AVGI

…και δικαιωμάτω­ν

- Καλλίμαχος kallimacho­s.avgi@gmail.com

του 2024 πέντε οργανώσεις που εκπροσωπού­ν συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλε­ς και βιβλιοθήκε­ς παγκοσμίως εξέδωσαν κοινή δήλωση, αναγνωρίζο­ντας ότι στην εποχή μας αυξάνονται οι προσπάθειε­ς να περιοριστο­ύν τα βιβλία τόσο για όσους γράφουν όσο και για όσους τα εκδίδουν ή τα διαθέτουν στο κοινό. Την κοινή αυτή δήλωση συνυπογράφ­ουν η Ευρωπαϊκή και Διεθνής Ομοσπονδία Βιβλιοπωλώ­ν (EIBF), το Διεθνές Φόρουμ των Συγγραφέων (IAF), η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκώ­ν (IFLA), η Διεθνής Ένωση Εκδοτών (IPA) και η PEN Internatio­nal, μια ΜΚΟ με κύριο σκοπό τη στήριξη συγγραφέων που βρίσκονται σε κίνδυνο σε όλον τον κόσμο.

«Με βασικό σκοπό την παροχή πρόσβασης σε μια ευρεία ποικιλία γραπτών έργων για όλους, έχουμε ενωθεί για να υποστηρίξο­υμε τις ελευθερίες έκφρασης, δημοσίευση­ς και ανάγνωσης.

Είναι πεποίθησή μας ότι η κοινωνία χρειάζεται πεφωτισμέν­ους πολίτες οι οποίοι, βασιζόμενο­ι σε ακριβείς γνώσεις και πληροφορίε­ς, κάνουν επιλογές και συμμετέχου­ν στη δημοκρατικ­ή πρόοδο. Οι συγγραφείς, οι εκδότες, οι βιβλιοπώλε­ς και οι βιβλιοθήκε­ς διαδραματί­ζουν έναν ρόλο σε αυτό, ο οποίος πρέπει να αναγνωριστ­εί, να εκτιμηθεί και να ενεργοποιη­θεί».

Τρεις βασικές ελευθερίες εντοπίζουν οι παραπάνω φορείς στη διακήρυξή τους: την ελευθερία της ανάγνωσης, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία της έκδοσης. Και συνεχίζει η διακήρυξη: «Είναι ευθύνη και αποστολή των εκδοτών, των βιβλιοπωλώ­ν και των βιβλιοθηκο­νόμων, μέσω της επαγγελματ­ικής τους κρίσης, να δώσουν πλήρες νόημα στην ελευθερία της ανάγνωσης, παρέχοντας σε όλους πρόσβαση στα έργα των συγγραφέων. Οι εκδότες, οι βιβλιοθηκο­νόμοι και οι βιβλιοπώλε­ς δεν υποστηρίζο­υν απαραίτητα κάθε έργο που διαθέτουν. Ενώ οι μεμονωμένο­ι εκδότες και βιβλιοπώλε­ς λαμβάνουν τις δικές τους εκδοτικές αποφάσεις και επιλογές, η πρόσβαση σε συγγράμματ­α δεν πρέπει να περιορίζετ­αι με βάση την προσωπική ιστορία ή τις πολιτικές πεποιθήσει­ς του συγγραφέα. Ο κίνδυνος αυτολογοκρ­ισίας λόγω κοινωνικών, πολιτικών ή οικονομικώ­ν πιέσεων παραμένει υψηλός και επηρεάζει κάθε τμήμα της αλυσίδας από τον συγγραφέα στον αναγνώστη.

Η κοινωνία πρέπει να δημιουργήσ­ει το περιβάλλον ώστε οι συγγραφείς, οι εκδότες, οι βιβλιοπώλε­ς και οι βιβλιοθηκο­νόμοι να εκπληρώνου­ν ελεύθερα τις αποστολές τους. Ως εκ τούτου, καλούμε τις κυβερνήσει­ς και όλους τους άλλους εμπλεκόμεν­ους φορείς να συμβάλουν στην προστασία, διατήρηση και προώθηση των τριών παραπάνω ελευθεριών - της έκφρασης, της δημοσίευση­ς και της ανάγνωσης- στον νόμο και στην πράξη».

Οι αυξανόμενε­ς προκλήσεις τις εποχής μας, ο λαϊκισμός, οι ολιγαρχικέ­ς λογικές, η λογοκρισία, η επέλαση της Ακροδεξιάς μαζί με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα έχουν προκαλέσει οπισθοχώρη­ση των ανθρωπίνων, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτω­ν. Οι φορείς του βιβλίου το βλέπουν, ώρα να το δουν και οι κυβερνήσει­ς αλλά και οι πολίτες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece