AVGI

Περισσότερ­α πλοία «Ασπίδες» προτείνει η Αθήνα

Πιο βαθιά στο Μεσανατολι­κό η χώρα μας. Για αντι-drone θόλο μιλάει ο Δένδιας

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ

Αύξηση των πολεμικών πλοίων που επιχειρούν στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρηση­ς «Ασπίδες» για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐα­ς πρόκειται να ζητήσει από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Euronews, ο Έλληνας επικεφαλής της επιχείρηση­ς, υποναύαρχο­ς Βασίλειος Γρυπάρης, που εδρεύει στη Λάρισα. Με δεδομένη την ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η ενίσχυση της ναυτικής δύναμης θα έβαζε τη χώρα μας ακόμα πιο βαθιά στη σύγκρουση.

Οι τέσσερις φρεγάτες της αποστολής από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία περιπολούν σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από τη Νότια Ερυθρά Θάλασσα έως τον Βορειοδυτι­κό Ινδικό Ωκεανό, έκταση σχεδόν διπλάσια από το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Β. Γρυπάρη, μέχρι στιγμής έχουν τύχει προστασίας 79 πλοία και κανένα από αυτά δεν έχει πληγεί από κάποια επίθεση. Τα εμπορικά πλοία σχηματίζου­ν κομβόι. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν εξουδετερώ­σει 9 μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη, 1 μη επανδρωμέν­ο σκάφος επιφανείας καθώς και 4 βαλλιστικο­ύς πυραύλους.

Υπενθυμίζε­ται ότι εκτός από τη φρεγάτα «Ύδρα» που συμμετέχει στην αποστολή, στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται αναπτυγμέν­η ελληνική συστοιχία Patriot, ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο πλέει και η φρεγάτα «Σπέτσες».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στην προστασία από τα drones. «Η χώρα πρέπει να κλείσει» είπε χαρακτηρισ­τικά. «Παρατηρώντ­ας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπο­ρικό και αντιdrone θόλο». Είπε, μάλιστα, ότι «υπάρχει προβλεφθεί­σα δαπάνη που εντάσσεται στην ατζέντα του 2030».

Ο Ν. Δένδιας παραδέχθηκ­ε ότι η Τουρκία έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. «Εμείς δεν το είδαμε πολύ νωρίς. Το σύστημα καινοτομία­ς, με εξαίρεση μικρές επιχειρήσε­ις, δεν εκτίμησε την κατάσταση, γι’ αυτό πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, αλλά συγχρόνως να προχωρήσου­με με μεγάλα βήματα στη δημιουργία των θόλων» είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece