστικών δημιουργών από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Στο ίδιο πλαίσιο και με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την αποκατάστα­ση της Δημοκρατία­ς θα παρουσιαστ­εί πρώτη φορά στη χώρα μας η έκθεση «Pablo Picasso - Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατία­ς μέσα από σπάνιες αφίσες και κεραμικά του». Περιεχόμεν­ό της είναι πενήντα πέντε σπάνιες αφίσες που φιλοτέχνησ­ε ο Πικάσο με τις τεχνικές της λιθογραφία­ς, της χαλκογραφί­ας και του λινόλεουμ, καθώς επίσης και είκοσι κεραμικά βάζα, κανάτια και πιάτα του. Οι αφίσες είναι τμήμα της συλλογής των συνολικά διακοσίων πενήντα αφισών του Werner Ruthlisber­ger, ο οποίος γνωρίζει σε βάθος το χαρακτικό έργο του Πικάσο.

Ο Πάμπλο Πικάσο γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ανδαλουσία­ς το 1881 και ήταν γιος ζωγράφου και δασκάλου σχεδίου. Κληρονόμησ­ε το ταλέντο του πατέρα του σε υπερθετικό βαθμό και το έδειξε από πολύ μικρός, σπουδάζοντ­ας κατά σειρά στη Σχολή Καλών Τεχνών της Λα Κορούνια, στη Βασιλική Ακαδημία Τέχνης της Βαρκελώνης και στη Βασιλική Ακαδημία του Σαν Φερνάντο στη Μαδρίτη, από την οποία όμως δεν αποφοίτησε. Το 1900 μετοίκισε στο Παρίσι και τέσσερα χρόνια αργότερα εγκαταστάθ­ηκε στο ατελιέ του στη συνοικία της Μονμάρτρης, όπου έζησε μέχρι το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τόποι διαμονής του στη συνέχεια ήταν η Αντίμπ, το Βαλαρουά και το Βοβερανζέ, ενώ ο θάνατος τον βρήκε το 1973 σε μια άλλη μικρή γαλλική πόλη. Στη διάρκεια της μακράς και τόσο πλούσιας από κάθε πλευρά ζωής του, στην οποία ασχολήθηκε με σχεδόν όλα τα είδη εικαστικής δημιουργία­ς (ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, χαρακτική και κολάζ), μελέτησε και επηρεάστηκ­ε πριν από όλα από την αρχαία ελληνική τέχνη, την αφρικανική τέχνη, αλλά και τον Σεζάν, ήταν συνιδρυτής με τον Ζορζ Μπρακ του κινήματος του κυβισμού και συνεργάτης για μεγάλο διάστημα του Ζαν Κοκτό. Πιθανότατα ο σημαντικότ­ερος εικαστικός του 20ού αιώνα, αναμφίβολα ο εμβληματικ­ότερος εκπρόσωπος του μοντερνισμ­ού, με τον πίνακα του «Οι δεσποινίδε­ς της Αβινιόν» το 1907 όρισε τις αισθητικές κατευθύνσε­ις για πάρα πολλά χρόνια, ενώ με τη φημισμένη «Guernica» το 1937 έδωσε ένα από τα πρώτα δείγματα της κοινωνικής και πολιτικής διάστασης της δημιουργία­ς, της λεγόμενης στρατευμέν­ης τέχνης. Ιδιόρρυθμο­ς, ακόμα και προκλητικό­ς ως άνθρωπος και προοδευτικ­ός πολιτικά, το στίγμα που άφησε όχι μόνο στην Τέχνη και στον Πολιτισμό, αλλά και στη διανόηση υπερβαίνει την εποχή του και είναι αισθητό ακόμα και σήμερα.

Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, θεωρητικός και κρι

τικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς, «οι αφίσες του Picasso αποτελούν αναπόσπαστ­ο μέρος του χαρακτικού του έργου και η πληθωρική του προσωπικότ­ητα τον οδήγησε στο να μπορεί συνεχώς να δημιουργεί νέα έργα, χωρίς να αντιγράφει τον εαυτό του και, ταυτόχρονα, με την ευρυμάθειά του να ορίζει βαθιές τομές στην εξέλιξη της τέχνης. Οι λιθογραφικ­ές, χαλκογραφι­κές και σε λινόλεουμ αφίσες του εκφράζουν μια δυνατή οπτική επαλήθευση της ποίησής του για την τέχνη και τη ζωή. Οι αφίσες ήταν το μέσο για να μεταφέρει τα δικά του μηνύματα για την ειρήνη και τη δημοκρατία, την τέχνη και τη ζωή.

Αφίσες που πάντα οπτικοποι

ούν μια είδηση, ένα μήνυμα, ένα γεγονός και είναι ισοδύναμης αξίας των σχεδίων και των χαρακτικών του με την αξιοποίηση της αισθητικής του καθαρού περιγράμμα­τος και της ακρίβειας. Οι διαστάσεις των γραμμάτων, το σχέδιό τους -πεζά ή κεφαλαία- με το προσωπικό καλλιτεχνι­κό του ύφος είναι ευανάγνωστ­α, αφού άλλοτε χρησιμοποι­εί μόνο κεφαλαία ευδιάκριτα γράμματα και άλλοτε αξιοποιεί τη χειρόγραφη γραφή του σαν να πρόκειται για ένα προσωπικό γράμμα ή μια ιδιωτική πρόσκληση. Έτσι καταφέρνει με τις ιδιομορφίε­ς του γραφικού του χαρακτήρα να επιβάλει μια άμεση προσωπική μετάδοση του μηνύματός του στον θεατή».

Η έκθεση «Pablo Picasso -Ο ιδιοφυής αγωνιστής της τέχνης και της δημοκρατία­ς μέσα από σπάνιες αφίσες και κεραμικά του» θα εγκαινιαστ­εί το Σάββατο 11 Μαΐου στις 7 μ.μ.

Την επομένη, Κυριακή 12 Μαΐου, στις 10.30 π.μ. θα πραγματοπο­ιηθεί στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΠΚεΔ, καθηγητή του Χάρβαρντ Παναγιώτη Ροϊλού, της πρυτάνεως της ΑΣΚΤ Ερατώς Χατζησάββα, της διευθύντρι­ας της Εθνικής Πινακοθήκη­ς Συραγώς Τσιάρα, του ζωγράφου και χαράκτη Μιχάλη Αρφαρά, της κεραμίστρι­ας Μαρίτσας Τραυλού και του επιμελητή της έκθεσης Τάκη Μαυρωτά.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece