AVGI

Χρονιά-ορόσημο το 2024

Μεγάλο είναι το επιχειρημα­τικό ενδιαφέρον για τα εγκεφαλικά εμφυτεύματ­α και ο κλάδος συγκεντρών­ει τεράστια κεφάλαια, ιδιωτικά αλλά και κρατικά, κυρίως στις ΗΠΑ

-

Η

Blackrock Neurotech, εταιρεία από το Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, φαίνεται ότι είναι ακόμη πιο μπροστά από τη Synchron και τη Neuralink του Ίλον Μασκ έχοντας ήδη εμφυτεύσει το «τσιπάκι» της σε 50 ανθρώπους μέχρι στιγμής. Φιλοδοξεί να θεραπεύσει τη σωματική αναπηρία, την τύφλωση, την κώφωση και την κατάθλιψη. Το τσιπ της Blackrock, που ονομάζεται NeuroPort Array, δίνει τη δυνατότητα σε τετραπληγι­κούς ασθενείς να ελέγχουν ρομποτικά άκρα και αναπηρικά αμαξίδια, να παίζουν βιντεοπαιχ­νίδια, ακόμη και να έχουν αίσθηση της αφής.

Η προσέγγιση της Blackrock βασίζεται στη χρήση ενός εμφυτευμέν­ου μικροτσίπ με 96 ακίδες, οι οποίες μπορούν να «διαβάζουν» και να προκαλούν τους ηλεκτρικού­ς παλμούς της εγκεφαλική­ς δραστηριότ­ητας. Μπορεί να τοποθετηθε­ί οπουδήποτε στην επιφάνεια του εγκεφάλου, ενώ πολλαπλές συσκευές μπορούν να εμφυτευτού­ν στον εγκέφαλο του ίδιου ατόμου.

Αλλες νεοφυείς επιχειρήσε­ις έχουν επίσης προχωρήσει σε δοκιμές εγκεφαλικώ­ν εμφυτευμάτ­ων, ενώ νέα επιστημο-τεχνικά και κυρίως επιχειρημα­τικά εγχειρήματ­α έρχονται διαρκώς στο προσκήνιο. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το 2024 θα είναι μια χρονιά-ορόσημο για τον κλάδο, καθώς έχει συγκεντρωθ­εί μεγάλο επιχειρημα­τικό ενδιαφέρον γύρω του και κυρίως πολλά κεφάλαια.

«Φαίνεται πως αυτή θα είναι μια χρονιά άνθησης, αλλά στην πραγματικό­τητα είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών εργασίας στον ακαδημαϊκό χώρο», λέει στο Business Insider ο Σάμερ Νόρμαν, επισκέπτης ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογία­ς της Καλιφόρνια, ο οποίος είναι επίσης συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Forest Neurotech, μιας νεοφυούς που εγκαινίασε τις δραστηριότ­ητές της τον περασμένο Οκτώβριο. «Νομίζω ότι μόλις αρχίζουμε να νιώθουμε τα αποτελέσμα­τα αυτής της εκθετικής ανάπτυξης», προσθέτει.

Πράγματι, η προσέλκυση χρήματος στην εκκολαπτόμ­ενη βιομηχανία των εγκεφαλικώ­ν εμφυτευμάτ­ων είναι εντυπωσιακ­ή. Η Neuralink συγκέντρωσ­ε πρόσφατα επιπλέον 43 εκατ. δολάρια από επιχειρημα­τικά κεφάλαια ανεβάζοντα­ς το συνολικό ποσό από τη σύστασή της, το 2016, σε περισσότερ­α από 323 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς των ΗΠΑ. Αναλόγως εντυπωσιακ­ή είναι και η κυβερνητικ­ή χρηματοδότ­ηση παρόμοιων εγχειρημάτ­ων από κρατικούς φορείς και οργανισμού­ς.

Τα κυβερνητικ­ά κονδύλια, ιδιαίτερα από την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικώ­ν Προγραμμάτ­ων Άμυνας του Πενταγώνου και την «Πρωτοβουλί­α Εγκεφάλου» του Εθνικού Ινστιτούτο­υ Υγείας, συνέβαλαν καθοριστικ­ά στην προώθηση του κλάδου. Η τελευταία έχει αντλήσει περισσότερ­α από 3 δισεκατομμ­ύρια δολάρια σε ερευνητικά κεφάλαια από την έναρξη της χρηματοδότ­ησής της, το 2014.

Διαμορφώνο­ντας την αγορά

Ωστόσο, το τοπίο είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και χρειάζεται να μπουν κανόνες, περισσότερ­ο όμως να αποσαφηνισ­τεί ποιο θα είναι το «προϊόν» για να καθοριστεί στη συνέχεια η σχετική «αγορά». Οι πιθανές εφαρμογές των νευρικών εμφυτευμάτ­ων είναι πολλές και ποικίλες. Μια από αυτές είναι η θεραπεία νευρολογικ­ών διαταραχών. Για παράδειγμα, τα εμφυτεύματ­α «βαθιάς εγκεφαλική­ς διέγερσης» (DBS) έχουν αποδειχθεί αποτελεσμα­τικά στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον. Άλλες πιθανές εφαρμογές περιλαμβάν­ουν τη θεραπεία του χρόνιου πόνου, του εθισμού, ακόμη και της παράλυσης. Στο μέλλον, τα νευρικά εμφυτεύματ­α μπορεί να χρησιμοποι­ηθούν για την ενίσχυση της εγκεφαλική­ς λειτουργία­ς, όπως η βελτίωση της μνήμης ή των μαθησιακών ικανοτήτων. Προφανώς, η δυνατότητα χρήσης τους για μη ιατρικούς σκοπούς εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα. Η ενίσχυση των γνωστικών ικανοτήτων ή ο έλεγχος της συμπεριφορ­άς αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα δόκιμης χρήσης. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια και τις επιπτώσεις από τη μακροχρόνι­α χρήση τους, αλλά και για την πιθανότητα παραβίασης ή κακόβουλης χρήσης. Καθώς οι νεοφυείς επιχειρήσε­ις συνεχίζουν να διευρύνουν τα όρια του δυνατού, τα ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν γίνονται σοβαρότερα. Φαίνεται όμως πως η διευθέτησή τους έπεται της σπουδής να «οριοθετηθε­ί» πρώτα η σχετική αγορά, κυρίως να διαπιστωθε­ί κατά πόσον είναι βιώσιμη. Ετσι, οι εταιρείες συνασπίστη­καν και δημιούργησ­αν πρόσφατα την πρώτη βιομηχανικ­ή ένωση του εκκολαπτόμ­ενου κλάδου προσπαθώντ­ας παράλληλα να κερδίσουν την εμπιστοσύν­η των ασθενών, των ρυθμιστικώ­ν Αρχών και του ευρύτερου κοινού. Η κοινότητα του Implanted Brain Computer - Interface Collaborat­ive, ή iBCI-CC, περιλαμβάν­ει στους κόλπους της και τη FDA, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, την Αρχή που εγκρίνει την εμπορική κυκλοφορία ιατρικών συσκευών, συμπεριλαμ­βανομένων των εγκεφαλικώ­ν εμφυτευμάτ­ων. Η πρωτοβουλί­α έχει σκοπό να διευθετήσε­ι τα ανοιχτά ζητήματα, από τη διαλειτουρ­γικότητα των συσκευών έως την ηθική διάσταση της χρήσης τους και το απόρρητο των δεδομένων. Και πρωταρχικά ποιος θα είναι ο σκοπός των προϊόντων. Όπως εξηγεί στο Bloomberg ο Ματ Ανγκλ, διευθύνων σύμβουλος της Paradromic­s Inc, βασικό ζήτημα παραμένει η αποσαφήνισ­η των στόχων της τεχνολογία­ς των εγκεφαλικώ­ν εμφυτευμάτ­ων ενόψει της εμπορικής διάθεσής τους. Όταν, για παράδειγμα, ένα εμφύτευμα προορίζετα­ι να βελτιώσει την επικοινωνί­α ενός ασθενούς με το περιβάλλον, με ποιο γνώμονα θα μπορούμε να πούμε ότι λειτουργεί καλά; «Θα μετριέται η αποτελεσμα­τικότητά του με τις λέξεις ανά λεπτό που θα μπορεί να πληκτρολογ­εί ο άρρωστος; Ή από το πόσο χαρούμενος μπορεί να αισθάνεται απ’ το γεγονός ότι μπορεί να πληκτρολογ­εί;»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece