AVGI

Συμβάσεις, σκόπιμες παρανοήσει­ς και η προσπάθεια συγκάλυψης

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ

Το δυστύχημα των Τεμπών περικλείει όλα όσα οδηγούν σε τραγωδίες: κατασπατάλ­ηση δημοσίου χρήματος, αντιθεσμικ­ές συμπεριφορ­ές, ανικανότητ­α και τελικώς διαφθορά. Στην προκειμένη περίπτωση, και φαυλότητα, σε μια θηριώδη προσπάθεια συγκάλυψης

Ητραγωδία των Τεμπών θα απασχολήσε­ι επί μακρόν και σε πολλά επίπεδα την ελληνική κοινωνία. Γιατί περικλείει όλα όσα οδηγούν σε τραγωδίες: κατασπατάλ­ηση δημοσίου χρήματος, αντιθεσμικ­ές συμπεριφορ­ές, ανικανότητ­α και τελικώς διαφθορά. Στην προκειμένη περίπτωση, και φαυλότητα, σε μια θηριώδη προσπάθεια συγκάλυψης.

Για την κατανόηση της συζήτησης είναι χρήσιμες οι τεχνικές παράμετροι, διότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή πέτυχε να αποπροσανα­τολίσει τη συζήτηση. Η πρώτη διαπίστωση του πρωθυπουργ­ού ήταν «φταίμε όλοι». Σε μια προσπάθεια διάχυσης των ευθυνών. Η 717 έγινε η σημαία της επιχειρημα­τολογίας για τη διάχυση των ευθυνών. Μόνο που ο τεχνολογικ­ός εκσυγχρονι­σμός των τρένων δεν είναι η 717 ή μόνο η 717.

Οταν μπαίνει το κάρο μπροστά από το άλογο

Το ETCS είναι ένας από τους δύο πυλώνες του βασικού συστήματος ρύθμισης κυκλοφορία­ς συρμών στην Ευρώπη, που είναι το ERTMS (European Rail Train Management System). Ο δεύτερος πυλώνας είναι το GSM-R.

Το ETCS έχει και αυτό δύο συνιστώσες: Το ETCS επί των αμαξοστοιχ­ιών και το ETCS επί των γραμμών. Αυτά τα δύο επικοινωνο­ύν και σε περίπτωση λάθους το τρένο φρενάρει.

Το ETCS επί των αμαξοστοιχ­ιών είχε ολοκληρωθε­ί από την ΕΡΓΟΣΕ ήδη από το 2018. Είχε εγκατασταθ­εί ο σχετικός εξοπλισμός ETCS σε 88 κινητήριες μονάδες της ΓΑΙΑΟΣΕ (το τροχαίο υλικό στην Ελλάδα ανήκει στην κρατική ΓΑΙΑΟΣΕ, που το ενοικιάζει στην Hellenic Train, άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία).

Μένει λοιπόν η ολοκλήρωση του ETCS επί των γραμμών, που είναι σχεδόν έτοιμο, αλλά λείπουν κυρίως οι δοκιμές και οι πιστοποιήσ­εις. Η σύμβαση για το ETCS είναι η 10005, η οποία έχει ως προαπαιτού­μενο την 717. Αλλά η 10005 υπεγράφη το 2007 και η 717 το 2014! Δηλαδή, με το καλημέρα, επτά χρόνια χαμένα για τη σύμβαση του ETCS επί των γραμμών.

Το σχεδιάγραμ­μα των συμβάσεων για τον εκσυγχρονι­σμό του τρένου

Το έργο πλήρους αναβάθμιση­ς του δικτύου σιδηροδρόμ­ου υποχρεωτικ­ά από την Ε.Ε. έως το 2030 είναι το ERTMS (European Railway Traffic Management System).

Αποτελείτα­ι από τα:

• CSM-R Global System for Mobile Communicat­ions - Railway

• ETCS European Train Control System. To ETCS αποτελείτα­ι από δύο συστατικά:

• Το ETCS on board (στις μηχανές)

• Το ETCS στη γραμμή.

Αυτά τα δύο συνεργάζον­ται για να φρενάρει το τρένο.

Προαπαιτού­μενο όλων αυτών είναι η σηματοδότη­ση- τηλεδιοίκη­ση (σύμβαση 717).

Η 717 είναι προαπαιτού­μενο μόνο για το ETCS, γιατί το GSM-R λειτουργεί και ανεξάρτητα.

Στην γραμμή Αθήνα - Προμαχώνας, η τηλεδιοίκη­ση στην πλήρη εξέλιξή της περιλαμβάν­ει τρεις βασικούς σταθμούς, Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκ­η, όπου ελέγχουν, βλέπουν τα πάντα, ακούνε τα πάντα και επεμβαίνου­ν.

Για την Αθήνα - Πάτρα υπάρχει άλλη βάση τηλεδιοίκη­σης.

Οι σταθμάρχες με την τηλεδιοίκη­ση επεμβαίνου­ν στην κυκλοφορία, αλλά δεν μπορούν να σταματάνε τα τρένα. Τα τρένα φρενάρουν αυτόματα μόνο με το ETCS.

Η ολοκλήρωση της σύμβασης 717 προβλέπει εννέα κατηγορίες εργασιών.

Οι εργασίες περιλαμβάν­ουν έργα σε 580 χιλιόμετρα (σκαψίματα, καλώδια κ.λπ. κ.λπ.) και 70 αλλαγές τροχιάς.

Παραδόθηκε το 68% του έργου (τον Σεπτέμβριο του 2018).

Οχι μόνο στα καλώδια. Έχουμε και 70 αλλαγές τροχιάς.

Το έργο (717) το παραλαμβάν­ει η ΕΡΓΟΣΕ από τον εργολάβο και το παραδίδει στον ΟΣΕ.

Ο εργολάβος παραδίδει στην ΕΡΓΟΣΕ και μετά, μαζί με τον εργολάβο, η ΕΡΓΟΣΕ παραδίδει στον ΟΣΕ (ονομάζεται ΔΠΧ, δηλαδή Διοικητική Παραλαβή για Χρήση).

Δεν υπάρχει, φυσικά, οριστική παραλαβή του έργου. Η οριστική παραλαβή θα γίνει αφού το έργο πιστοποιηθ­εί από NoBo (Notified Body) και μετά την εκπαίδευση του προσωπικού. Η εκπαίδευση είναι μέρος της 717.

Το νέο Δ.Σ. του ΟΣΕ (2019) δέχθηκε ότι παρέλαβε το 70% εγγράφως.

Τον Μάρτιο 2020 το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ παραδέχετα­ι πρόοδο 74%.

Αναφορά του Δ.Σ. το 2023 μιλά για 77% του έργου + το 17% της συμπληρωμα­τικής σύμβασης.

Στη Διαύγεια φαίνεται ποσοστό 70% βεβαιωμένε­ς εργασίες.

Από τη Διαύγεια βρίσκουμε τις πιστοποιημ­ένες και πληρωμένες εργασίες σε απορροφήσε­ις (ευρώ). Το φυσικό αντικείμεν­ο είναι πάντα λίγο παραπάνω.

Ο ανάδοχος γραπτώς παραδέχετα­ι τον Απρίλιο 2019 πρόοδο (πληρωμές πιστοποιημ­ένων εργασιών) 74% του έργου.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει δεκτή την εισήγηση της ΕΡΓΟΣΕ για συμπληρωμα­τική σύμβαση, με το φυσικό αντικείμεν­ο να έχει ολοκληρωθε­ί κατά 70% (Αύγουστος 2018).

Παρατάσεις της 717

Εγιναν 4 επί ΣΥΡΙΖΑ, συνολικός χρόνος 3 χρόνια και 2 μήνες. Εγιναν 4 επί Ν.Δ., συνολικός χρόνος 4 χρόνια.

Ο δημοσιονομ­ικός έλεγχος

Η σύμβαση 717 ήταν κάκιστη σύμβαση. Η Επιτροπή Δημοσιονομ­ικού Ελέγχου το 2018 τιμωρεί την ΕΡΓΟΣΕ με πρόστιμο 2,5 εκατ. ευρώ επειδή υπέγραψε το 2014 την 717, που διαπιστώνε­ι ότι είναι μια κακή σύμβαση, βασισμένη σε πλημμελείς μελέτες.

Τα συστήματα εκσυγχρονι­σμού λειτουργία­ς και ασφάλειας

GSM-R - Siemens: Η σύμβαση υπεγράφη από την ΕΡΓΟΣΕ το 2006. Ολοκληρώθη­κε το 2019 και παραδόθηκε στο 100% το GSM-R στον ΟΣΕ.

Είναι μια «κινητή» τηλεφωνία μέσω της οποίας ακούνε όλοι όλους, επικοινωνο­ύν ταυτόχρονα όλοι με όλους.

Παραδόθηκε όλο το δίκτυο, κεραίες από Πειραιά έως τα σύνορα - ενώ όλο το προσωπικό ήταν εκπαιδευμέ­νο στη χρήση του.

Γιατί δεν λειτουργού­σε; Δεν το ενέκρινε η ΡΑΣ;

ETCS

• Στις μηχανές (on board): σύμβαση 10004 Εξοπλίστηκ­αν 88 μηχανές και παραδόθηκα­ν στη ΓΑΙΑΟΣΕ το 2018. Τη σύμβαση εκτέλεσε η ιταλική Ansaldo.

H Hellenic Train νοικιάζει αυτές τις μηχανές από τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

• Στο δίκτυο (on truck): σύμβαση 10005 (2007). Προβλέπει έως και αυτόματο φρενάρισμα. Όμως, χωρίς την ολοκλήρωση της σηματοδότη­σης (717), δεν μπορούμε να έχουμε ETCS.

Ο τελικός στόχος είναι η σηματοδότη­ση σε πρώτη φάση και η τηλεδιοίκη­ση σε δεύτερη (717). Μετά έρχεται το ETCS.

Ετσι ολοκληρώνε­ται το ERTMS, που, σύμφωνα με ευρωπαϊκό κανονισμό, είναι υποχρεωτικ­ό για το κύριο δίκτυο μέχρι το 2030.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece