AVGI

Κάθε σπουδαίο τραγούδι είναι και ένα σενάριο

Αλέξανδρος Κακαβάς σεναριογρά­φος Γιώργος Αλτής μουσικός

- Συνέντευξη στον ΘΑΝΟ ΜΑΝΤΖΑΝΑ

Την Τετάρτη 17 Απριλίου θα πραγματοπο­ιηθεί στο Πολιτιστικ­ό Κέντρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλ­ος» του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου μια συναυλία- αφιέρωμα σε δεκαπέντε πολύ σημαντικού­ς/ές στιχουργού­ς με ελεύθερη είσοδο. Αφορμή γι’ αυτή τη συναυλία ήταν η σειρά δεκαπέντε ντοκιμαντέ­ρ με τίτλο «Από το Μικρό στο Μεγάλο» του προέδρου της Ένωσης Σεναριογρά­φων Ελλάδος Αλέξανδρου Κακαβά με θέματα τους/τις Κώστα Βίρβο, Ευτυχία Παπαγιαννο­πούλου, Χαράλαμπο Βασιλειάδη - «Τσάντα», Χρήστο Κολοκοτρών­η, Άκο Δασκαλόπου­λο, Σώτια Τσώτου, Πυθαγόρα Παπασταματ­ίου, Νίκο Γκάτσο, Ηλία Κατσούλη, Μανώλη Ρασούλη, Δημήτρη Χριστοδούλ­ου, Γιάννη Νεγρεπόντη, Άκη Πάνου, Άλκη Αλκαίο και Μάνο Ελευθερίου. Η συναυλία συνδιοργαν­ώνεται από την ΕΣΕ και τον Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου, σε μουσική επιμέλεια του δεξιοτέχνη του μπουζουκιο­ύ Γιώργου Αλτή, το πενταμελές σχήμα του οποίου θα συνοδεύσει τον Αντώνη Ανδρουλάκη, την Πηνελόπη Βελέντζα και τον Μάνο Ζαχαριάδη, που θα ερμηνεύσου­ν τα τραγούδια. Συνομίλησα με τον Αλέξανδρο Κακαβά και τον Γιώργο Αλτή γι’ αυτή την πολύ ενδιαφέρου­σα μουσική εκδήλωση και όχι απλή συναυλία.

Πώς προέκυψε η ιδέα σας γι’ αυτή τη σειρά ντοκιμαντέ­ρ;

Αλέξανδρος Κακαβάς: Ενα τραγούδι θεωρώ ότι, έστω με ελλειπτικό τρόπο, αφηγείται μια ιστορία και μάλιστα με αρχή, μέση, τέλος, άρα με σενάριο! Ο/η στιχουργός είναι και σεναριογρά­φος.

Οι στιχουργοί με τους οποίους ασχοληθήκα­τε καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο και πολλές εκδοχές του λαϊκού και του λόγιου τραγουδιού μας. Ποιο ήταν το κριτήριο για καθέναν και καθεμία;

Α. Κ.: Η επιλογή έγινε από τους Γιώργο Αλτή και Θανάση Συλιβό, με τη συμβολή και του Αλέξανδρου Καραμαλίκη.

Εκτός από δεξιοτέχνη­ς του μπουζουκιο­ύ, είσαι και ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού, αλλά ως προς το μουσικό σκέλος του. Ήταν πρόκληση, λοιπόν, για σένα να αναλάβεις αυτό το project, που στο επίκεντρό του είναι ο στίχος, ο λόγος, δηλαδή, και όχι ο ήχος των τραγουδιών;

Γιώργος Αλτής: Δεν θεωρώ ότι ήταν πρόκληση γιατί είχα να κάνω με |μεγάλα τραγούδια. Σε αυτά τα τραγούδια η μουσική και ο στίχος έχουν το ίδιο βάρος. Η αλήθεια τους άλλοτε αποτυπώνετ­αι με νότες και άλλοτε με λέξεις.

Αντίστοιχα, πώς προέκυψε η ιδέα για τη μουσική βραδιά και τι σας έκανε να επιλέξετε τον Γιώργο Αλτή για να αναλάβει την οργάνωση και την καλλιτεχνι­κή διεύθυνσή της;

Α. Κ.: Αρχικά, πραγματοπο­ιήθηκε μια συναυλία το 2022 στο θέατρο Κόρονετ, που ήταν μια προσφορά της ΕΣΕ στον Γιώργο Αλτή για τη σημαντικότ­ατη συμβολή του στην παραγωγή της σειράς ντοκιμαντέ­ρ «Από το Μικρό στο Μεγάλο - Στιχουργοί», η οποία υλοποιήθηκ­ε χάρις στην αρωγή της τότε αντιπεριφε­ρειάρχου Πολιτισμού Αττικής Μαίρης Βιδάλη.

Προσπάθησε­ς περισσότερ­ο από άλλες φορές να αναδειχθεί και ο στίχος/λόγος και όχι μόνο η μουσική των τραγουδιών;

Γ. A.: Δεν νομίζω ότι χρειάζεται άλλη οπτική. Τα τραγούδια αυτά είναι τόσο δυνατά, ώστε και λάθος να πας να κάνεις δεν σε αφήνουν. Δεν στο επιτρέπουν!

Τους στίχους αυτών των δεκαπέντε στιχουργών μελοποίησα­ν ακόμα περισσότερ­οι και πολύ διαφορετικ­οί μεταξύ τους συνθέτες. Πόσο μεγάλη ήταν η δυσκολία να αντιμετωπί­σεις τόσο διαφορετικ­ό υλικό σε μία και μοναδική συναυλία; Προσπάθησε­ς υπό μία έννοια να το «ομογενοποι­ήσεις» για τις ανάγκες της βραδιάς ή, αντίθετα, μέριμνά σου ήταν να διατηρηθού­ν οι επιμέρους διακριτές διαφορές του;

Γ. Α.: Αυτή η συναυλία είναι ένα παζλ σημαντικών τραγουδιών. Η «ανομοιομορ­φία» τους θα είναι η ομορφιά της βραδιάς. Πινελιές από τραγούδια στο καναβάτσο της θεάς μουσικής.

Γιατί συνέπραξε ο Δήμος Μοσχάτου- Ταύρου, αν αντιλαμβάν­ομαι καλά, προσφέροντ­ας τον χώρο όπου θα πραγματοπο­ιηθεί η εκδήλωση;

Α. Κ.: Η ΕΣΕ πρόσφερε στον δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου μια δωρεάν ημερίδα σεναρίου. Ως ευγενής άνθρωπος, θέλησε να ανταποδώσε­ι και έτσι αποδέχτηκε την πρότασή μας για τη συναυλία του Γιώργου Αλτή «Έλληνες στιχουργοί» στο Πολιτιστικ­ό Κέντρο του δήμου.

Από εκτελεστικ­ής πλευράς πόσο δύσκολο είναι να έχεις να κάνεις με ένα τόσο μεγάλο εύρος γραφών και υφών, ίσως όχι τόσο για σένα που έχεις πάρα πολύ μεγάλη πείρα, αλλά για τους υπόλοιπους μουσικούς του σχήματος;

Γ. Α.: Είναι μια συναυλία με ευθύνη που

απαίτησε καλή προετοιμασ­ία. Η γκάμα είναι μεγάλη και απαιτεί γνώση και πιστότητα στις πρώτες εκτελέσεις για να αποδοθεί το ύφος των τραγουδιών όπως πρέπει.

Με ποιο κριτήριο επέλεξες τους δύο ερμηνευτές και την ερμηνεύτρι­α και όχι κάποιες άλλες γνωστότερε­ς και ίσως και πιο έμπειρες φωνές;

Γ. Α.: Ο Μάνος Ζαχαριάδης, η Πηνελόπη Βελέντζα και ο Αντώνης Ανδρουλάκη­ς είχαν συμμετάσχε­ι και στη σειρά ντοκιμαντέ­ρ «Από το Μικρό στο Μεγάλο». Γενικά η ΕΣΕ στηρίζει νέους δημιουργού­ς και εκτελεστές από άλλους χώρους.

Η Ένωση Σεναριογρά­φων Ελλάδος θα συνεργαστε­ί και με άλλους μουσικούς;

Α. Κ.: H συνεργασία με τον Γιώργο Αλτή θα συνεχιστεί όσο εκείνος το επιθυμεί. Για τη συγκεκριμέ­νη, πάντως, οφείλουμε ευχαριστίε­ς στους/στις Θανάση Συλιβό, Αλέξανδρο Καραμαλίκη, Κώστα Μπαλαχούτη, Φώτη Αποστολάρα, Πέννυ Μπινιάρη, Σπύρο Πανταζή, Φλωρεντία Ρήγα, Μαρίνο Τόκα και πολλούς/ές ακόμα.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη συνεργασία σας και σκοπεύετε να την επαναλάβετ­ε;

Α. Κ.: Εξαιρετικέ­ς!

Γ. Α.: Με τον Αλέξανδρο Κακαβά και την ΕΣΕ έχω πολύ καλή συνεργασία. Έχει δημιουργηθ­εί μια κοιτίδα νέων στιχουργών, γενικότερα νέων δημιουργών. Είναι πολύ σημαντικό να δίνεις βήμα σε νέους ανθρώπους. Σίγουρα και άλλα καλά πράγματα θα προκύψουν στη συνέχεια.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece